Znate li da je bezglutenska prehrana mnogima postala životni stil iako nemaju zdravstvene probleme!?
 Foto: iStock
Žitarice na tanjuru

I bez glutena može biti jako fino

Žitarice imaju važno mjesto u našoj prehrani, ali želite li biti sigurni u dobar izbor, opredijelite se za one bez glutena i nerafinirane, odnosno integralne

Žitarice su sastavni dio naše svakodnevne prehrane, bilo u obliku zrna, pahuljica, klica ili brašna. Od njih pečemo kruh, mijesimo tjesteninu, a brašno je neizostavan dodatak i brojnih drugih namirnica.

Jeste li znali?
Gluten iz pšenice nestaje nakon što ona proklija. U klici nema škroba, a sadrži mnogo vitamina.

Iako opskrbljuju naš organizam energijom, posljednjih godina velik broj istraživanja potvrđuje da svakodnevna prehrana bazirana na rafiniranim žitaricama uzrokuje cijeli niz ozbiljnih zdravstvenih problema. Gluten, neprobavljivi protein koji se nalazi u nekim žitaricama, kao što su pšenica, raž i ječam, može dovesti do kroničnih i autoimunih bolesti: od celijaklije, alergija, oštećenja probavnog trakta, psorijaze, dijabetesa, hashimota do brojnih drugih.

Netolerancija na gluten manifestira se kao nadutost, bolovi u trbuhu, loša probava, konstipacija, kroničan umor, poteškoće sa spavanjem, intenzivan osjećaj gladi. Dakle, postoji jako mnogo razloga da ako već često uvrštavamo žitarice u naš jelovnik, ipak biramo one bez glutena i što manje prerađene, odnosno nerafinirane ili integralne. Za razliku od rafiniranih, one imaju veću nutricionističku vrijednost, s obzirom da se većina dragocjenih sastojaka nalazi u i ispod ljuske.

Korisno!
Žitarice prije pripreme dobro operite, a tek dobro prožvakano zrnje pomoći će vašoj probavi.

U njima su tako zadržani vitamini, osobito oni B skupine, kao i vlakna, koja igraju važnu laksativnu ulogu, potičući rad probavnog sustava. Pa upoznajmo žitarice koje brinu o našem zdravlju!

Kvinoja: U posljednje je vrijeme sve popularnija zamjena za pšenicu. Ima sitno zrno, a budući da je otporna na štetočine, njezin uzgoj može biti potpuno ekološki. Ova žitarica iz južne Amerike bogata je bjelančevinama, vitaminima B i E i lakše je probavljiva od nekih vrsta mesa. Dobro će se sljubiti i sa slatkim i sa slanim jelima.

Amarant ili štir: Ova visoko hranjiva žitarica ne sadrži gluten, a iznimno je bogata proteinima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Njenom ćete konzumacijom ojačati imunitet i spriječiti nastanak kancerogenih stanica. Povoljno djeluje i kod kolesterola, anemije i visokog tlaka. Osim što se preporučuje u prehrani prilikom celijakije, pomaže i kod alergija, od astme do dermatitisa.

Zob: Sadrži više zdravih masnoća od drugih žitarica i važan je izvor vitamina B kompleksa, stoga ju se preporučuje konzumirati prilikom velike izloženosti stresu, napetosti i problemima sa živčanim sustavom. Odlična je tijekom zimskog razdoblja jer ima veliku kaloričnu vrijednost. Budući da sadrži hormon rasta auksin, zobene su pahuljice dobre za prehranu djece pa im je što češće servirajte, najbolje kao zdravi doručak.

A young woman is standing with a handful of oats
Foto: iStock
Možda će vas zanimati da je mljevena zob odlična za plavuše: nanesite malo praha na tjeme, utrljajte i iščešljajte.

Heljda: Riječ je o energetski snažnoj namirnici koja sadrži mnogo željeza, vitamina B i E te esencijalne aminokiseline lizin i triptofan kojih nema mnogo u ostalim žitaricama. Grije organizam, pospješuje detoksikaciju, cirkulaciju, snižava krvni tlak te ćete redovitom konzumacijom očuvati zdravlje srca, bubrega i spolnih organa. Svježi listovi heljde zbog antibakterijskog učinka mogu se stavljati na manje rane i porezotine

Tef: Osobita vrijednost ove bezglutenske žitarice bogatog okusa je u tome što sadrži mnogo više kalija od ostalih žitarica, a taj je mineral vrlo važan za regulaciju pH vrijednosti u krvi i rad živčanog sustava i mišića. Od njegova brašna možete spravljati kruh i peciva, a može se jesti i kao kaša.

Integralna riža: Zbog svoje hranjivosti i minimalnih alergenih svojstava integralna riža zauzima važno mjesto u zdravoj, pa i makrobiotičkoj prehrani. Za razliku od rafinirane, integralna riža je bogata proteinima, mineralima, vlaknima i mastima. Blagotvorno utječe na probavni sustav pa se preporučuje prilikom grčeva, proljeva i nadutosti. Budući da nema glutena lako je probavljiva. Istraživanja pokazuju da uzimanjem ove žitarice potpomažete provođenje dijete i gubitak tjelesne težine. Postoje razne vrste riže, a u posljednje vrijeme sve se više ističe ljekovitost crvene riže, osobito u snižavanju kolesterola. U Kini je prihvaćena kao lijek za bolesti srca i krvožilnog sustava. Studije navode da se redovitom konzumacijom crvene riže može smanjiti kolesterol u krvi za čak 15 posto. Volite li aromatične i intenzivnije okuse, nećete pogriješiti s basmati rižom. Prilikom kuhanja se ne lijepi i odlično se nadopunjuje s jelima od povrća. A tu je i jasmin riža, koja dolazi iz tajlandske kuhinje, orašastog okusa i duguljastog zrna.

Proso: Kao i riža, proso ne sadrži gluten, a organizam opskrbljuje dragocjenim ugljikohidratima, proteinima, mastima, a ponajviše mineralima: magnezijem, silicijem, fosforom i željezom. Jednostavno ga je pripremiti. Pustite ga da se oko pet sati namače u hladnoj vodi. Kašu potom zagrijte i po potrebi joj dodajte još vode i sitno nasjeckanog povrća za juhu (luka, mrkve, celera, peršina, pastrnjaka). Kad je kaša kuhana, možete joj dodati i malo vrhnja. Proso je izrazito učinkovita namirnica za čišćenje bakterija iz crijevne flore, a pomaže i kod čira na želucu, jača kosu, zube i nokte. Poznata je i njegova djelotvornost prilikom otkiseljavanja organizma, a neki od znakova kiselosti su nečista koža lica i lomljivost kostiju. Konzumiranjem prosa čistite organizma od toksina i povećavate alkalnost organizma.

Kukuruz: Nema glutena pa se smatra zdravom žitaricom. Uz ugljikohidrate, sadrži nezasićene masnoće, karotin koji djeluje kao antioksidans te nešto manje proteina u odnosu na ostale žitarice. Usporava rad tiroidne žlijezde, jača mišiće i kosti. Od kukuruznog brašna radi se palenta i kukuruzna tjestenina. Za liječenje upale mjehura i cistitisa koristi se napitak od kukuruzne svile. Jednu žličicu osušene svile prelijte sa 2 dl vruće vode. Ostavite nekoliko minuta, potom procijedite. Uzimajte 1 žlicu čaja svaka 2 do 3 sata. Dobar je i za mršavljenje.

Pir: Ukusan je, hranjiv, a sadrži blaži oblik glutena ili ga uopće ne sadrži, što ovisi o vrsti pira. Pomoći će kod loše probave i konstipacije. Dobar je i prilikom slabokrvnosti, umanjuje tegobe menopauze, a preporučuje se i osobama koje boluju od osteoporoze. Bogat je vlaknima pa daje dugotrajniji osjećaj sitosti.

Kamut: Iako s zapravoradi o jednoj od najstarijih sorti pšenice, ima mnogo više nutritivnih vrijednosti, lakše je probavljiva i jako je dobro podnose i osobe s intolerancijom na gluten. Ima visok udio proteina i minerala, kao što su selen, cink i magnezij. Studije pokazuju da redovitom konzumacijom ove žitarice možete smanjiti kolesterol i upalne procese. Brašno kamuta slatkog je okusa i osobito prigodno za izradu slastica.

22,5 dag kamut brašna
10 dag nerafiniranog šećera
25 dag brašna od tapioke
malo soli
17 dag maslaca

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U blender uspite brašno od kamuta i tapioke, šećer i sol. Nakratko izmiksajte. Potom dodajte maslac i opet izmiksajte.
  2. Od smjese oblikujte male kuglice, slažite ih na lim obložen masnim papirom. Lagano dlanom pritisnite svaku od kuglica i pecite ih oko 18 minuta.

7 dag kvinoje
1,75 dl kokosova mlijeka
2 žlice vode
1 žličica nerafiniranog šećera
malo soli
3,2 dag kokosovih listića
svježe sezonsko voće

Priprema:

  1. Stavite kvinoju u veliku zdjelu i prelijte je vodom. Rukama trljajte zrna 30 sekundi. Isperite i ocijedite. Ponovite dvaput.
  2. Pomiješajte kvinoju, kokosovo mlijeko, vodu, smeđi šećer i sok. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta dok tekućina ne ispari. Posljednje dvije minute miješajte da ne zagori.
  3. Dok se kvinoja kuha, tostirajte listiće kokosa u pećnici dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Ohladite.
  4. Servirajte kvinoju s kokosovim listićima, bananom, jagodama ili voćem po izboru.

2 mrkve
50 dag korijena peršina
listovi peršina
mljeveni kim

Priprema:

  1. U litru vode dodajte šalicu heljdinog zrna i ostavite preko noći.
  2. Sutradan ocijedite i kuhajte na tihoj vatri. Povremeno promiješajte.
  3. Naribajte ili sitno nasijeckajte korijen peršina i mrkve. Usitniti listove peršina.
  4. Kad heljda omekša, dodajte mrkvu, korijen peršina i kuhajte dok sastojci ne omekšaju.
  5. Na kraju pospite nasjeckanim peršinom i mljevenim kimom.

Slana varijanta:

  • 1 mrkva
  • 3 žlice amaranta
  • 3 dag cvjetače
  • malo maslinova ulja

Slatka varijanta:

  • kruška
  • žličica meda
  • svježe sezonsko voće

Priprema:

  1. Skuhajte amarant i dodajte nasjeckano povrće ili krušku (ako ste za slatku inačicu). Kuhajte oko pola sata.
  2. Kad je skuhano, dodajte par kapi maslinova ulja ili žličicu meda i izmiksajte u kašicu. Pospite sjecknim peršinom ili svježim sezonskim voćem.

Linker
16. travanj 2024 20:51