VRIJEME JE ZA SKIDANJE

Za ovu dijetu kažu da je najzdraviji način da za samo 14 dana smršavimo čak 7 do 10 kilograma!?

Brza dijeta s heljdom je sve što vam treba ako se želite na brzinu uvući u kupaći kostim i riješiti se par kilograma viška (pod uvjetom da možete preživjeti dva tjedna na ovoj žitarici).

U usporedbi s drugim žitaricama heljda je niskokaloričan, dijetski proizvod, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, željeza, magnezija, kalija, fosfora, joda, vitamina B1 i B6. Poslije dva tjedna provođenja dijete s heljdom mogu se izgubiti od 7 do 10 kilograma i ujedno pošteno očistiti organizam. Nutricionisti se vjerojatno križaju kad pročitaju ili čuju ovako nešto, ali mnogi koji su je isprobali, kažu da djeluje i da je idealna baš za ovo toplo vrijeme kad ionako nemamo velik apetit, a tijelo traži puno tekućine. Pa, ako vam vaše zdravstveno stanje to dozvoljava, a pogled u ogledalo vas već odavno baš ne veseli, možda je ovo rješenje za vas. Ipak, ne zaboravite kako je za zdravo mršavljenje i zdravlje općenito u svoju svakodnevicu neophodno uključiti i malo fizičke aktivnosti.


PRIPREMA HELJDE

Uvečer proprženu heljdu u zrnu zalijte nezasoljenom kipućom vodom, ocijedite i ponovo zalijte kipućom vodom (tek toliko da je pokrije), poklopite i ostavite preko noći. Ujutro je spremna za upotrebu. Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, već prema apetitu.


JELOVNIK DIJETE

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, ali bez začina, umaka i soli (dozvoljen je jedino soja sos).

U toku dana popijte 1 litru kefira (1% - 1,6% m.m.) i pijte najmanje 1,5 litru vode.

Dozvoljena je i kava, ali ne više od dvije šalice dnevno, bez šećera.

Također, poželjno je da četiri sata prije odlaska na spavanje završite s posljednjim obrokom.

U toku dana možete uzimati voće i povrće (jabuke, naranče, kupus salatu, zeleno povrće, suhe šljive, žlicu meda). Možete jesti pirjano zeleno povrće - špinat, brokulu, kelj, prokulice, grašak, ali bez soli i drugih začina.

Buckwheat in a black bowl on black background. Close-up.
Getty Images/iStockphoto

Znate li kako ispravno pripremiti heljdu?

 

Ako je vjerovati onima koji su je isprobali - heljdina dijeta nije gladovanje, tako da ne biste trebali imati osjećaj gladi.

 

Kada završite s dijetom čišćenje organizma se nastavlja još nekoliko dana, pa nemojte odmah "trčati" na vagu, pričekajte još 3-4 dana da vidite konačne rezultate.

ČITAJTE I:

 


DOBRO JE ZNATI!

Ako je heljda često na vašem tanjuru i redovno je koristite, ipak biste trebali paziti na način na koji je pripremate. Naime, najbolje je ostaviti je u vodi preko noći, u suprotom ona zadržava fitinsku kiselinu koja u velikim količinama može štetno djelovati na organizam.

Heljdino brašno je, pak, zbog procesa fermentacije lišeno ove kiseline, pa ga možete upotrebljavati bez straha - ali ne u ovoj dijeti.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo