Darko Tomas/Cropix
Bliži se sezona

Želimo li prevenirati pojavu simptoma alergije, jedno moćno ulje bismo već sad trebali početi uzimati

Pomoć protiv alergija možemo potražiti u prirodi, uzimanjem određenih preparata koji mogu ublažiti simptome poticanjem imunološkog odgovora organizma

Sezona peludnih alergija se zahuktava, pa mnogi posežu za bezreceptnim lijekovima i dodacima prehrani ne bi li si pomogli. Peludne alergije pogađaju gornje dišne putove, često i bronhe i pluća, pa alergičnoj osobi suze oči, začepljen joj je nos, učestalo kiše, suho kašlje. Prema kalendaru cvjetanja, najprije cvjetaju breza, lijeska, jasen, čempres, lješnjak, a cvatnja trava i korova počinje u proljeće i traje sve do pojave prvog mraza.

- Kad alergična osoba prvi put dođe u kontakt s alergenom, obrambeni se sustav prema njemu ponaša kao prema uljezu i aktivira sve svoje snage za napad. To čini stvarajući velike količine antitijela imunoglobulina E (IgE), u čijem spoju s alergenom dolazi do oslobađanja raznih kemijskih spojeva, od kojih je najvažniji histamin. Oslobađanje histamina uzrokuje upalne promjene koje prepoznajemo kao alergijsku reakciju, a najčešće zahvaćaju dišne puteve i kožu - ukratko objašnjava dr. Vesna Gorički, akupunkturologinja i homeopatkinja iz Zagreba.

Najjači pomagači

Pomoć protiv alergija možemo potražiti u prirodi, uzimanjem određenih preparata koji mogu ublažiti simptome poticanjem imunološkog odgovora organizma. Općenito bi ih trebalo početi uzimati dva mjeseca prije pojave alergena u prirodi. Dr. Gorički je izdvojila nekoliko najmoćnijih.

Ulje crnog kima (Nigella sativa) ublažava sve simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski (širi dišne puteve) i olakšava disanje, a antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija. S upotrebom bi trebalo početi dva mjeseca prije pojave alergena u prirodi te je završiti dva mjeseca nakon njegova nestanka. Ulje treba biti hladno prešano i nerafinirano, a pije se od 1 do 5 mililitara tri puta dnevno, nakon obroka.

Kvercetin pomaže blokirati oslobađanje histamina. Ima ga u voću i povrću (citrusi, jabuka, luk, peršin, paprika, čaj, crveno vino, maslinovo ulje, grožđe, bobice), a ako ga uzimamo kao suplement, preporučene dnevne doze su od 1000 do 1800 miligrama na dan. I list koprive blokira proizvodnju histamina u tijelu, zeleni čaj snižava njegovu razinu u krvi, dok bromelain, enzim izoliran iz ananasa, pomaže spriječiti oticanje dišnih puteva i lučenje sekreta.

U borbi s alergijama mogu nam pomoći još neke namirnice. Kivi i citrusno voće obiluju vitaminom C koji jača prirodnu obranu tijela, dok su tuna, losos i skuša bogati omega-3 masnim kiselinama koje djeluju protuupalno i poželjno bi bilo jesti ih dva puta tjedno, savjetuje dr. Gorički. Đumbir pomaže u smanjenju izlučivanja sekreta, jabučni ocat smanjuje nakupljanje sluzi i čisti limfni sustav, a orasi podržavaju plućnu funkciju i smanjuju rizik od plućnih infekcija.

Među pomagačima iz prirode ipak se ističe ulje crnog kima. Tradicionalno se koristi u prevenciji alergija i smanjivanju simptoma i mnogi svjedoče kako im je uistinu pomoglo. Koliko je doista moćno i što o tome kaže znanost, pitali smo mag. pharm. Olgicu Velkovski Škopić iz Ljekarni Zagrebačke županije, koja je kao suradnica na Priručniku za primjenu dodataka prehrani u izdanju CASI-ja proučila dostupne dokaze o ulju crnog kima.

- Djelovanje se u farmakopejama i tradicionalnoj medicini opisuje kao imunostimulirajuće, za prevenciju i ublažavanje simptoma astme, alergijskog rinitisa, bronhitisa, za podizanje snage i izdržljivosti organizma, no velik broj kliničkih studija koji to potvrđuje proveden je na životinjskim modelima ili in vitro, a na ljudima puno manje. Rezultati pokazuju da bi crni kim mogao smanjiti začepljenost i svrbež nosa te curenje iz nosa i napadaje kihanja, dakle simptome peludne alergije. Znanstvenih dokaza nema mnogo, no u dugogodišnjoj je primjeni zabilježeno pozitivno djelovanje ulja crnog kima na ublažavanje alergijskih reakcija.

image
/Shutterstock

Što radi crni kim

Ulje se može uzimati na usta i primjenjivati na koži. Tradicionalna medicina koristi ga za liječenje raznih bolesti i tegoba, kao što su astma, bronhitis, reumatizam, glavobolja, upala, hipertenzija. Na koži djeluje antiseptički i lokalno anestetski. Farmakološka svojstva crni kim duguje prisutnosti terpena i terpenoida, od kojih je najzastupljeniji timokinon. Hladno prešano ulje je tamnožute boje, intenzivnog mirisa i okusa koji može biti teško podnošljiv, pa se kod uzimanja na žlicu preporučuje pomiješati s medom ili drugim poboljšivačem okusa ili se može uzimati u kapsulama. Važno je uzimati pripravke iz provjerenih izvora koji prolaze kontrolu sastava, jer postoji velik broj preparata koji se mogu kupiti preko interneta i drugih izvora, a kvaliteta im nije zajamčena.

- Na našem tržištu crni kim je prisutan u obliku hladno prešanog ulja, kapsula hladno prešanog ulja, u obliku kapi i kao prah sjemenki. Preporučene dnevne doze ovise o namjeni i obliku pripravka. No, sadržaj pripravaka može se razlikovati, pa je teško odrediti doziranje. Ulje crnog kima trebalo bi biti standardizirano s obzirom na udio timokinona (od 0,6 do 1 posto), ali u praksi nije tako. U literaturi se pronalaze doziranja od 40 do 80 miligrama po kilogramu na dan, što bi iznosilo tri do pet grama - kaže mag. Velkovski Škopić.

Što se tiče preventivnih učinaka crnog kima na plućne bolesti, glavnu ulogu uz timokinon imaju timol, karvakrol i alfa-hederin. Moguće je da djeluju bronhodilatatorno, što olakšava disanje, pa je crni kim potencijalno djelotvoran kod astme, KOPB-a i alergija. Timokinon regulira odgovor imunološkog sustava na podražaje, u ovom slučaju smanjuje pretjeranu alergijsku reakciju. Uz to, može povećati broj i aktivnost nekih obrambenih stanica imunološkog sustava.

Djelovanje ulja crnog kima ne iscrpljuje se na ublažavanju dišnih i alergijskih tegoba. U Priručniku su navedena njegova dokazana djelovanja na kardiovaskularni i endokrini sustav. Znači li to da može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, kolesterola, šećera u krvi? Evo što smo o tome doznali od Olgice Velkovski Škopić.

- Ulje ekstrahirano iz crnog kima sadrži velik broj spojeva, među njima i sterole (najzastupljeniji je beta-sterol), a oni su prirodno sredstvo za snižavanje kolesterola u krvi i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Tu su i važni antioksidansi, tokoferoli i polifenoli, primjerice kempferol koji pomaže u sprečavanju ateroskleroze. Nadalje, nekoliko je kliničkih ispitivanja dokazalo da uzimanje crnog kima u obliku ulja ili sjemenki značajno poboljšava lipidni profil i regulira razinu šećera u krvi. Crni kim je pokazao i utjecaj na smanjenje sistemske upale u organizmu te blagi utjecaj na sniženje krvnog tlaka. U pomoćnoj terapiji kod dijabetesa uzima se do godinu dana, a kod hipertenzije mjesec do dva - kaže magistra Velkovski Škopić.

Tretmani iglicama

Osim pomoći bilja, alergijske tegobe može olakšati i akupunktura. Smanjuje svrbež i crvenilo, ublažava sekreciju iz nosa i niz grlo, olakšava disanje, sprečava napade gušenja, ali i djeluje preventivno, zahvaljujući tome što može poboljšati rad imunološkog sustava.

- Uz klasične tretmane iglicama, sve se više primjenjuje akupunktura upotrebom laser-pena. Prednost joj je što je potpuno bezbolna, to je posebno važno u tretiranju starijih osoba, trudnica i djece, koja su sve češći pacijenti, a efekt je isti kao kod klasičnog tretmana - kaže dr. Gorički. - Terapija se provodi dva do tri puta tjedno, ukupno deset tretmana. Preporučuje se ponoviti jednom godišnje tijekom najmanje tri godine. Djeluje i simptomatski, pa nakon nekoliko godina terapije pacijenti gotovo da više i nemaju tegoba. Preventivno se kod sezonskih alergija može početi s tretmanima desetak dana prije očekivanih nastupa tegoba, pa u doba punog cvjetanja pacijenti imaju minimalne tegobe.

Linker
03. travanj 2024 17:06