SHUTTERSTOCK
Ne može škoditi

Svidjet će vam se! Osim što je dobra za crijeva, kombucha ima još jedan obećavajući učinak

Crvi koji su hranjeni mikrobima od kombuche pokazali su značajno smanjenje zaliha masti

Kombucha, popularan napitak dobiven fermentacijom zelenog ili crnog čaja uz dodatak šećera crijevnih bakterija, octene kiseline i kvasca već neko vrijeme slovi kao fantastičan saveznik naših crijeva. Ipak, nije poznato može li kombucha uopće isporučiti dovoljno mikroflore da promijeni sastav ljudskog mikrobioma na bilo koji značajan način. Stoga, znanstvenici ni na ovom području ne miruju s ispitivanjima kako sigurno opskrbiti naš organizam, posebno crijeva onim dobrim bakterijama koje će utjecati na cjelokupno zdravlje. Tako je nova studija o valjkastim crvima (Caenorhabditis elegans) pronašla dokaze da mikrobi povezani s kombucha čajem mogu snažno kolonizirati životinjska crijeva.

Studija

- Crvi koji su hranjeni mikrobima od kombuche pokazali su značajno smanjenje zaliha masti koje nije bilo zbog smanjene apsorpcije hranjivih tvari - kažu istraživači sa Sveučilišta North Carolina Chapel Hill nastavljajući kako daljnja analiza genetske aktivnosti crva sugerira da je učinak proizašao iz povećanja proteina za razgradnju masti proizvedenih u crijevima crva. Takvi učinci, vjeruju istraživači, odražavaju dobrobiti posta kod ljudi.

image
SHUTTERSTOCK

Tajne crijeva su još uvijek brojne

Unatoč popularizaciji i velikoj prodaji probiotika i prebiotika posljednjih nekoliko godina, tajne crijeva još uvijek su brojne. Znanstvenici su samo zagrebali po površini ovog opsežnog polja ljudskog organizma. Još im ostaje otkriti kako mikrobi dospijevaju u crijeva, što mijenja sastav mikrobioma i kako se njime može manipulirati. Dok neka istraživanja sugeriraju da probiotici mogu poboljšati imunosno zdravlje ili gastrointestinalne poremećaje, dosadašnji rezultati pokazali su se mješovitima. Posebno za kombuchu, neke male studije su otkrile da bi piće moglo koristiti zdravlju crijeva onih koji se hrane zapadnjačkim stilom. Međutim, gotovo sva dosadašnja istraživanja provedena su na životinjskim modelima pa rezultati mogu biti kontradiktorni.

Nije sva kombucha jednaka

Ovaj napitak dolazi u mnogo različitih oblika s različitim sastavima mikrobnih pokretača. Ako se piće ne drži na odgovarajućoj temperaturi, ovi bi korisni igrači lako mogli umrijeti prije nego što se konzumiraju. Do danas je vrlo malo kliničkih ispitivanja na ljudima testiralo utjecaj kombuche na zdravlje crijeva. Godine 2023. napravljena je pilot klinička studija na desetak sudionika kojom je otkriveno da kombucha u kombinaciji s hranom bogatom ugljikohidratima, snižava razinu glukoze u krvi natašte nakon četiri tjedna u usporedbi s placebom. Iako zvuči dobro, ovo bi se ispitivanje trebalo napraviti među širom populacijom. Još jedno kliničko ispitivanje pokazalo je da prehrana bogata fermentiranom hranom, uključujući kombuchu, može povećati raznolikost mikrobioma i smanjiti upalne markere. Dok čekamo nova klinička ispitivanja, dosadašnja prikupljena saznanja govore da ispijanje ovog ukusnog napitka ne može ni na koji način biti štetno.

Linker
26. travanj 2024 14:38