Foto: iStock
Najvažniji obrok

Još uvijek preskačete doručak? Vrijeme je za promjenu

Loše navike nije lako promijeniti no za početak bi doručak naših djedova i baka; mlijeko i kruh, već bio ogroman napredak.

“Doručkuj kao kralj, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju”, kazuje stara engleska poslovica. Često se ona citira i kod nas. Dakako, važno je doručkovati. Međutim, rečena bi poslovica više oslikavala potrebu zemljoradnika koji masu posla, i k tome još ručno, obavi kroz jutro, nego neaktivne osobe koja većinu dana provede sjedeći.
Organizam je “programiran” na način da glavninu hrane može primati i probavljati poprilici od podne do dva popodne. Iskreno govoreći, ne mogu zamislit da netko ujutro polusnen može pojesti obilan glavni obrok.

No, vratimo se doručku. Nemali broj ljudi umjesto doručka popije kavu i “zapali jednu”. Loše navike nije lako promijeniti no za početak bi doručak naših djedova i baka; mlijeko i kruh, već bio ogroman napredak.

Kako osmisliti kvalitetan doručak?

Treba znati kako je šest glavnih skupina namirnica. To su:

  • Žitarice, proizvodi od žita i zamjene (npr. krumpir)
  • Povrće
  • Voće
  • Meso, riba, jaja, sir
  • Mlijeko, jogurt i drugi fermentirani nezaslađeni mliječni napici (npr. kiselo mlijeko)
  • Masti (osim klasičnih masti i ulja, tu spadaju i krem sir, vrhnje, orašasti plodovi i sjemenke)


Tijekom dana u jelovnik valja uključiti sve skupine namirnica u adekvatnim količinama.
Doručak, ručak i večera trebaju biti satkani od barem tri skupine namirnica. Možete se poslužiti mojim primjerima.
Nakon ustajanja popijem nezaslađeni čaj. Voda i antioksidansi iz čaja (npr. šipkovog, crnog ili zelenog) pomažu detoksikaciju; uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Potom pojedem voće. Voće sadrži osvježavajuće voćne kiseline i vitamin C zahvaljujući kojima ujutro čovjek uistinu živne. Vjerujte mi. Uz to, voće potiče lučenje probavnih sokova i time pomaže probavu hrane koja potom slijedi. Doručkujem 30 do 45 minuta nakon što sam pojela voće. Što? Što ima u frižideru. :)


Neki od mojih doručaka:

  • Vrhnje i kruh
  • Svježi sir s vrhnjem i kruh
  • Palenta, svježi sir i jogurt
  • Panceta, ljubičasti luk, kruh
  • Pečena jaja, kruh, mlijeko
  • Kajgana od jaja i salse od rajčica, kruh i jogurt (Ljeti je ovo za mene doručak svih doručaka.)

Napominje se kako je doručak neizostavan obrok djeci. No važan je i sportašima, odraslima i starijim ljudima. Probavom hrane, dobiva se glukoza koja je glavna hrana mozgu. Izostavi li se doručak, slabija je doprema glukoze u mozak, a samim tim je lošija koncentracija u školi, na treningu, poslu…

Za doručak se vezuju pahuljice. Međutim, nisu sve pahuljice iste. Ako se za doručak pojedu gotove “dječje” pahuljice bogate dodanim jednostavnim šećerima, uskoro se ponovo osjeti glad. Zašto? Te pahuljice brzo se probave, i brzo glukoza dođe u krv. Iz krvi, ona opet brzo ode u stanice. To rezultira ponovnom niskom koncentracijom glukoze u krvi, slabijim dotokom energije u mozak, padom koncentracije, nemirom i gladi. Što napraviti? Djeci se mogu ponuditi omiljene pahuljice “razrijeđene” čistim zobenim ili raženim pahiljicama. Na taj im se način doručak obogati škrobom i vlaknima. Glukoza tijekom dužeg vremena polako dolazi u krv. Djeca duže ostanu sita, a time i koncentriranija u školi.

Dragi moji mali i veliki, želim vam dobar tek.
Vaša Vesna

Linker
26. travanj 2024 19:53