Oprez

 SHUTTERSTOCK
studija

Vozači alergični na pelud jednako skloni nesrećama kao i oni pijani

Patite li od peludne groznice nastojte izbjegavati parkiranje ispod drveća za vrijeme peludne sezone

Istraživanje je pokazalo da su vozači koji pate od akutnih alergija na pelud potencijalno jednako skloni nesrećama kao i pijani vozači, jer zbog samo jednog kihanja pri brzini od 100 km/h vozač može voziti naslijepo i do 30 metara, podaci su njemačke agencije TÜV.

Premda određeni lijekovi mogu pomoći kod simptoma poput curenja iz nosa i suznih očiju, stručnjaci preporučuju provjeru integriranih kabinskih zračnih filtara koji zadržavaju neželjene komponente iz zraka poput peludi, prašine, bakterija ili alergena izvana.

Dok su novi, filtri sprečavaju ulazak peludi i prašine u kabinu automobila, no filtri koji dugo nisu mijenjani mogu se začepiti i postati leglo plijesni i ostalih spora.

I antibakterijski i fungicidni premazi filtra prestaju biti učinkoviti nakon dugog razdoblja korištenja. Stoga bi se novi filtri obavezno trebali provjeriti čim koncentracija peludi dosegne vrhunac.


Kako simptome svesti na minimum

Stručnjaci savjetuju da se filtri u automobilima zamijene svakih 15.000 km te dodaju da bi ih i vozači koji ne prijeđu toliku kilometražu trebali promijeniti barem jednom godišnje kako bi se zajamčila njihova učinkovitost, preporučuju njemački stručnjaci.

- To se obično obavlja u sklopu tehničkog pregleda - podsjeća tehnički inspektor TÜV-a Vincenzo Lucà. No ako ste prisiljeni svakodnevno voziti kroz područja puna peludi, možda ćete morati promijeniti automobil. Samo je nekoliko modela automobila koji vlasnicima omogućuju da sami jednostavno isključe i uključe filtre. Većina vozača svoj će automobil morati odvesti u mehaničarsku radionicu radi zamjene.

Takozvani multifilteri s aktivnim ugljenom mogu se naknadno ugraditi u mnoge modele vozila, premda je takva opcija nešto skuplja. Filtri s aktivnim ugljenom, osim od peludi i prašine izvana, istodobno štite od neugodnih mirisa i određenih kontaminanata. Patite li od peludne groznice nastojte izbjegavati parkiranje ispod drveća za vrijeme peludne sezone, jer bi u suprotnome kad se vratite vaš automobil mogao biti prekriven cvjetovima koji padnu s drveća i posljedično prepun peludi.

Kako biste simptome alergije sveli na minimum trebali biste izbjegavati izravan kontakt s peludi. Nakon boravka vani, jaknu stavite u prtljažnik automobila da pelud s nje ne biste prenijeli u kabinu vozila. Usto je za vrijeme vožnje prozore najbolje držati zatvorenima, jednako kao i krovni prozor, ako ga automobil ima.

Linker
19. travanj 2024 03:45