Za neke promjene još uvijek nije kasno!
 Alex Ronsdorf / Unsplash
ZDRAVLJE

Što zapravo uzrokuje bolesti srca i krvnih žila?

31. svibanj 2019.
Loše životne navike, genetske predispozicije, pa i prirođene geške ili infekcije mogu dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih stanja, a u najgorim slučajevima i do infarkta miokarda.

Razvoj srčanih bolesti često je povezan sa životnim stilom koji povećava rizik od ateroskleroze, odnosno sužavanja arterija.

Pušenje, loše kontroliran krvni tlak i dijabetes važni su faktori koji uzrokuju upalu i iritaciju unutrašnjih stijenki koronarnih arterija.

S vremenom se kolesterol iz krvi može nakupljati na upaljenim područjima i formirati plak. Kako plak raste, tako se unutrašnji promjer arterija sužava.


KOLIKO JE POTREBNO?

Kada se suzi na 40 do 50 posto, protok krvi je toliko otežan da se mogu razviti simptomi angine pektoris. Pod nekim okolnostima plak može oštetiti stijenku arterije, što vodi formiranju krvnog ugruška u koronarnoj arteriji, koji može potpuno začepiti arteriju te sprečavati krv bogatu kisikom da dospije i dijelove srčanog mišića iza mjesta blokade. Tada taj dio srca počinje umirati - to je infarkt miokarda ili srčani udar.

Ako stanje nije na vrijeme prepoznato i tretirano, zahvaćeni dio mišića ne može se oživjeti te ga zamjenjuje ožiljkasto tkivo.

Dugoročno, ono smanjuje sposobnost srca da pumpa krv dovoljno učinkovito i u dovoljnoj mjeri, što može voditi do razvoja ishemijske kardiomiopatije.


OD STILA ŽIVOTA DO UROĐENIH MANA

Srčani mišić koji ne dobiva dovoljno krvi može prestati normalno provoditi električne impulse. To može dovesti do razvoja abnormalnog električnog srčanog ritma, što uključuje ventrikularnu tahikardiju i ventrikularnu fibrilaciju, aritmije koje su povezane s iznenadnom srčanom smrti. Srčane bolesti mogu biti uzrokovane i prirođenim greškama ili infekcijama koje pogađaju srce.


ČITAJTE I:

Više o infarktu miokarda možete pronaći u našem videu iz serijala Medicinski video leksikon u nastavku.


Teme
Linker
01. lipanj 2023 15:11