Shutterstock
Tihi ubojica

Uz pomoć ovih 10 navika možete izbjeći najrizičniji faktor za moždani udar

Često ga povezujemo sa srčanim bolestima no krivac je i za velik broj moždanih udara

Sjedilački način života rizični je čimbenik za razvoj brojnih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i krvnih žila, vodećeg uzroka smrtnosti razvijenog svijeta. Pojam "sjedilački" odnosi se na bilo koje vrijeme provedeno u sjedećem ili ležećem položaju dok smo budni, koristeći vrlo malo energije. Ono uključuje vrijeme provedeno sjedeći za računalom, gledajući televiziju, vozeći auto i sl., a savjetuje se izbjegavati ga kad god je to moguće.

Redovita tjelesna aktivnost jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za unapređenje svojeg cjelokupnog zdravlja jer može pomoći u smanjenju krvnog tlaka, razine kolesterola i tjelesne mase, što ima značajan utjecaj na smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Povišeni krvni tlak najveći je ubojica današnjice. Osobe s povišenim tlakom u usporedbi s onima koji imaju normalne vrijednosti u čak u sedam puta su većem rizik od nastanka moždanog udara i u četiri puta većem riziku od srčanog udara.

Bez obzira na to kojoj dobnoj skupini pripadali, važno je da dnevno usvojite i održite trajnu tjelesnu aktivnost kao važnu životnu naviku. Ako dosad niste bili aktivni, počnite s umjerenim aktivnostima u trajanju od deset minuta te ih postupno produljujte i intenzivirajte. Nezdrave životne navike također utječu na zdravlje naših krvnih žila. Visoki krvni tlak i ateroskleroza međusobno su povezane bolesti koje dugo nemaju vidljivih simptoma, a otkrivaju se u uznapredovalim fazama. Uz to, povišeni krvni tlak dodatno ubrzava proces ateroskleroze, a zdravim životnim navikama djelujemo na njihovu prevenciju i na očuvanje cjelokupnog zdravlja i dugovječnosti. Evo deset korisnih savjeta koji će vam u tome pomoći:

1. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Ako imate prekomjernu tjelesnu masu, nastojte je smanjiti i održavati jer već samim time možete smanjiti vrijednosti krvnog tlaka.

2. Smanjite unos soli

Ne zaboravite da je puno soli skriveno u prerađenoj hrani i ima je mnogo u većini vrsta kruha, žitarica, juha i umaka. Preporučljivo je uvijek pročitati deklaraciju. Povećan unos kuhinjske soli jedan je od glavnih čimbenika za razvoj arterijske hipertenzije.

3. Manje loših masti i šećera

Uvijek pročitajte deklaraciju na hrani i budite posebno oprezni s hidrogeniranim ili transmastima, kao i sa šećerima skrivenim pod nazivima saharoza, dekstroza, fruktoza i glukoza. Obično ih ima u proizvodima kao što su voćni sokovi i gazirana pića.

4. Prestanite pušiti

Pušenje uzrokuje akutni porast arterijskog krvnog tlaka i srčane frekvencije. Smatra se jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za nastanak ateroskleroze.

5. Jedite voće i povrće svaki dan

DASH-dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) koja se preporučuje osobama s povišenim krvnim tlakom sastoji se od povećanog unosa voća, povrća, integralnih žitarica i proizvoda s manje masnoće ili bez nje. Osim što ima povoljan učinak na snižavanje krvnog tlaka, pozitivno djeluje na cjelokupno kardiovaskularno zdravlje. Prženu hranu izbjegavajte.

image
Mjerite tlak redovito

6. Ograničite unos kofeina

Kofein povisuje krvni tlak, a učinak može trajati i do tri sata nakon što popijemo šalicu kave. Imajte na umu da ga osim u kavi ima i u čaju i gaziranim pićima.

7. Umjereno s alkoholom

Za zdrave odrasle osobe niskorizična potrošnja alkohola znači do jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce. Ako imate visoki krvni tlak, izbjegavajte alkohol ili pijte samo umjereno.

8. Redovito vježbajte

Bavite se redovito nekim oblikom tjelesne aktivnosti. Nastojte svakodnevno barem pola sata vježbati niskim do umjerenim intenzitetom, i to aktivnosti aerobnog tipa. Računa se i hodanje. Ako se ne bavite nikakvom fizičkom aktivnošću, a želite početi intenzivnije vježbati, svakako se prije toga posavjetujte s liječnikom i obavite pregled srca.

9. Usvojite antistresne tehnike

Tehnike opuštanja pomoći će vam da se lakše nosite sa stresom. Poznato je da stres pridonosi podizanju krvnog tlaka. Izbjegavajte ga koliko je god moguće i pronađite vrijeme za opuštanje. To može biti meditacija, čitanje knjige, lagana šetnja.

10. Redovito mjerite krvni tlak

Upoznajte svoje vrijednosti krvnog tlaka tako što ćete ga učestalo mjeriti. Bilježite vrijednosti tlaka u karticu evidencije te je pokažite liječniku na redovitoj kontroli. Povišeni arterijski krvni tlak ili arterijska hipertenzija kronična je bolest kod koje je sistolički tlak povišen iznad 140 mmHg) i/ili dijastolički iznad 90 mmHg.

Izaberite pouzdani tlakomjer

Pri mjerenju krvnog tlaka važno je voditi računa o izboru pouzdanog tlakomjera i o pravilnom načinu mjerenja. Krvni tlak savjetuje se mjeriti nekoliko puta u danu te nekoliko dana za redom. Primjerice, mjerite svoj tlak ujutro i navečer u razdoblju od tjedan dana.

Omron nudi vrhunske tlakomjere s kojima ćete svoj tlak držati pod kontrolom. Pouzdani su i imaju preporuke stručnih društava za hipertenziju. Uz tlak očitavaju i srčani puls, a ovisno o modelu, imaju i indikator provjere manžete poput Omron M2 tlakomjera za nadlakticu, čime se izbjegava mogućnost njezina nepravilnog postavlja te pogrešna vrijednost tlaka. Neki modeli, poput Omron M3 Comfort tlakomjera, dolaze s inovativnom Intelli Wrap manžetom kojom se potpuno izbjegava mogućnost da pogrešno izmjerite krvni tlak. I ovaj model, uz krvni tlak, detektira srčani ritam te ima opciju pohranjivanja za dva odvojena korisnika.

Vodite brigu o svom tlaku. Omron tlakomjeri omogućuju precizno i jednostavno mjerenje na svakom mjestu i u svakom trenutku.




Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Medikor

Linker
20. travanj 2024 17:24