SHUTTERSTOCK
važno

Kako izgleda srčani udar kod žena? Sedam simptoma koje nikada ne biste trebali ignorirati

To što ne osjećate bol u prsima ne znači da nije u pitanju srčani udar

Kad razmišljate o srčanom udaru, vjerojatno pred očima imate nekoga tko se drži za prsa i pada na tlo ostajući bez zraka. No, kako zapravo izgleda srčani udar kod žena? Prava istina je to da su neki znakovi i simptomi prikriveni te stoga mogu proći neprimijećeno.

Iako se često smatra da su srčani udari češći kod muškaraca, kardiovaskularne bolesti su ubojica broj jedan za oba spola u svijetu, a u Hrvatskoj je od njih 2021. umrlo 22.958 ljudi, odnosno 36,6 posto od svih ukupno umrlih. Ipak, iako su srčani udari česti i kod žena, još uvijek tu postoji jedan veliki problem.

- Žena gotovo nikada neće pomisliti da ima srčani udar, pomislit će na sve drugo prije nego na to-– kaže Marla Mendelson, profesorica kardiologije na Medicinskom fakultetu u Chicagu.

- Žene često imaju pristup „pričekat ću pa ću vidjeti što je to” jer su „prezauzete da bi imale srčani udar baš sada” i umiru u prevelikom broju od njega - kaže kardiologinja Holly Anderson.

Što je srčani udar

Kako biste mogli prepoznati srčani udar u slučaju da se događa vama, važno je da razumijete što je zapravo srčani udar.

- Ono što se događa jest da su arterije u srcu nesposobne osigurati dovoljan dotok krvi u srčani mišić, što je uglavnom posljedica ateroskleroze, odnosno nakupljenog plaka u žilama - kaže dr. Erin Donnelly Michos, direktorica preventivne kardiologije u Sveučilišnoj bolnici John Hopkins.

- Iako se plak prirodno taloži s vremenom, do srčanog udara dolazi kad plak naglo pukne te se stvori ugrušak. Tada može doći do potpune blokade protoka krvi kroz arteriju koja vodi u srce. Kad dođe do djelomičnog ili potpunog začepljenja, to dovodi do početka odumiranja srčanog mišića i to je razlog zašto je riječ o hitnom medicinskom stanju. Naime, ako srčani mišić umre, on se više ne može obnoviti - kaže Michos.

Kako izgleda srčani udar kod žena

Probavne smetnje

S obzirom na to da srce „leži” na vrhu želuca, često se srčani udar može zamijeniti za bezopasne probavne smetnje. Nažalost, medicina je u tome griješila kod žena u povijesti.

- Godine 1991. je provedena studija koja je pokazala da su žene koje su dolazile u hitnu službu s bolovima u prsima tretirane drugačije nego muškarci. Žene su slane svojim kućama s antacidima, dok su muškarci slani u laboratorij za kateterizaciju - kaže dr. Mendelson. Iako je medicina napredovala i podigla se svjesnost o srčanim bolestima u žena, mi kao žene još uvijek oklijevamo prepoznati srčani udar ako osjećamo bol u trbuhu.

- Još uvijek imamo žena koje ostaju doma jer smatraju da imaju probavne smetnje. Dakle, imate li probavne smetnje koje vam se ne čine normalne ili traju duže od nekoliko minuta, odmah otiđite liječniku - upozorava dr. Mendelson.

Bol u čeljusti i u leđima

Svatko bol doživljava drugačije i svatko ima drugačiji prag boli. Zbog toga je lako zamijeniti bol koja dolazi iz prsa za bol iz nekog drugog dijela tijela, uključujući i čeljust ili leđa.

- Srčani udar nije ništa drugačiji. Radi se samo o percepciji simptoma - kaže dr. Mendelson.

Žgaravica

Kao i kod probavne smetnje, zbog položaja srca, lako se može pomisliti da je riječ samo o običnoj žgaravici.

- Srce leži točno na vrhu jednjaka u želucu pa ponekad žgaravica može djelovati kao da je riječ o srčanom udaru i obratno, srčani udar može djelovati kao obična žgaravica - kaže dr. Michos. No, tu je važno obratiti pažnju na vrijeme.

- Ako traje duže od pet do sedam minuta i imate neprestani osjećaj nelagode koji ne prolazi niti sa sjedenjem i odmaranjem i ako je to nešto novo, što se pojavilo iznenada i nikada prije niste to doživjeli, to je upravo ono kako izgleda srčani udar kod žena - kaže dr. Michos.

Otežano disanje

Ako teško dišete nakon naporne tjelovježbe, to je normalno. No, ako teško dišete dok samo sjedite na kauču ili se ne možete uspeti po stepenicama, to bi moglo značiti da se nešto ozbiljno događa s vašim srcem. Čak i ako otežano disanje nije praćeno bolovima u prsima, i dalje može biti znak srčanog udara.

- Uvijek kažem pacijentima da, ako misle da nešto nije u redu, trebaju odmah tražiti hitnu pomoć jer svatko srčani udar doživljava drugačije i odsustvo boli u prsima ne znači da nije u pitanju vaše srce - kaže dr. Amy Sarma, kardiologinja iz Opće bolnice u Massachusettsu.

- Bol u lijevoj ruci

I muškarci i žene mogu osjetiti bilo koji od spomenutih simptoma, ali bol u lijevoj ruci je ono što svi smatramo klasičnim simptomom srčanog udara. No, kao i u slučaju čeljusti ili leđa, mozak ne može prepoznati odakle dolazi bol.

- Budući da živčani završeci svi dolaze u kičmeni stup na istom mjestu (iz gornjeg dijela ruke i iz prsa), mozak ne može odrediti da se zapravo radi o srcu - kaže dr. Mendelson. Na primjer, bocnete li se u prst, točno ćete znati gdje ste se u prst uboli, no s prsima to nije tako.

Mučnina

Kao i kod probavnih smetnji, zbog toga što je srce odmah iznad želuca, srčani udar može izazvati mučninu.

- Srce je vaš glavni, vitalni organ i ne dobiva dovoljno krvi pa srčani mišić umire a ljudi se pritom osjećaju loše i imaju osjećaj mučnine. Ipak, srčani udar će tipično uzrokovati opći osjećaj lošeg stanja, uključujući mučninu, osjećaj hladnoće, vrtoglavicu, hladan znoj... Obično to nije samo mučnina - kaže dr. Michos.

Bol u prsima

To je najpoznatiji znak srčanog udara: taj osjećaj kao da vam slon sjedi na prsima ili iznenadan osjećaj stezanja u predjelu srca. - Može se javiti kao pritisak, osjećaj stezanja, napetosti u prsima. To su tipični oblici boli u prsima. Osjetite li nešto slično, važno je da odmah potražite pomoć - upozorava dr. Michos.

Što ako mislitw da imate srčani udar?

Nazovite 194, ako ste u Zagrebu, ili 112 bilo gdje u Hrvatskoj.

- Nemojte zvati ni svog liječnika ni bračnog partnera, njih možete obavijestiti kasnije. Odmah zovite 194 ili 112 jer je svaka minuta važna. A kad stignete u ambulantu hitnog prijema, tražite da vam pregledaju srce, tražite da naprave EKG i krvne pretrage. Mislite li da imate srčani udar, recite im da osjećate bol u prsima jer je to nešto što će ih sigurno potaknuti da promptno reagiraju - savjetuje dr. Anderson.

Rizični faktori za srčani udar kod žena

Prevencija je ključ i znamo da ono što sprečava srčani udar kod muškaraca sprečava i srčane udare kod žena. Bolest srca također ima važnu ulogu u prevenciji srčanog udara.

Rizični faktori za kardiovaskularne bolesti kod žena su:

- visok krvni tlak (naročito kod trudnica)

- pušenje

- dijabetes

- pretilost

- nezdrava prehrana

- nedostatak tjelesne aktivnosti

- prekomjerna konzumacija alkohola

- stres

- depresija

- rana prva menstruacija (prije 11. godine)

- rana menopauza (prije 40. godine)

- sindrom policističnih jajnika

- trudnički dijabetes

- prijevremeni porod

- rađanje djeteta s preniskom ili prevelikom porođajnom težinom

Kada potražiti medicinsku pomoć

Imate li neke čudne simptome ili jednostavno mislite da se nešto loše događa, ne oklijevajte. Odmah potražite pomoć.

- Najčešći simptom srčanog udara kod žena je bol ili pritisak u prsima - objašnjava dr. Anderson, no upozorava da čak 40 posto žena koje dožive srčani udar neće imati taj simptom.

- One mogu osjećati bol u čeljusti, leđima ili vratu, otežano disati, osjećati izuzetan umor, mučninu, žgaravicu pa čak i povraćati. Želimo da žene budu svjesne da bi u pitanju moglo biti njihovo srce i njihov život i da odmah djeluju. I nazovu hitnu - poručuje dr. Anderson.

Linker
06. ožujak 2024 10:02