SHUTTERSTOCK
Niste jedini

Mislili ste da je posteljinu nužno oprati na 90 stupnjeva? Stručnjaci tvrde drugačije

Donosimo pet zlatnih koraka

Koliko često perete posteljinu? Treba li je baš utopiti u deterdžentu i omekšivaču i je li ju je nužno oprati na 90 stupnjeva? Ova i druga pitanja se često nameću u raspravama s prijateljima stoga su stručnjaci za čišćenje nastojali dati odgovore.

Koliko često mijenjati posteljinu?

Neupitno je da posteljina na kojoj spavamo mora biti čista. U suprotnom, može biti pravi izvor bakterija. Zbog toga stručnjaci sugeriraju da je optimalno vrijeme za mijenjanje stare posteljine novom, svakih sedam dana. Ipak, za one koji često putuju, spomenutu sugestiju mogu malo produžiti.

image
SHUTTERSTOCK

Ljubimci

Kad je u pitanju bolest poput gripe, kada se znojite ili ako dijelite krevet s kućnim ljubimcima, posteljinu ćete morati prati i češće.

Grinje

Tijekom noći posteljina nakuplja mrtve stanice kože, tjelesna ulja, znoj, viruse, bakterije i grinje. Posljednje je prema stručnjacima za čišćenje najveći uzrok problema.

- Grinje žive isključivo na mrtvim stanicama kože pa se razmnožavaju u krevetima i posteljini. Imaju ih gotovo sva kućanstva i ako se ne provjeravaju, njihov broj može doseći nekoliko tisuća - objasnili su i dodali kako redovito pranje pomaže u kontroli broja grinja.

Kako biste ih oprali ispravno, stručnjaci su podijelili pet koraka koje treba slijediti:

1. Provjerite etiketu

Uvijek provjerite etiketu na rublju kao i posebne upute za njegu kojih se prilikom pranja pridržavajte.

- Općenito govoreći, najbolja temperatura za pranje posteljine je između 30 i 40 stupnjeva - rekli su stručnjaci.

2. Upoznajte svoju perilicu rublja

Prilikom kupnje perilice za rublje gledajte i na njezino maksimalno opterećenje. Vjerujemo da je ponekad najefikasnije oprati baš svu posteljinu odjednom, no preopterećenje perilice opterećuje motor. To među ostalim znači da će plate postati čiste samo ako imaju dovoljno prostora prilikom procesa pranja. Drugim riječima, možda ćete morati tijekom pranja posteljine, obaviti više ciklusa pranja.

3. Koristite pravu postavku

Neke perilice imaju posebne programe za pranje posteljine. Ako je to slučaj, navedenu postavku treba koristiti. Inače, upotrijebite normalnu postavku, osim ako etiketa za održavanje na posteljini ne navodi drugačije.

4. Ne perite posteljinu s drugim rubljem

Osjetljivo rublje može se oštetiti miješanjem s rubljem grublje teksture, poput ručnika. Kada perete posteljinu i ručnike zajedno, važno je zapamtiti da ručnici mogu oštetiti posteljinu zbog svoje veličine i debljine. To je zato što će deblje tkanine uzrokovati trenje između njih tijekom ciklusa pranja što može dovesti do nakupljanja ili kidanja osjetljive tkanine posteljine tijekom vremena.

5. Nemojte pretjerivati s deterdžentom

Unatoč tome što volite leći na mirišljavo, imajte na umu da previše deterdženta ili omekšivača također može oštetiti vlakna, što rezultira bržim trošenjem posteljine. Uz to, stručnjaci predlažu da sredstva za uklanjanje tvrdokornijih mrlja upotrijebite samo onda kada je to doista neophodno.

Linker
25. travanj 2024 07:31