dr. Milan Mazalin. FOTO: Damir Krajac/CROPIX
dežurna ordinacija

Neugodan miris tijela može biti i simptom nekih bolesti

Objašnjava dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine

Imam 26 godina i već se osam godina borim s problemom neugodnog mirisa tijela. Unatoč tome što svakodnevno vodim računa o higijeni te na razne načine pokušavam zaustaviti ili barem umanjiti intenzitet mirisa, efekta nema. Ne znam više kako se nositi s tim. Ne pušim, pokušavam se hraniti što zdravije, ali imam osjećaj da što god poduzmem - nema koristi. Što mi preporučujete?

  • Danko Š., Virovitica

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine, Dom zdravlja Zapad, Zagreb

Nije rijedak slučaj da unatoč redovitoj higijeni neki ljudi imaju problem s neugodnim tjelesnim mirisom. Uzroci te pojave mogu biti vrlo različiti i često je potrebna vrlo pažljiva analiza ponašanja, životnih navika, ali i zdravstvenog stanja. Navodite da se zdravo hranite, ali treba napomenuti da i neke zdrave namirnice mogu izazvati neugodan miris tijela, npr. brokula, kupus i cvjetača, češnjak, luk, jaki začini. Znoj sam po sebi nema miris, ali u kontaktu s nekim "lošim" bakterijama na koži može nastati neugodan miris. Neugodnom mirisu može pridonijeti pojačana dlakavost i povećana tjelesna težina jer pogoduju zadržavanju znoja i otežavaju održavanje higijene. Ako se isključe ovi uzroci, treba uzeti u obzir i mogućnost da se radi o nekom zdravstvenom problemu.

Neke bolesti mogu kao simptom imati i neugodan miris tijela, primjerice šećerna bolest te bolesti štitnjače, jetre ili bubrega te loša probava, uroinfekti i stres. Uzrok mogu biti i neki lijekovi. Sve to može biti povod za posjet liječniku koji će vas uputiti da napravite analize krvi i urina kako bi se provjerili i ti mogući uzroci.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 14:36