SHUTTERSTOCK
vrijeme je

Serumi - kako ih koristiti i odabrati

Prodiru duboko i daju koži sve što joj treba

Vrlo je individualno kada početi koristiti serume, to prije svega ovisi o stanju kože. Ipak, preporučuje se nakon tridesete, jer tada se počinje usporavati metabolizam i polako popuštati kolagen. To nije uvijek pravilo, jer neke osobe u tridesetima još imaju mladoliko lice, a neki već u pubertetu i u ranim dvadesetima zbog raznih hormonskih poremećaja imaju duboke akne koje su im razorile okolno tkivo.

Posljedice takvih akni su i slabiji tonus kože i hiperpigmentacije pa su serumi s retinolom, voćnim kiselinama ili C vitaminom kod njih itekako važni.


Tip kože

Prije svega serum treba prilagoditi tipu i stanju kože, ali i godinama. Serumi se mogu koristiti dulji period u malim količinama ili terapijski mjesec do dva, pa onda treba uzeti pauzu. Isto tako, postoje serumi koji se koriste kao podloga za makeup s lifting i posvjetljujućim efektom na bazi polisaharida, centele, algi, koji će dobro prikriti opuštenu, sivu kožu bez sjaja, ili pak serumi s ekstraktom zelenog čaja i kofeina koji dreniraju otečene podočnjake. Najbolje je koristiti serume i kreme iz istih linija jednog proizvođača, jer onda neće biti neželjenih reakcija zbog inkompatibilnosti određenih supstanci u njima.

Linker
26. travanj 2024 16:00