PRIVATNI ALBUM, MARKO MISCEVIC CROPIX
Vitalnost

Hrvatske trenerice otkrivaju najbolje vježbe za dulji život: Vrlo lako možete preokrenuti proces starenja

Koje vježbe mogu imati značajnu ulogu u poboljšanju našeg zdravlja

U zdravom tijelu zdrav duh - originalna izreka rimskog satiričara Decima Junije Juvenala ističe važnost tjelesnog i psihološkog zdravlja. Ne čudi stoga što možemo vidjeti odrasle osobe koje u svojim 60-ima izgledaju poletnije i čvršće od primjerice 30-godišnjaka. Nerijetko zapadnemo u stanje lijenosti ili nametanja drugih obveza, a sve u svrhu kako bismo odgodili ono što je zapravo najvažnije, zdravu dugovječnost. Ipak, na svakom je pojedincu da već od mladih dana razmišlja o svom tijelu i njegovoj što dužoj funkcionalnosti te pokretljivosti. S početka se može činiti kao moranje, no s vremenom, postaje navika. Tjelesna aktivnost će nekima predstavljati oblik relaksacije od dnevnih zadataka, dok će drugima biti sredstvo s kojim pune baterije.

Poziv na redovitu tjelesnu aktivnost

Osim uravnotežene prehrane, ključnu ulogu u zdravijoj dugovječnosti svakako donosi redovita i osobi prilagođena tjelovježba. Još jedna činjenica govori o tome zašto bismo morali razmišljati o tome kako ostati što duže zdravim i u dobroj tjelesnoj formi. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pripadamo skupini od 10 zemalja s najvišom procijenjenom prevalencijom debljine kod muškaraca, 32 posto, i kod žena, 31 posto. U tu svrhu pitali smo Vanju Kovačić i Margaretu Teskeru Ćorluku, hrvatske kineziologinje o tome koje su najbolje vježbe koje nas čine vitalnima. Odnosno, koje vježbe mogu imati značajnu ulogu u poboljšanju našeg zdravlja? U nastavku pročitajte prijedloge:

Pravilno provođenje vježbe i kontinuitet

- Kako bi nam vježbanje pomoglo u očuvanju zdravlja i preveniranju bolesti nužno je u svoje aktivnosti uvrstiti trening snage ga provoditi biomehanički ispravno i kontinuirano - predlaže kineziologinja Vanja Kovačić te dodaje kako je jak mišić nosilac koštane strukture, naš metabolički pokretač i samim time zalog za dugovječnost i vitalnost.

Trenerica Kovačić također savjetuje da u svoje treninge uvrstite vježbe ispravnog dijafragmalnog disanja, različite varijante čučnjeva, vježbe mrtvog dizanja poznatije kao deadliftovi, zaveslaje te vježbe guranja. Uz navedeno, savjetuje konzumaciju nutritivno bogatih namirnica, adekvatan odmor i puno smijeha.

Usporavanje starenja i održavanje muskulature

U procesu starenja, očuvanje zdrave muskulature postaje izuzetno važno za održavanje kvalitete života i funkcionalne neovisnosti. Dok odrasli pojedinci često razmišljaju o očuvanju zdravlja srca ili kontroli tjelesne težine, zaboravljaju da su mišići također važni faktor koji drže tijelo zdravim i u funkciji. Redovita tjelesna aktivnost pomaže odraslim osobama očuvati snagu i funkcionalnost mišića te time poboljšati kvalitetu života u starijoj dobi.

- Vježbe poput čučnjeva, penjanja i silaženja s kutije ili nekakvoga povišenja, suite case walk (nošenje tereta u jednoj ruci dok se hoda), dead lift kao i vježbe balansa i ravnoteže posebno na jednoj nozi korisne su vježbe koje se mogu poistovjetiti s pokretima iz svakodnevnog života (čučanj = ustajanje i sjedanje na stolicu, penjanje i silaženje na kutiju = penjanje i silaženje sa stepenica, dead lift = podizanje tereta s poda, suite case walk = nošenje vrećica iz dućana, vježbe balansa = prevencija pada) - objašnjava Margareta Teskera Ćorluka, magistra kineziologije i kineziterapije.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Osim navedenih vježba poželjno je raditi i na pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova i kralježnice kako bi se preveniralo stanje ukočenosti.

- Sve navedene vježbe mogu se odraditi osam do 10 ponavljanja u tri seta uz adekvatno vodstvo trenera kao i primjereno vanjsko opterećenje utezima ili girjama - zaključuje Margareta.

Linker
21. ožujak 2024 02:41