SHUTTERSTOCK
volimo ih

Dva iznenađujuća dodatka kavi koja jako otežavaju mršavljenje

Kremasti dodaci kavi često sadrže dodane šećere, umjetne arome i trans masti, što doprinosi povećanju kalorijskog sadržaja napitka

Kava je omiljeni napitak u cijelom svijetu i mnogo više od jutarnjeg rituala, a bogatom aromom i intenzivnim okusom svakodnevno očarava milijune ljudi. No, u svijetu mršavljenja aditivi poput sirupa krcatih šećerom, mliječnih i nemliječnih vrhnja s raznim aromama te pretjerane količine sladila taj potencijalno kalorijski prihvatljiv napitak pretvaraju u opasan, visoko kaloričan užitak. Stručnjakinja za mršavljenje Joanna Wen objasnila je koja dva sastojka kave biste trebali izbjegavati jer mogu znatno otežati svaki pokušaj mršavljenja. Nažalost, Wen otkriva da su omiljeni aromatizirani sirupi i vrhnja upravo ono što bismo trebali izbjegavati.

Aromatizirani sirupi

Iako privlačni nepcima, aromatizirani sirupi mogu neočekivano sabotirati vaša nastojanja da smršavite ako ih dodajete u kavu. Ti slatki aditivi ne samo što doprinose povećanju ukupnog kalorijskog unosa, već mogu djelovati i kao okidač za žudnju za većom količinom slatke hrane tijekom dana.

- Aromatizirani sirupi koji se često koriste kako bi se kavi dodala slatkoća i okus mogu biti iznenađujući izvor skrivenih kalorija i šećera. Iako mogu naglasiti okus kave, mnogi aromatizirani sirupi su krcati dodanim šećerima koji mogu doprinijeti debljanju i učiniti uzaludnim trud uložen u mršavljenje. Ti sirupi često sadrže visoko fruktozni kukuruzni sirup ili druge zaslađivače, što dovodi do povećanog kalorijskog unosa bez ikakvih nutritivnih dobrobiti. To ne znači da vaša kava mora biti bez okusa, no razmislite o zdravijim alternativama poput korištenja prirodnih sladila, kao što su stevija ili monk fruit (redovničko voće) koji mogu dati slatkoću vašoj kavi bez dodanih kalorija i potencijalnih negativnih učinaka na zdravlje kakve imaju aromatizirani sirupi ili umjetna sladila – kaže Wen.

image
SHUTTERSTOCK

Aromatizirana mliječna i nemliječna vrhnja

Kremasti dodaci kavi često sadrže dodane šećere, umjetne arome i trans masti, što doprinosi povećanju kalorijskog sadržaja napitka. S obzirom na to da svaki proces mršavljenja počiva na održavanju kalorijskog deficita, konzumacija aromatiziranih kremastih dodataka može neočekivano okrenuti broj kalorija u neželjenom smjeru. Dodani šećeri mogu podići razinu inzulina te tako potaknuti pohranu masti, a trans masti mogu biti vrlo štetne za zdravlje srca.

- Aromatizirani kremasti dodaci su još jedan uobičajeni dodatak kavi koji može negativno utjecati na pokušaje mršavljenja. Iako su zgodan način da se kavi doda okus i kremasta struktura, mnogi kremasti dodaci su bogati šećerima i nezdravim mastima. Ti proizvodi često sadrže umjetne arome, konzervanse i hidrogenizirana ulja, a sve to može imati negativne posljedice na zdravlje općenito ako se konzumira redovito. Preporučila bih da ih zamijenite zdravijim dodacima kao što su nezaslađeno bademovo ili zobeno mlijeko te raznim začinima za intenzivniji okus. Odabir zdravijih alternativa, poput nezaslađenog bademovog ili zobenog mlijeka, može kavi dati kremastu strukturu kakvu želite, bez prekomjernih kalorija i nezdravih aditiva kakvi su prisutni u aromatiziranim kremastim dodacima. Osim toga, možete eksperimentirati sa začinima poput cimeta ili muškatnog oraščića kako biste pojačali okus kave, bez potrebe za dodavanjem previše šećera ili vrhnja - savjetuje Wen.

Linker
20. travanj 2024 01:41