Lagano plivajući troši se oko 200 kalorija na sat, no uz malo jači intenzitet u četrdesetak minuta može se potrošiti 600 kalorija, čak i više.
 Foto: Istock
Zašto volimo plivanje

Omiljeni ljetni sport - oblikuje cijelo tijelo, rješava vas stresa i stabilizira tlak

19. srpanj 2018.
Jedna je od najvećih prednosti plivanja to što uistinu radi cijelo tijelo, od glave do pete. Plivanjem se jačaju svi mišići u tijelu, a pokreću se i oblikuju i oni koji se ne aktiviraju u drugim sportovima.

Kad sunce zapeče, jedna od aktivnosti koja u trenu dobiva na značenju i popularnosti je plivanje. Mnogi se požele osvježiti u hladnoj morskoj vodi znajući da će ih spasiti od paklenih vrućina, ali osim rashlađivanja plivanje nudi niz drugih pogodnosti. Smatra se jednim od najzdravijih sportova, pridonosi vitalnosti i podiže energiju, pozitivno djeluje na mnoge životne funkcije: uz plivanje se popravlja disanje, povećava plućni kapacitet, stabilizira krvni tlak.

Jedna od najvećih prednosti plivanja je to što uistinu radi cijelo tijelo, od glave do pete. Plivanjem se jačaju svi mišići, a pokreću se i oblikuju i oni koji se ne aktiviraju u drugim sportovima.

POVEĆANE AMPLITUDE POKRETA

Budući da su vodene aktivnosti zbog otpora vode intenzivnije, veća je i potrošnja kalorija. Osim što povoljno djeluje na fizički izgled, plivanje je odličan način za izbacivanje stresa nakupljenog tijekom godine, a u

za sve ostale dobrobiti to je gotovo jedina aktivnost koja vas na nepodnošljivim ljetnim vrućinama neće dodatno ugrijati, nego će djelovati poput čistog osvježenja. Plivanje je iznimno korisno i za unapređivanje funkcionalnih sposobnosti, a to znači za poboljšanje respiratornog i krvožilnog sustava jer smanjuje utjecaj sile teže i raspoređuje ga na horizontalnu površinu cijelog tijela.

Čovjek se, naime, najčešće nalazi u okomitom položaju i srce uvijek treba dodatni napor kako bi uspostavilo cirkulaciju na prosječnoj ljudskoj visini. Tijekom plivanja osoba je praktično u ležećem položaju, taj napor se smanjuje te se poboljšava cirkulacija. Voda kao medij također omogućuje povećanje amplituda pokreta, čime se poboljšava fleksibilnost zglobova.

Uz to što je jedan od najzdravijih sportova, plivanje je ujedno idealan sport za preoblikovanje tijela, naročito ruku, nogu i leđa. Također ublažava probleme ukočenosti i bolova u leđima i vratu te bolove uslijed uganuća ili iščašenja.

Ne treba ni spominjati da ima terapeutski učinak na kralježnicu, a svakoga s viškom kilograma dodatno će razveseliti činjenica da plivanje omogućuje i gubitak suvišnih kilograma te poboljšava oksigenaciju tkiva. Plivajući lagano, niskim intenzitetom, troši se oko 200 kalorija na sat, no uz malo jači intenzitet u četrdesetak minuta može se potrošiti 600 kalorija, čak i više, što je itekako korisno želite li smršavjeti. Primjerice, u sat vremena ležernog prsnog plivanja sagorjet ćete oko 400 kalorija, a uz nešto brži ritam i s nekim drugim stilovima kao što su leptir ili kraul potrošnja kalorija može ići i do 900 po satu. Plivanje je učinkovitije i od vježbanja na tlu jer voda pruža od 12 do 14 puta veći otpor od zraka, a nije na odmet spomenuti i da strujanje vode djeluje kao masaža pa je to idealan način za rješavanje celulita.

BRZINA I IZDRŽLJIVOST

Prsno plivanje i delfin simetrične su tehnike kod kojih se u isto vrijeme izvode zrcalni pokreti rukama i nogama. Kraul i leđno asimetrične su tehnike s naizmjeničnim pokretima rukama i nogama. Kod leđnog plivanja olakšano je disanje, jačaju se mišići gornjeg dijela trupa i mali međurebreni mišići. Sve plivačke tehnike povoljno utječu na jačanje mišićne snage ramenog pojasa te na mišiće zdjelice.

Ako i vi volite plivati, ali ujedno biste voljeli malo unaprijediti svoje zakržljale tehnike plivanja, poslušajte savjete stručnjaka. Povećat ćete brzinu i izdržljivost u vodi uz pomoć ovih jednostavnih, ali vrlo učinkovitih savjeta, a time ćete povećati i djelovanje te aktivnosti na mršavljenje i održavanje kondicije.

Kako pravilno plivati

KRAUL - tijelo što više vodoravno

Kraul je najbrža tehnika, a tijekom plivanja tijelo treba biti što više vodoravno. Ruke rade naizmjenično, s tim da se pod vodom rade zaveslaji savijenim rukama s visoko podignutim laktom kako bi što većom površinom gurale vodu. Taj zaveslaj treba biti što duži. Kada se prenose kroz zrak, ruke su opuštene i savijene tako da je lakat najviša točka, a prsti ruku su neznatno iznad površine vode. Da bi se to moglo izvoditi, nužne su velike rotacije tijela oko uzdužne osi.

Tako je lakše prenositi ruku kroz zrak, zaveslaj je duži i olakšano je disanje. Udisaj može biti na svaki drugi zaveslaj (uvijek na istu stranu) ili na svaki treći zaveslaj (svaki put na drugu stranu), i to na kraju zaveslaja jedne ruke, kada se tijelo zarotira na bok.

Ruka se stavlja u vodu savijena tako da stvara što manji otpor i nakon toga se pod vodom pruža ispred sebe. Noge rade naizmjenične udarce prema dolje savijene u koljenu i na kraju se opružaju. Važno je da su stopala pružena što više i malo zarotirana prema unutra. Kada završe udarac, ispružene se vraćaju prema gore.

LEĐNO - koljena ispod vode

Izvodi se na leđima u vodoravnom položaju. Jako je važna rotacija tijela oko uzdužne osi koje prate naizmjenični zaveslaji ruku. Za to vrijeme glava bi trebala biti potpuno mirna. Ruka pod vodom izvodi zaveslaj savijena u laktu, a kroz zrak se prenosi ispružena. Noge izvode naizmjenične udarce prema gore, i to savijene u koljenu. Kada završi udarac, noga se opružena vraća prema dolje.

Tijekom plivanja leđnom tehnikom koljena ne bi smjela izlaziti iz vode, a kukovi bi trebali biti što bliže površini. U leđnoj tehnici noge uvijek izvode šest udaraca tijekom zaveslaja desnom i lijevom rukom.

PRSNO - stopala privučena potkoljenicama

Prsna tehnika je najsporija zbog velikog frontalnog otpora tijekom savijanja nogu i vraćanja ruku kroz vodu. Sastoji se od naizmjeničnog rada ruku i nogu prekinutih fazom klizanja, a dužina klizanja ovisi o brzini plivanja.

Jedina je tehnika kod koje su stopala privučena potkoljenicama za vrijeme udarca, dok su kod ostalih tehnika plivanja stopala maksimalno opružena.

Tijekom pripreme nogu za udarac tijelo se mora malo nagnuti, čime se povećava frontalni otpor. Noge se savijaju i stopala se otvaraju prema van. Nakon toga voda se nogama polukružno potiskuje prema natrag dok se noge ne sastave. Tijelo tada dolazi u vodoravni položaj s glavom u vodi i ispruženim rukama. U toj poziciji treba kratko klizati, a zatim izvesti zaveslaj rukama uz podizanje glave za udah koji se izvodi na svaki zaveslaj. Na kraju zaveslaja laktovi trebaju završiti pod prsima, a dlanovi pod licem. Nakon toga ruke se guraju prema naprijed uz minimalan otpor. U tom trenutku dolazi novi udarac nogama.

LEPTIR - nogama dva udarca prema dolje

Karakterizira ga valovito kretanje tijela. Ruke istovremeno izvode zaveslaje, a za jednog zaveslaja noge izvode dva udarca prema dolje. Ruke uranjaju u vodu ispred ramena i pod vodom istovremeno izvode zaveslaj u obliku slova “S”. Prvi udarac nogama izvodi se tijekom stavljanja ruku u vodu, a drugi se izvodi na kraju zaveslaja. Kada ruke završe zaveslaj, dižu se iz vode i pružene prenose prema naprijed.

Istovremeno glava izranja, slijedi udisaj te odmah potom glava zaranja čelom potisnutim prema dolje kako bi se održalo valovito gibanje. Noge izvode udarce prema dolje savijene u koljenu, s maksimalno opruženim stopalima. Kada završe udarac, ispružene se zajedno vraćaju prema gore.

Teme
Linker
17. rujan 2021 18:35