FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
TAMAN PRIJE LJETA

Dajte mu šansu: Ulje koje smanjuje salo u području struka te značajno utječe na izgled zuba, kože, kose i noktiju

Mnogo je blagodati kokosovog ulja, a prije ljeta koristi se kako bi se izgubio koji kilogram jer je odličan saveznik pri mršavljenju

Možda ni jedna namirnica u proteklom desetljeću nije stekla toliku popularnost kao kokosovo ulje. Postalo je iznimno popularno, ali praćeno suprotstavljenim mišljenjima o njegovoj superučinkovitosti na naše zdravlje. Rado se koristi jer može pomoći imunitetu, ubrzati metabolizam i potaknuti mršavljenje, pogotovo kod skidanja nakupljene masnoće u području trbuha te poboljšati probavu.

Antivirusno i antibakterijsko djelovanje

Značajno utječe i na izgled zuba, kože, kose i noktiju, koje prirodno hrani i njeguje, pomaže u bržem zacjeljivanju te im osigurava zdravlje i sjaj. Treba ga uzimati umjereno jer sadrži zasićene masti koje povisuju rizik za kardiovaskularne bolesti. Ipak, kokosovo ulje sadrži srednjelančane masne kiseline, na primjer laurinsku kiselinu, koje se u našem organizmu metaboliziraju drukčije od ostalih vrsta masti. Srednjelančane masne kiseline koriste se za direktno dobivanje energije i ne pohranjuju se u masnom tkivu. Iako laurinska kiselina može povisiti LDL kolesterol, ujedno povećava i dobar, HDL kolesterol.

Ova kiselina ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas tako štiti od mnogih bolesti. Drugi je sastojak kokosova ulja kaprilna kiselina, koja potiče razvoj "dobrih" bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline, što pozitivno utječe protiv kandide i parazita u probavnom traktu.

Kako ga konzumirati

Najbolje je kokosovo ulje uzimati oralno, bilo piti čiste žličice ulja ili kroz kuhanje jer tako kokosovo ulje najbolje dolazi do krvi, no ovo ulje ima odlična apsorbirajuća svojstva te se može koristiti kao losion za tijelo. Treba proći i do nekoliko dana da se tijelo navikne na kokosovo ulje te da se osjete prednosti konzumacije.

Linker
10. travanj 2024 23:55