SHUTTERSTOCK
glavni krivac

Njihov nedostatak izaziva žudnju za hranom, umor, gubitak kose i mišića. Obratite pažnju

Bez njih mišići, organi i krvotok ne mogu dobro funkcionirati

Tri glavne hranjive tvari - ugljikohidrati, masti i proteini - izuzetno su važni za funkcionalno tijelo. Ako je njihov unos prenizak, posljedice će se očitovati u metabolizmu i na našim organima. Od te tri glavne skupine hranjivih tvari proteini su najčešće podcijenjeni, a bez njih mišići, organi i krvotok ne mogu dobro funkcionirati.

Mnogi nesvjesno unose premalo proteina, a tijelo nažalost nema zvono za uzbunu koje bi upozorilo na nedostatak. Ipak, neki znakovi mogu nam pomoći da prepoznamo nedostatak proteina.

Žudnja za hranom

Ako nedostaje proteina, tijelu je teško održavati stabilnu razinu šećera u krvi. Postoje jake luktuacije koje izazivaju žudnju za hranom, povećava se i žudnja za slatkišima jer tijelo sada želi sve više šećera i proteina kako bi stabiliziralo razinu šećera u krvi.

Zadržavanje vode

Tijelu su potrebni proteini kako bi zadržalo vodu u krvnim žilama. Ako ih nedostaje, voda odlazi iz krvnih žila u tkivo, što pak može dovesti do oticanja, pa čak i debljanja.

Mišići nestaju

Uz nizak unos proteina tijelo ih uzima iz mišića. Oni se stoga smanjuju, što rezultira time da naše tijelo postaje sve slabije i tromije.

image
SHUTTERSTOCK

Stalni umor i loše raspoloženje

Zbog slabljenja mišića osjećamo se umorno i loše smo raspoloženi. Tijelo je toliko zauzeto kompenziranjem nedostatka proteina da mu je potrebno više energije nego inače. Osim toga, hormon sreće serotonin nastaje iz aminokiselina koje normalno opskrbljuju proteine.

Oštećena kosa, koža i nokti

Proteini su glavna sastavnica kose - čine čak 90 posto vlasi. Ako ih nedostaje, kosa postaje tanka i ispada. Koža također pati zbog premalo proteina i postaje suha i ljuskava. Vrh ledenog brijega su lomljivi nokti koji se listaju i pucaju.

Što možete učiniti

Obratite pozornost na svoju prehranu. Dnevno se preporučuje oko dva grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Na primjer, jaje ima 15 grama proteina, a ima ih i u siru i mesu. Međutim, birajte one s manje masti jer one mogu ometati apsorpciju proteina.

Linker
05. ožujak 2024 17:54