VEDRAN PETEH CROPIX/dr. Ana-Marija Liberati Pršo
top 20

Savjeti doktorice Liberati Pršo: Jedite ove namirnice, najbolje su za podizanje imuniteta i održavanje zdravlja

Trikovi za podizanje imuniteta na koje često zaboravljamo

Imunosni sustav je poželjno jačati tijekom cijele godine, a ne samo u zimskim mjesecima. Njegovo pravilno funkcioniranje ključno je u borbi protiv patogenih mikroorganizama poput virusa, bakterija, gljivica koje uzrokuju akutne zarazne bolesti također je izuzetno važan faktor u životu s kroničnim bolestima. Jednostavne i praktične savjete o tome kako najbolje zaštititi svoj organizam od neželjenog pada imuniteta potražili smo kod dr. sc. Ana-Marije Liberati Pršo, dr. med., specijalistice interne medicine, subspecijalistice endokrinologije i dijabetologije te dr.sc. nutricionizma.

image
SHUTTERSTOCK

Pravilna prehrana kao primarna prevencija

Pitanje pravilne prehrane još uvijek je nedovoljno naglašeno iako nam je ona ključna kao primarna prevencija, pa tako i u borbi protiv pada imuniteta.

- Već od prenatalnog doba prehrana, odnosno uravnotežen unos mikro i makronutrijenata, ključni su za razvoj imunosnog te razvoj ostalih organa i organskih sustava. Stoga, već u najranijem djetinjstvu treba ograničiti konzumaciju rafiniranih i jednostavnih ugljikohidrata, izbjegavati konzumaciju mesnih prerađevina, pržene i „brze“ hrane. Sokove i gazirana pića trebali bi zamijeniti vodom i nezaslađenim biljnim čajevima - savjetuje dr. Liberati Pršo te dodaje kako bismo trebali staviti težište na nutrijente s dokazanim protuupalnim i imuno-stimulirajućim učinkom.

- Odabir hrane poput lisnatog zelenog povrća, paprike, bobičastog i šumskog voća, citrusa, plave ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, orašastih plodova, sjemenki, začinskih biljaka poput luka, češnjaka, đumbira i kurkume, gljiva, mahunarki i cjelovitih žitarica blagotvorno će djelovati na naš organizam pritom osiguravajući dobar imunitet - navodi doktorica.

Suplementacija uz prehranu

Kontinuirano provođenje pravilne prehrane neophodno je za optimalnu funkciju organizma i borbu protiv raznovrsnih bolesti.

- Ako uslijed nedovoljnog unosa nekog od tijelu potrebnih nutrijenta dođe do deficita, dolazi do postepenog slabljenja određenih funkcija organizma te do pojačane sklonosti oboljenjima. Stoga je svim osobama s verificiranim deficitom vitamina i minerala neophodno uvesti suplementaciju kako bi se smanjio deficit - navodi dr. Liberati Pršo. Neki od nutrijenata koji su već uvriježeni suborci u održavanju imuniteta su vitamin C i D, beta karoten, cink, željezo, selen i probiotici.

image
SHUTTERSTOCK

Potrebna je individualizacija prehrane

Budući da nemamo svi jednake sklonosti prema određenoj prehrani i prehrambenim obrascima, a niti jednaku podnošljivost namirnica, doktorica savjetuje:

- Svaka osoba ima vlastite preferencije, sklonosti, potencijalne nutritivne nepodnošljivosti, alergije, energetske zahtjeve te nerijetko radi bolesti definiranu potrebu za pojedinim nutrijentima. Također, prehrana je nerijetko određena geografskim područjem, kulturološkim i/ili religijskim postulatima i socioekonomskim statusom pojedinca. Stoga je teško, a često nepoželjno i nezahvalno davati općenite preporuke, već je uputno individualizirati jelovnik prilagodivši ga svim potrebama i ograničenjima osobe za koju se kreira - smatra i dodaje, koje su namirnice dobar izbor za održavanje zdravlja.

- Ako bih morala izdvojiti dvadesetak namirnica koje smatram odličnim izborom za optimizaciju imuniteta i održavanje zdravlja, to bi svakako bili orasi, lješnjaci, kupus (kiseli), kelj, brokula, raštika, paprika, šparoge, mrkva, luk, češnjak, đumbir, citrusi, bobičasto voće, mahune, sezam, lan, zob, peršin, kurkuma, maslinovo ulje i sitna plava riba. I naravno, kao idealno sredstvo hidracije, zeleni čaj - zaključuje dr. Liberati Pršo.

Linker
13. ožujak 2024 06:47