FOTOGRAFIJE: MLADENBALINOVAC GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Kada je najbolje vrijeme za alergološko testiranje?

Idealno vrijeme za testiranje na inhalacijske alergene je u periodu kada se ne koristi antialergijska terapija i kada nema simptoma, najbolje u rujnu i listopadu

Imam djevojčicu od dvije godine. S obzirom na to da sam alergična na pelud breze i prašinu, a neke simptome primjećujem i kod kćeri, voljela bih znati kada je optimalno vrijeme za testiranje na alergene i eventualnu hiposenzibilizaciju.

Slavica I., Knin

Odgovara doc. dr. Boro Nogalo, pedijatar:

image
FOTOGRAFIJE: DAVOR PONGRACIC/CROPIX

"Najbolje vrijeme za testiranje na inhalacijske alergene je u periodu kada dijete ne koristi antialergijsku terapiju i kada nema simptoma, najbolje u rujnu i listopadu. Tako se prema nalazu testa preosjetljivosti, a prije pojave alergena, djetetu može uvesti antialergijska terapija. Ovisno o tome kakve djevojčica ima simptome alergije, individualno se uvodi terapija koja može sadržavati samo antihistaminike na usta, a kod nekih su potrebni intranazalni kortikosteroidi, lokalni intraokularni kortikosteroidi, a u težim situacijama, kada su zahvaćena pluća i kad je alergija udružena s astmom, u terapiju se uvode sistemski i lokalni kortikosteroidi uz inhalacije salbutamola. Što se tiče hiposenzibilizacije, kojom se može postići dugotrajnije poboljšanje, indikaciju daje samo subspecijalist alergoimunolog. Provodi se ovisno o rezultatu testa preosjetljivosti na alergene. Imunoterapija se uključuje nakon završetka sezone peludi (u slučaju dokazane alergije) te se prekida 2-3 tjedna prije očekivanog ponovnog početka. Za ostale alergene može se provoditi cijele godine."

Linker
15. travanj 2024 17:45