SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Bojimo se kortikosteroida, ali oni su najučinkovitiji

Kortikofobija čest je razlog za neuzimanje ili neredovito uzimanje terapije

Iako mnogi zaziru od njih, prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, specijalistica alergologije, imunologije i pulmologije, članica Hrvatske akademije medicinskih znanosti u Zagrebu ističe da su najučinkovitiji antialergijski lijekovi - kortikosteroidi.

Nažalost, kortikofobija ili strah od nuspojava primjene kortikosteroida čest je razlog za neuzimanje ili neredovito uzimanje terapije, što može dovesti do pogoršanja simptoma. A sve je to posljedica nedostatka znanja o liječenju kortikosteroidima.

Neopravdano

- Kortikosteroidni lijekovi koji se primjenjuju lokalno, dakle direktno na oboljeli organ, djeluju na upalni proces na mjestu primjene i liječe ga. Takvi se lijekovi ne resorbiraju u krv, ne cirkuliraju po cijelom tijelu i zbog toga ne izazivaju opće neželjene reakcije. Zato je strah od kortikosteroida kod lijekova za lokalnu primjenu neopravdan - pojašnjava prof. Stipić Marković i dodaje da su kortikosteroidi za alergijski rinitis pripremljeni u obliku aerosola za lokalnu primjenu u nos i zbog takvog puta primjene ne mogu izazvati sistemske reakcije.

Linker
28. ožujak 2024 16:29