SHUTTERSTOCK
Struka objašnjava

Kako se zaštititi od prehlade? Prirodni sok od naranče može pomoći u jačanju oslabljenog imuniteta

Iako je vitamin C odličan način za jačanje imuniteta, postoje i drugi vitamini i minerali koje također treba uzeti u obzir

Mnogi od nas su odrasli u uvjerenju kako je naranča i njezin sok, prva crta obrane za situacije kada se ne osjećamo dobro što i ne čudi jer su nas učili kako u sebi sadrži pravo bogatstvo vitamina C. Ovo citrusno voće, prepoznatljive narančaste boje, dolazi i u trpkoj, crvenoj varijanti. Ovaj ćemo vitamin pronaći i u nešto kiselijm mandarinama koje također pripadaju porodici naranča te u manjoj mjeri zastupljenog, ali ipak prisutnog vitamina C u voću poput limuna, grejpa, kivija te povrća kao što su paprika i rajčica.

- Mnogi vjeruju kako će konzumiranje vitamina C, smanjiti vrijeme trajanja prehlade - rekla je dijetetičarka Amy Shapiro koja je objasnila da je ovaj vitamin snažan antioksidans za imunosni sustav.

Svaka vrsta naranče ima više od 100 posto preporučene dnevne količine vitamina C što je više od bilo kojeg drugog citrusa.

Uloga vitamina C u jačanju imuniteta

Uz spomenuti vitamin, sok od prirodno cijeđene naranče sadrži kalij i vitamin A, koji također mogu pomoći u jačanju napadnutog i oslabljenog imuniteta.

- Kada se dogodi obična prehlada, naše tijelo doživljava upalne reakcije jer je imunosni sustav napadnut od virusa - izjavila je za portal Health liječnica interne medicine Silvia Robalino i dodala kako je vitamin C, koji djeluje protektivno, izuzetno važan u obrani našeg imuniteta.

image
SHUTTERSTOCK

Dodatna suplementacija ili prehrana bogata vitaminom C

Mnogi se nutricionisti slažu s dobrobiti dodatne suplementacije vitamina C u slučajevima kada ga kroz hranu ne unesemo u dovoljnoj količini, međutim, naglašavaju da suplementi ne bi trebali biti prvi izbor. Umjesto toga, dajte prednost zadovoljavanju potreba za vitaminom C kroz uravnoteženu, hranjivu prehranu. Cjelovite naranče sa svojom ovojnicom su odličan primjer.

- Preporučila bih uključivanje dodatka vitamina C tijekom sezone prehlade i gripe posebice ako mislite da biste se mogli razboljeti. To će osigurati dovoljnu podršku vašem imunosnom sustavu - rekla je Shapiro, što je potvrdila i doktorica Robalino te podsjetila da ne zaboravimo na unos ovog vitamina kroz prehranu kao što je naranča.

Zdravstvene prednosti naranče

Vitamin C u narančama pomaže tijelu na sljedeće načine:

  • Štiti stanice od oštećenja
  • Pomaže tijelu u stvaranju kolagena
  • Olakšava apsorpciju željeza u borbi protiv anemije
  • Jača imunosni sustav
  • Usporava napredovanje makularne degeneracije
  • Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak
  • Smanjuje razine kortizola i tlaka

Zdravstveni rizici naranče

Previše vitamina C odjednom može tijelu dati više vlakana i šećera nego što mu je doista potrebno. Budući da su naranče bogate kiselinama, to može pogoršati simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Također, ako uzimate beta-blokatore, previše naranči može povećati unos kalija i dovesti do oštećenja bubrega.

Dodatne navike za jačanje imuniteta

Iako je vitamin C odličan način za jačanje imuniteta, postoje i drugi vitamini i minerali koje također treba uzeti u obzir.

- Cink može pomoći u skraćivanju trajanja prehlade za dan do dva ako se uzme unutar prva 24 sata od simptoma i može spriječiti infekcije gornjih dišnih putova koje nastaju nakon prehlade- objasnila je nutricionistica Shapiro i rekla kako je u stanjima prehlade posebno važno održavati dobru hidrataciju.

Iako su svi navedeni savjeti izvrsni za jačanje imuniteta, učinkovitiji su kad s njima krene prije samog procesa prehlade prehladite.

Linker
20. travanj 2024 06:45