SHUTTERSTOCK
male, a moćne

Jedite ih redovito - smanjit ćete rizik za rak, srčani udar, visoki kolesterol i dijabetes

Bogate su višestruko nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, manganom, magnezijem, cinkom, vitaminom B6, željezom i folatom

Rak dojke je najučestaliji maligni tumor u žena i prvi uzrok smrti od maligne bolesti u ženskoj populaciji u Hrvatskoj i u svijetu, a godišnje u našoj zemlji od te bolesti umire više od 800 žena. Novo istraživanje otkriva da bi lanene sjemenke mogle smanjiti rizik za obolijevanje od te opake bolesti

Tako je barem pokazalo istraživanje znanstvenika iz Nebraske i Kanade koji su ženkama miševa dali otopinu ulja sjemenki lana koja sadrži lignane, tvari prisutne u namirnicama bogatim vlaknima, kao što su žitarice, sjemenke i orašasti plodovi te u pićima poput kave. Oni su otkrili da sjemenke lana djeluju poput okidača za vezu između mikrobioma crijeva i mikro RNA molekula mliječne žlijezde, koje su povezane s rastom stanica raka dojke. Ženke miševa koje su dobile ulje lanenih sjemenki imale su manji rizik za razvoj raka dojke. Autori studije kažu da to otkriće može dovesti do novih prehrambenih smjernica za prevenciju raka dojke, jednog od najčešćih vrsta tumora u svijetu i u Hrvatskoj, gdje se godišnje otkriva oko 2300 novih slučajeva ili čak šest dnevno.

- Ako se ovo otkriće potvrdi, mikrobiota će postati novi alat za prevenciju raka dojke putem prehrambenih intervencija - rekla je dr. Elena M. Comelli, autorica studije i profesorica na Odjelu za nutricionističke znanosti Sveučilišta u Torontu.

image
SHUTTERSTOCK

Smanjuju lučenje estrogena

Prijašnja su istraživanja pokazala da lignani imaju protuupalna svojstva te uzrokuju smanjeno lučenje estrogena u tijelu, što dovodi do nižeg rizika za rak dojke. Znanstvenici su otopinom lignana iz sjemenki lana hranili ženke miševa tijekom tri tjedna i otkrili da je ona potaknula reakciju u slijepom crijevu, koje se nalazi na spoju tankog i debelog crijeva. Kad sjemenke lana uđu u mikrobiom crijeva (mrežu bakterija koje žive u probavnom sustavu i pomažu nam u zaštiti od bolesti i regulaciji apetita), one šalju signal miRNA molekulama u mliječnim žlijezdama, što dovodi do smanjenja rizika za razvoj stanica raka dojke.

- Gastrointestinalna mikrobiota ima važnu ulogu u modificiranju mnogih komponenata naše prehrane, što utječe na ljudsko zdravlje - kaže dr. Jennifer Auchtung, jedna od suradnica u istraživanju i profesorica na Sveučilištu Nebrasca-Lincoln.

- U ovoj smo studiji uočili povezanost između prehrane obogaćene sjemenkama lana, sastava mikrobiote slijepog crijeva i profila miRNA molekula mliječnih žlijezda koje reguliraju mnoge procese, uključujući i one koji sudjeluju u razvoju raka. Ovo je preliminarna studija koja predstavlja poticaj za daljnja istraživanja uloge mikrobiote u prehrambenim pristupima čiji je cilj smanjenje rizičnih faktora povezanih s bolešću - pojašnjava dr. Auchtung.

Ostale dobrobiti lanenih sjemenki

Već je prije dokazano da lignani kod žena koje su prošle menopauzu dovode do proizvodnje manje aktivnih oblika estrogena, a smatra se da to ujedno smanjuje i rizik za razvoj raka dojke. Druge žitarice, poput ječma, raži, zobi, pšenice i prosa također sadrže visoke razine lignana, a u većim količinama oni su prisutni i u drugim sjemenkama i orašastim plodovima, kao i u nekim napicima, poput kave, čaja i vina. Ovo najnovije istraživanje potvrdilo je rezultate drugih, nedavnih studija koji sugeriraju da sjemenke lana smanjuju rizik za razvoj raka. Na primjer, studija iz 2021., u koju je bilo uključeno više od 400 osoba i koja je bila objavljena u časopisu Clinical Nutrition Research, otkrila je da konzumacija lignana rezultira nižim rizikom za rak dojke. Neka su istraživanja uputila i na mogućnost da sjemenke lana usporavaju rast stanica raka prostate, a sjemenke lana su se pokazale učinkovitim i u liječenju probavnih problema, poput zatvora, te smanjenju razine LDL ili lošeg kolesterola, što smanjuje rizik za razvoj dijabetesa i srčanih bolesti.

Sjemenke lana bogate su višestruko nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, manganom, magnezijem, cinkom, vitaminom B6, željezom i folatom, a sve to poboljšava metabolizam, probavu i imunološki sustav. Bogate su i omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili pojedince koji ne jedu plodove mora. Pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcioniranje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga, dovoljne su jedna do dvije jušne žlice lanenih sjemenki dnevno.

Linker
26. travanj 2024 16:49