SHUTTERSTOCK
Šalica zdravlja

Garancija za jači imunitet! Uz ovih šest napitaka uvjerljivo ćete voditi utakmicu protiv bolesti

Uz prehranu i tjelovježbu jak imunitet ćemo postići ako vlastitom tijelu pružimo kvalitetan san

Već neko vrijeme traje razdoblje raznih prehlada, gripe i covida. Prva pomisao kako se obraniti od ovih neželjenih tegoba je okrenuta prema jačanju imunosnog sustava i to najčešće kroz pametan izbor hrane i pića. Imunosni sustav je prirodna obrambena mreža tijela koja se sastoji od stanica, tkiva i organa koji pomažu u zaštiti tijela od bakterija, virusa, gljivica i drugih štetnih tvari. Ovaj sustav stoga predstavlja barijeru koja sprječava takozvane napadače da uđu u naše tijelo, ali također ima zamršen sustav stanica za borbu protiv patogena ako pronađu način da uđu u tijelo. Uz pravilnu prehranu i tjelovježbu, jak imunitet također ćemo postići ako vlastitom tijelu pružimo adekvatno dug i kvalitetan san.

image
SHUTTERSTOCK

Tekući čuvari imuniteta

Kad kažemo pravilna prehrana, (kroz ovaj članak se konkretno osvrćemo na piće) imunitet možemo ojačati kroz sljedeće namirnice:

1. Voda

Budući da se naša tijela sastoje od oko 60 do 70 posto vode po težini, a svaka tjelesna funkcija zahtijeva vodu, ispijanje odgovarajućih količina dobro je mjesto za početak kako bi imunosni sustav funkcionirao. Kada je tijelo dehidrirano, ono može potaknuti rast bakterija i virusa. Neki od načina na koje voda pomaže u podržavanju sustava je potpomaganje apsorpcije hranjivih tvari i održavanje sluznice u nosu, ustima i grlu koje su često prva linija obrane protiv patogena i prirodna prepreka infekcijama. Voda je također bitna komponenta limfne tekućine, koja dostavlja bijele krvne stanice koje pomažu u borbi protiv infekcija.

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj još je jedan odličan napitak u kojem možete uživati te ujedno ojačati prirodnu obranu svog tijela. Zeleni čaj je bogat korisnim polifenolima flavonoidima koji pružaju bezbroj zdravstvenih prednosti, od smanjenja rizika od srčanih bolesti i određenih vrsta raka do upravljanja sistemskim upalama. Prema studiji objavljenoj u časopisu Molecules, zeleni čaj jača imunitet svojim antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanica od oksidacije i reaktivnih vrsta kisika. Smatra se da zeleni čaj štiti od bolesti i infekcija svojim antioksidativnim kapacitetom, kao i mnogim drugim predloženim putevima.

image
SHUTTERSTOCK

3. Kefir

Fermentirani napitak nalik jogurtu napravljen je od različitih vrsta mlijeka, poput kravljeg, ovčjeg i kozjeg. Kefir je bogat različitim korisnim probioticima koji pomažu u održavanju ravnoteže mikrobiote gastrointestinalnog trakta. Glavna korisna bakterija kefira je Lactobacillus. Članak objavljen u časopisu Nutrients navodi da kefir ima antioksidanse, antimikrobne, protuupalne, zacjeljujuće rane i mnoge druge zdravstvene prednosti.

4. Čaj od limuna i đumbira

Bilo da pripremate sami čaj od limuna i đumbira ili ga kupujete u dućanu, ovaj je biljni čaj odličan izbor za održavanje imuniteta. Čaj se priprema miješanjem svježe naribanog đumbira i soka od limuna u vrućoj vodi. Ovaj napitak s limunom i đumbirom bogat je vitaminom C, antioksidansom za koji je poznato da pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja. Vitamin C također ima protuupalna svojstva i pomaže u smanjenju negativnih imunoloških odgovora, prema istraživanju objavljenom u časopisu Antioxidants. Đumbir također posjeduje više od 100 bioaktivnih spojeva koji pomažu u borbi protiv mučnine, smanjuju rizik od određenih vrsta raka, poboljšavaju lipide u krvi, smanjuju upalu i još mnogo toga.

5. Prirodni sok od naranče ili grejpa

Sok od naranče često se promiče kao piće izbora ako se pokušavate boriti protiv virusa prehlade ili gripe, a postoji značajna znanstvena potpora pijenju soka od citrusa za imunosni sustav. Prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Immunology, vitamin C i folat u sokovima od citrusa održavaju integritet imunoloških barijera i štite mnoge vrste imunoloških stanica, uključujući prirodne stanice ubojice i T-stanice. Štoviše, bioaktivni spojevi u citrusima imaju protuupalni učinak za jačanje imuniteta. I sok od naranče i grejpa bogati su hranjivim tvarima i pružaju više od 100 posto ukupnog vitamina C koji vam je dnevno potreban u jednoj porciji. Ovi prirodni sokovi također sadrže vitamin A i folat.

6. Sok od rajčice

Poput agruma, rajčice su bogate vitaminom C, kao i likopenom, korisnim antioksidansom karotenoidom koji ima mnoga svojstva koja promiču zdravlje i poznato je da pomaže u suzbijanju sistemske upale. Juha od rajčice često se preporučuje kod prehlade ili gripe zbog vitamina C, ali osvježavajući sok od rajčice osigurat će slične količine vitamina C. Ono što je sjajno kod soka od rajčice jest da osam unci ima samo 50 kalorija, bez dodanog šećera i gotovo 100 posto vitamina C koji je potreban u jednom danu. Kako biste održali razinu natrija pod kontrolom, potražite sok od rajčice s nižim udjelom natrija.

Linker
25. travanj 2024 14:37