SHUTTERSTOCK
Oprez

Stručnjakinja otkriva: Od sedam pogrešaka koje radimo u procesu mršavljenja, jedna je najgora

Nemojte da vas sputavaju

Pretilost i višak visceralne masnoće ni na koji način nisu dobre za zdravlje. Ovo je stanje povezano s povećanim rizikom od bolesti srca, masne jetre, a nažalost je i veliki rizik za nastanak raka. Osim potencijalne ugroze i nastanka spomenutih zdravstvenih stanja, osobe koje se bore s viškom kilograma će možda htjeti smršaviti i iz estetskih razloga, kako bi se ugodnije osjećale u vlastitoj koži. Bez obzira na razlog, stručnjakinja sportske terapije, Ashleigh Tosh otkrila je neke uobičajene zamke s kojima se mnogi susreću u procesu mršavljenja.

Opsjednutost i stres

Jedna od najgorih pogrešaka prema ovoj stručnjakinji je opsjednutost i stres oko težine tijekom procesa mršavljenja. Takav pristup ni na koji način ne vodi prema dobrim rezultatima.

- Jedna od najgorih pogrešaka koju možete napraviti je previše se fokusirati na trenutnu brojku na vagi. Ona nije točan odraz vašeg napretka u kondiciji i može dovesti do demotivacije iako sve radite kako treba - objasnila je Tosh dodajući kako se ni na koji način ne treba obeshrabriti i prekinuti započeto.

Prema ovoj stručnjakinji, postoji nekoliko razloga u fluktuaciji težine. To mogu biti zadržavanje vode u tijelu, povećanje mišićne mase ili neprobavljena hrana. Stoga, umjesto vaganja, kao učinkovite provjere gubitka masnoće možete mjeriti obujam tijela te uspoređivati prije i poslije uslikane fotografije.

Dodatnih šest pogrešnih koraka

Tosh je nabrojala i sljedećih šest pogrešaka koje ljudi često čine u procesu mršavljenja.

1. Preskakanje obroka

Oni koji žele smanjiti dnevni unos kalorija ponekad, kao rješenje pribjegavaju preskakanju obroka. No, takva metoda može dovesti do jo-jo efekta. Ekstremna glad radi preskočenog obroka će dovesti do prejedanja tijekom sljedećeg.

- Preskakanje obroka također usporava metabolizam - upozorava stručnjakinja.

2. Pretjerano treniranje

Iako je vježbanje važan dio procesa mršavljenja, svako pretjerivanje može učiniti više štete nego koristi.

- Pretjerivanje u vježbanju povećava razinu kortizola, zbog čega se osjećate više pod stresom i otežava vašem tijelu sagorijevanje masti - rekla je.

3. Brze dijete

Još jedan pogrešan korak u procesu mršavljenja su brze dijete. Možda će s početka pokazati rezultate, međutim, dugoročno tijelu ste napravili veću štetu od koristi.

- Kada jedete premalo kalorija, vaše tijelo se prilagođava tako da ih duže skladišti i sagorijeva sporije. Nakon što dijeta završi, vrlo vjerojatno ćete se vratiti na težinu - objasnila je Ashleigh.

4. Izbjegavanje dizanja utega

Iako kardio može sagorjeti više kalorija po treningu, dizanje utega je bolja opcija za mršavljenje jer pomaže povećati količinu kalorija sagorjelih u mirovanju.

5. Nedovoljan unos vlakana ili proteina

Uzimanje dovoljno vlakana i proteina pomaže u mršavljenju.

- Hrana bogata vlaknima i proteinima pojačava osjećaj sitosti, smanjuje apetit i suzbija želju za uzimanjem još - kaže.

6. Nedovoljan unos vode

Ništa bez vode. Naime, redovita hidratacija ključna je za optimalan metabolizam i mršavljenje.

Linker
07. travanj 2024 22:32