SHUTTERSTOCK
Obećavajuće

Velika studija! Konzumiranje ove namirnice može pomoći u prevenciji raka debelog crijeva

Istraživači su otkrili da je dodavanje mornarskog graha u prehranu kod osoba koje su preživjele rak debelog crijeva, pomoglo u poboljšanju njihovog crijevnog mikrobioma

Rak debelog crijeva koji zahvaća debelo crijevo, uključujući debelo crijevo i rektum treći je najčešći rak u svijetu. Izlječiv je ako se otkrije dovoljno rano, međutim, često to ne bude slučaj jer ne prepoznajemo simptome u ranoj fazi. Ako je pak liječenje kolorektalnog raka uspješno, nedavna istraživanja pokazuju da unatoč poboljšanjima u liječenju između sedam i 29 posto oboljelih može imati recidiv stanja unutar pet godina od liječenja, ovisno o mjestu i stadiju.

Mornarski grah u ulozi borca protiv raka

Iako nije moguće u potpunosti spriječiti rak debelog crijeva, prethodne studije pokazuju da redovita tjelesna aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i odabir određene prehrane mogu pomoći. Kad je riječ o prehrani, istraživači sa Sveučilišta u Teksasu otkrili su da dodavanje mornarskog graha u prehranu osoba koje su preživjele kolorektalni rak pomaže poboljšati njihov crijevni mikrobiom, što bi potencijalno moglo pomoći u prevenciji i liječenju raka.

Zašto odabrati grah?

Mornarski grah, kao što mu ime sugerira, zapravo nije plave boje. Riječ je naime o malom bijelom zrnu graha koji je ovaj naziv dobio jer je bio glavna hrana u mornarici Sjedinjenih Američkih Država. Dok drugi suhi grah, grašak i leća imaju nutritivne sastave koji također mogu stimulirati crijevni mikrobiom, izvanredna profesorica epidemiologije i glavna autorica spomenute studije navela je posebno obećavajuće rezultate prema nalazima u ranim pretkliničkim studijama te studijama na modelima miševa kojima se posebno testirao učinak mornarskog graha na kombinaciju pretilosti, upale i kolorektalnog raka.

- Ova velika studija pokazala je da su sudionici s najvećim povećanjem svakodnevne konzumacije graha, imali niži rizik od uznapredovalog recidiva kolorektalnog adenoma – rekla je dr. Carrie Daniel-MacDougall, autorica studije.

Gore provedene studije bile su inspirirane ispitivanjem prevencije polipa

image
SHUTTERSTOCK

Kako je zdravlje crijeva povezano s kolorektalnim rakom

Autorica studije navela je kako je za osobe koje su preživjele kolorektalni rak važno imati uravnotežen crijevni mikrobiom jer on izravno stupa u interakciju s epitelom debelog crijeva gdje se razvija kolorektalni rak. Povezanost ljudskih stanica i mikroba usko su povezani s imunosnim sustavom koji pak može spriječiti ili potaknuti upalu, kao i razvoj odnosno napredovanje raka.

- Recidiv kolorektalnog raka, kardiovaskularne bolesti i druga kronična stanja dijele skupinu promjenjivih čimbenika rizika koji se odnose na prehranu, pretilost i upalu, gdje mikrobiom crijeva igra središnju ulogu - objasnila je doktorica Daniel-MacDougall.

Prethodna istraživanja također su pokazala važnu ulogu crijevnog mikrobioma u kolorektalnom raku. Studija objavljena u srpnju 2023. tako sugerira da bi crijevni mikrobiom mogao biti meta mikrobne terapije protiv raka debelog crijeva.

Ranija studija objavljena u lipnju 2020. otkrila je da modulacija crijevnog mikrobioma osobe putem prehrane može pomoći u sprječavanju razvoja i napredovanja raka i poboljšati učinkovitost antitumorske terapije.

Svakodnevna konzumacija graha poboljšava crijevni mikrobiom

Za gornju su studiju doktorica Daniel-MacDougall i njezin tim randomizirali 55 muških i ženskih sudionika starijih od 30 godina koji su u povijesti imali lezije crijeva, imali su povijest kolorektalnog karcinoma i ili bili pod visokim rizikom od prekanceroznih polipa, 48 (87 posto njih je završilo studiju). Tijekom osam tjedana od sudionika se tražilo da se pridržavaju samo svoje uobičajene prehrane ili da dodaju dnevnu šalicu organskog, konzerviranog, pod tlakom kuhanog bijelog mornarskog graha u svoju prehranu. Istraživači su otkrili da su sudionici koji su svaki dan konzumirali ovaj grah, doživjeli pozitivne promjene u svom crijevnom mikrobiomu. Te su promjene uključivale povećanje alfa raznolikosti ili korisnih bakterija (Faecalibacterium, Eubacterium i Bifidobacterium) te smanjenje patogenih bakterija.

Zbog ove pozitivne činjenice, autorica studije se nada da će se ovaj tip graha sve češće spominjati u širim krugovima liječnika i pacijenata.

Odabir hrane utječe na crijevne bakterije

- Ova je studija iznimno važna i relevantna budući da osoba ima između 2 do 3 trilijuna bakterija u svom tijelu, a postoje značajni dokazi da te bakterije igraju važnu ulogu u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti. Također, imamo dobre bakterije i potencijalno loše bakterije. I stoga ako prehranom možemo potaknuti dobre bakterije da utječu na imunološki sustav kako bi spriječili rak ili ponovnu pojavu raka, to bi bilo iznimno važno - naglasio je za Medical News Today kirurški onkolog, dr. Antonio Bilchik.

Ovaj je onkolog također naglasio važnost komunikacije na relaciji liječnik pacijent s kolorektalnim rakom o zdravlju crijeva, s obzirom na ogromnu količinu novih informacija o bakterijama i o tome kako prehrana može utjecati na bakterije.

- Dijeta i prehrana trebaju biti iznimno važan dio rasprave, kako u prevenciji kolorektalnog raka, tako i kod onih pacijenata kojima je dijagnosticiran kolorektalni rak koji su podvrgnuti liječenju kako bi se spriječila mogućnost njegovog ponovnog pojavljivanja - zaključio je Bilchik.

Linker
19. travanj 2024 12:45