Daniela vodi zdrav život, a to prenosi i na svoju desetogodišnju kćer s kojom često vježba.
Moja fitness pravila

Vježbajte i ne hranite emocije, već tijelo!

03. svibanj 2016.
Svaki početak je težak, no to ne znači da ne treba pokušati. Nemojte žaliti zbog propuštenih prilika...

Snimila: Martina Šalov / TinyBizz PhotographyStyling: Zoe Leggings


Moji treninzi su moja psihoterapija, moj ispušni ventil, veseli me svaku večer planirati što ćemo idući dan raditi moja kolegica i najbolja prijateljica Martina i ja. Osim toga, to je još jedan način na koji sam povezana sa svojom kćeri i znam koliko ju to veseli! Teško je početi sa zdravim navikama, ali ponekada treba dati tijelu ono što mu je potrebno da bi ono vama dalo najbolje od sebe!

Ovo je mojih šest pravila kojima se vodim, a nadam se da će nekome od vas pomoći da njihovim "kopiranje" polako u svoj život uvede više akcije, zdravih navika i dobrih odluka.

1. IZBACITE PRAZNE KALORIJE IZ PREHRANE.

Samo ime vam govori što je to. Hrana koja ima veliku kalorijsku vrijednost, a vrlo malu nutritivnu vrijednost. To nam ne treba! Pomfrit, sokovi, čips, majoneza, bijeli kruh... sadrže velike količine šećera, loših (trans) masti, aditiva, a njima ćete nahraniti samo svoju glad, tijelo ne. Gledate li na taj način na hranu, lako ćete odlučiti što izbaciti iz prehrane.

Snimila: Martina Šalov / TinyBizz Photography
Prvi korak do zdravlja i oblikovanog tijela je, uz vježbanje, početi paziti što jedemo.


2. NATAŠTE PIJTE ZELENI ČAJ

... jer pokreće metabolizam, jer je odličan antioksidant, jer je prirodni diuretik i potiče izmjenu vode u tijelu! Dakle, ujutro prije doručka treba nam šalica zelenog čaja. Najviše se isplati veliko pakiranje iz Polleo sporta, no možete posegnuti i za nekim drugim zelenim čajem ako vam više odgovara. Ne preporučujem onaj iz vrećice, već varijantu u listićima zbog čistoće i sastava proizvoda.

Snimila: Martina Šalov / TinyBizz Photography
Hidratizacija tijela iznimno je važna, pogotovo ako vježbate intenzivno i više puta tjedno.

3. NIKADA NEMOJTE GLADOVATI

... jer time postižete upravo suprotan efekt na izgradnju svojeg tijela! Želimo utegnute noge, čvrstu guzu i čvrstu kožu, a za to ih treba nahraniti (jednako kao i nokte i kosu). Dakle, morate jesti. Nemojte preskakati obroke i gladovati, ali zamijenite neke od namirnica koje konzumirate. Nemojte hraniti svoje emocije već tijelo! Osim toga moguće je da ćete preskakanjem obroka usporiti metabolizam i negativno utjecati na potrošnju kalorija.

Snimila: Martina Šalov / TinyBizz Photography
Dok birate namirnice koje ćete pripremiti razmišljajte o tome što vašem tijelu zapravo treba. I nikad nemojte "trpiti" ako ste gladni.

4. PLANIRAJTE OBROKE

... i tako izbjegnite da u napadaju gladi pojedete prvo što vam padne pod ruku. I sama to radim, zato večer prije skuham ili pripremim obroke za idući dan. S glavnim obrocima je lako. Međuobroci su mi problematični i zato se uvijek pobrinem da pri ruci imam jogurt u koji ću staviti chia ili lanene sjemenke, neke orašaste plodove, posni sir ili barem komad voća.

Snimila: Martina Šalov / TinyBizz Photography
Odlično bi bilo kada biste mogli unaprijed pripremiti obroke za sutradan kako ne biste došli u napast pojesti prvo što vam dođe "pod ruku".

5. TRČITE!

I vaše tijelo će vam biti zahvalno! Popraviti ćete si raspoloženje, ten, a nakon toga i kile će se počet topiti. Dobro je za vaše srce i pluća… dakle SVE! Vaš metabolizam će ubrzano raditi satima nakon treninga. Sasvim je dovoljno i pola sata dnevno laganog tempa.

Snimila: Martina Šalov / TinyBizz Photography
Trčanje je ne samo hit, već i jako dobra aktivnost. Kad nemate vremena otići u teretanu ili fitness centar, navucite tenisice i otrčite krug, dva u obližnjem parku. Bit će sasvim dovoljno.

6. TRENIRAJTE S UTEZIMA

... i nemojte se bojati da ćete se nabildati! Vjerujte mi, to je vrlo dugotrajan i težak proces. Istina je da su vježbe s kilažama (možemo tu ubrojiti i body weight vježbe) odlične za vas. Izgledati ćete ženstvenije (iako mnoge cure misle drugačije). Izdefinirati ćete ruke, suziti struk, utegnuti noge i dobiti čvrstu, okruglu guzu, a upravo to nam treba da bi super izgledali u Zoe tajicama!

Snimila: Martina Šalov / TinyBizz Photography
Želite li se utegnuti "od glave do pete" vježbajte s utezima. I ne bojte se, potpuno su neosnovane tvrdnje da ćete se nabildati.

7. ZABORAVITE ISPRIKE, ONE SU ZA SLABIĆE!

... i uglavnom lažete sami sebe. Dvije najčešće isprike koje čujem:

"Ali ja nemam vremena."

"Ja nemam novaca za trening-trenera."

Trčanje je besplatno i dovoljno vam je pola sata svaki dan. Nakon njega biti ćete odmorniji i produktivniji, a ne umorniji. Kada je moja Tia bila mala trenirala sam u dnevnom boravku i govorila joj: "Mama ne može pričati za vrijeme sklekova." Ukoliko imate malu djecu, uključite ih u svoj trening i tako riješite problem vremena. Biti će im super zabavno i steći će zdrave navike. Moja Tia danas ima 10 godina, gimnastičarka je, a i dalje sa mnom trenira kada god stigne! A što se tiče trenera, na internetu je hrpa dobrih savjeta, a i sigurna sam da svi imaju barem jednog prijatelja koji će rado napraviti jedan pokazni trening s vama i pokazati vam ono što još ne znate!


Pozdrav od Daniele!

P.S. Hvala Iškeu što je uvijek tu sa savjetima i znanjem!

Teme
Linker
23. rujan 2021 19:01