SHUTTERSTOCK
probajte

Top namirnice i trikovi za prirodno liječenje simptoma prehlade i gripe

Ovo je pet najboljih namirnica za one koji ne mogu pobjeći sezonskim bolestima

I dok je ljeto postalo samo daleka uspomena, za mnoge od nas već je počela redovita godišnja borba sa začepljenim nosom i bolnim grlom. Prehlade se često prenose zrakom jer se virusi kašljanjem i kihanjem raspršuju u zrak. Nakon što ih udahnemo i bolest se razvije, javljaju se simptomi poput začepljenog nosa, curenja iz nosa, grebanja i boli u grlu, kihanja, suznih očiju i povišene tjelesne temperature. Ukratko, svi znamo kako nas prehlada može učiniti jadnima, no prije nego što posegnete za lijekovima, isprobajte neke potpuno prirodne načine da se riješite simptoma prehlade i gripe i istodobno ojačate svoj imunitet.

Ovo je pet najboljih namirnica za one koji ne mogu pobjeći sezonskim bolestima.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odličan prirodan sastojak koji se može koristiti i za jačanje imunološkog sustava. Ono može pomoći u smanjenju upale u tijelu, a polifenoli koje sadrži pomažu u jačanju imuniteta tako što aktiviraju glavne obrambene mehanizme u tijelu. Zagrijavanjem maslinovo ulje postaje manje učinkovito kao lijek protiv zimskih bolesti pa ga konzumirajte bilo hladno ili na sobnoj temperaturi i to u kombinaciji s kvalitetnim acetom balsamicom i malo hrskavog kruha koji možete njime natopiti.

Med

Med je još jedno fantastično prirodno sredstvo koje se često koristi protiv grlobolje i prehlade zbog svog umirujućeg djelovanja. Med sadrži i antioksidanse te ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv virusa i bakterija.

Bobičasto voće

Bobičasto voće obiluje vitaminom C, što ga čini idealnim lijekom za običnu prehladu. Vitamin C pomaže tijelu u proizvodnji antitijela, a to su zapravo proteini čija je uloga borba protiv patogena. Jagode, kupine i maline odlični su izvori vitamina C i lako ih možete dodati u svoj jelovnik kako biste dodatno osnažili svoj imunitet.

Masna riba

Masna riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje mogu pomoći imunološkom sustavu da učinkovitije radi. Omega 3 masne kiseline imaju snažna protuupalna svojstva koja imaju važnu ulogu u smanjenju upale. Konzumacija masne ribe općenito se preporučuje kao sastavni dio zdrave prehrane pa, ako je već prisutna na vaše jelovniku, u sezoni prehlade i gripe dodatno povećajte njezin unos kako biste pomogli svom imunitetu da se izbori protiv bolesti.

Luk

Luk sadrži sumporne tvari koje pomažu u borbi protiv prekomjernog sekreta i pospješuju izlučivanje sekreta iz dišnih puteva. Luk se smatra moćnim prirodnim antibiotikom, a zaista ga nije teško uvesti u svakodnevnu prehranu. I za kraj, prijedlog ultimativnog obroka protiv prehlade i gripe: salata od lososa glaziranog s medom s preljevom od maslinovog ulja i karameliziranim lukom te bobičasto voće po izboru za desert.

Još nekoliko isprobanih prirodnih savjeta protiv prehlade

Ublažite začepljenost toplim oblozima

Topli oblozi mogu smanjiti začepljenost tako što otvaraju dišne puteve izvana. Vrlo je jednostavno napraviti takve obloge: mali ručnik namočite u toplu vodu, dobro ga ocijedite i prekrijte njime nos i čelo. Postupak možete ponoviti koliko god puta je potrebno, bez straha od nuspojava.

Budite uvijek dobro hidrirani

Ako se borite s prehladom ili gripom, vodite računa da unosite mnogo tekućine. Odgovarajuća hidracija organizma pomaže u rastapanju sekreta u nosnim kanalima te sekret lakše izlazi, što dovodi do smanjenja pritiska u sinusima. Manje pritiska znači i manju upalu i nadraženost. Uz to, ako vas boli grlo, topla tekućina poput čaja može ublažiti nelagodu. Važno je samo da tekućina bude topla, a ne vruća.

Istuširajte se

Ako ste se ikada tuširali dok imate začepljen nos, vjerojatno ste se ugodno iznenadili kako ste nakon toga mnogo lakše disali. Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da para koja nastaje tijekom tuširanja omekšava sekret u nosu i tako smanjuje upalu. Dakle, vrući tuš može vam barem privremeno pomoći da opet normalno dišete. Isti učinak, odnosno lakše disanje, možete postići i inhalacijom iznad posude s vrućom vodom. U zdjelu stavite vruću vodu, zatim preko glave i preko zdjele prebacite veliki ručnik te duboko dišite kako bi omogućili pari da obavi svoje blagotvorno djelovanje. Pazite samo da pritom ne opečete lice na vrućoj pari: pričekajte da temperatura bude prihvatljiva i tek onda se nagnite nad posudu i prekrijte ručnikom.

Nabavite sprej s morskom vodom

Upotreba takvih sprejeva povećava vlagu u nosnicama, a to donosi olakšanje u slučaju začepljenog nosa.

Pročistite sinuse

Isprobajte čišćenje sinusa neti potom. Kako se koristi? Vrlo jednostavno: nagnite glavu iznad umivaonika, vrh neti pota stavite u jednu nosnicu i zatim ga lagano nagnite dok voda ne iscuri u vaš nosni kanal i potom ne iscuri kroz drugu nosnicu. Nakon jedne minute, ponovite postupak na drugoj nosnici.

Linker
13. ožujak 2024 01:30