Možda se sa stresom teže nosimo u mladosti.

 SHUTTERSTOCK
Srušen još jedan mit

Ma kakva kriza srednjih godina?! Razina stresa najveća je u dobi koju se smatralo bezbrižnom i najboljom

U dvadesetima nam se zapravo puno toga događa pa je tako razina stresa vrlo visoka

Često nam govore da su 20-e naše najbolje životno doba, kao i da je to vrijeme kad smo mladi i bezbrižni. Ova izjava ne samo da stvara pritisak ili osjećaj krivnje, već je i netočna. U 20-ima se zapravo puno toga događa. Mnogi završavaju fakultete, zapošljavaju se, prekidaju neka prijateljstva ili ljubavne veze, suočavaju se karijernim turbulencijama ili čak prolaze krizu identiteta. Sve to se događa u "najboljem životnom dobu" i zato to može biti izuzetno turbulentno desetljeće.

Novo istraživanje pokazalo je da je to zapravo najstresnije razdoblje u našim životima. Navedeno istraživanje odbacuje tezu o "krizi srednjih godina". Umjesto toga, istraživači sugeriraju da pojedinci u dobi od 20 do 30 godina zapravo doživljavaju najviše razine stresa.

Promatrajući razine stresa odraslih u dobi između 20 i 70 godina, tijekom razdoblja od 20 godina, istraživanje je pokazalo da se broj stresnih događaja s kojima se susrećemo smanjuje kako starimo, pri čemu oni do 30. godina prijavljuju najviše razine izloženosti stresu. Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da je broj stresnih događaja koje su pojedinci doživjeli u 50-ima na pola puta između onih u 20-ima i 70-ima.

I dok je 11 posto bilo prosječno smanjenje stresnih iskustava tijekom cijelog eksperimenta, mlađi su sudionici doživjeli oštriji pad od 47 posto, što naglašava s koliko manje stresnih situacija se suočavamo nakon što uđemo u 30-e. Naravno, važno je naglasiti da se stresne situacije mogu pojaviti u bilo kojoj dobi.

No, ova studija naglašava i jednu važnu stvar: Možda se jednostavno bolje nosimo sa stresom kako starimo.


Kako se nositi sa stresom?

Svaki dan odvojite vrijeme za sebe uz neke od ovih metoda:

  • Meditirajte
  • Šetajte
  • Budite dobri prema sebi
  • Delegirajte gdje možete.
Linker
20. travanj 2024 02:01