Sandra Pavić Drašković FOTO: VEDRAN PETEH CROPIX
hrabra slavonka

Rekli su mi da je rak neizlječiv, a ja sam ga pobijedila za samo 3,5 mjeseca! Vjerujem da je ključ u ovoj prehrani

Unatoč paralizirajućem strahu od dijagnoze metastatskog raka znala sam da mora postojati način da si pomognem, kaže Sandra Pavić Drašković

Jedan ljetni dan prije gotovo sedam godina značio je prekretnicu u životu Sandre Pavić Drašković (47), magistre farmacije, supruge i mame dvoje djece koja su tada bila u dobi od 16 i dvije godine. Bio je to 17. srpnja 2017., dan kada joj je dijagnosticiran rak debelog crijeva s metastazama u jetri.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

- Šok i nevjerica odjeknuli su kroz svaku poru mog bića. Tog trenutka onkolog mi je potvrdio neizlječivost, što je dodatno pojačalo moj paralizirajući strah. Unatoč tome što sam po struci magistra farmacije, dijagnoza me odvela u svijet straha, samoće i bezizlazne situacije. S odmakom, danas shvaćam da je moje tijelo stalno slalo signale o nečemu što se događa u njemu. Suočila sam se s hemoroidima, fisurom, s godinama su se pojačavale glavobolje, urinarne infekcije, gastritis, E. coli, H. pylori, respiratorne viroze, polipi u štitnjači, tahikardija. Na licu su se pojavljivale pigmentacijske mrlje, a na laktovima psorijaza. Umor i bolovi u križima su se povećavali, no sve sam to pripisivala objektivnim razlozima poput obiteljskih obaveza i stresa. Poput većine ljudi, rješavala sam samo simptome raznim terapijama, antibioticima, tabletama protiv bolova, kremama za lice i vitaminima. Nisam znala niti učila kako tražiti uzroke bolesti i sagledavati tijelo u cjelini. U mom životu stres je bio izražen, a danas znam da se većina vrsta raka može povezati upravo sa stilom života, prehranom i stresom - kaže Sandra.

Sedam godina kasnije to je poruka što je ova 47-godišnja Slavonka koja živi u Zagrebu prenosi oboljelima od raka na svojim radionicama. No, i njoj je trebalo vremena da negativne misli i strahove pretoči u put iscjeljenja.

- Duboko u sebi osjećala sam da kemoterapija i operacija nisu jedini put do izlječenja. Vjerovala sam da postoje načini kako pomoći sebi. Od tog dana fokus mog učenja i istraživanja usmjeren je na holističke metode i sve što je drugima u sličnim situacijama dugoročno pomoglo. Strah sam pretočila u proučavanje i primjenu prirodnih metoda, jačanje imunosnog sustava te osmišljavanje vlastitog antikancerogenog i protuupalnog protokola - kaže Sandra.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

SVJEŽE, ZRELO, ORGANSKO

- Režim prehrane sam u potpunosti promijenila već za vrijeme teške kemoterapije i operacije kada sam odlučila da ću investirati sve svoje resurse u poboljšanje zdravlja. Korak po korak, svakog dana učila sam kako mijenjati uvjerenja koja su me sputavala u ostvarenju ciljeva, kako efikasnije i brže pripremiti zdrave obroke koji će mi pomoći u regeneraciji cijelog tijela, oporavku od raka i stjecanju nove životne energije - kaže Sandra. O svojim iskustvima danas govori jer su i njoj u početku njene bolesti snagu davala iskustva osoba koje su se iscijelile. Svakog mjeseca vodi radionicu "Hrana - put do zdravlja" za onkološke bolesnike u sklopu programa udruge Institut za gastroenterološke tumore (IGET) u Klinici za tumore u prostorima Zagrebačke lige protiv raka, a u proljeće i jesen vodi petodnevne radionice "Sandrina smoothionica" i drži predavanja u programu "Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika" na otoku Lošinju u organizaciji udruge Budi dobro. Odnedavno je uključena i u projekt "Osjećam to u kostima" koji podiže svijest o sarkomima, na njihovim internetskim stranicama piše blog o hrani. Uz sve to trenutačno sudjeluje u održavanju besplatnih predavanja u gradovima Zagrebačke županije o temi "Hrana - put do zdravlja" u sklopu projekta Zagrebačke županije i udruge Budi dobro. Osobama koje su se suočile s dijagnozom raka uvijek iznova poručuje da je u prehranu ključno uvrstiti svježe, zrelo i organsko voće, povrće te zelene lisnate salate.

- Fokus je na cjelovitoj biljnoj prehrani, a trebaju znati kakva se opasnost krije u konzumaciji suhomesnatih proizvoda, crvenog mesa, industrijski prerađenih namirnica, rafiniranih šećera, transmasti, pojačivača okusa, umjetnih boja, aditiva, konzervansa i slično. Poručujem im da odabir prave hrane bude prvi ključ na putu prema boljem zdravlju. Nastojim prenijeti važnost nutritivno bogate prehrane koja nije dijeta, već način prehrane usmjeren jačanju imunosnog sustava i smanjenju upalnih procesa - kaže Sandra ističući kako ovaj pristup značajno doprinosi općem zdravstvenom stanju te ubrzava i poboljšava proces oporavka od bolesti.

- Cjelovita biljna prehrana, dakle svježe, organsko, zrelo voće, povrće, svježe salate, sjemenke, orašasti plodovi i druge biljne namirnice imaju snažan alkalizirajući učinak te osiguravaju hidrataciju tijela. Ova hrana je izuzetno bogata vlaknima, potiče rad i čišćenje crijeva te je obogaćena antioksidansima, aminokiselinama, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima poput flavonoida, karotenoida i glukozinolata koji često imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovi sastojci pružaju podršku svojim nutritivnim svojstvima. Antioksidansi u biljnoj hrani mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala, dok ostali nutrijenti pridonose jačanju imunosnog sustava i smanjenju upala - objasnila je.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

BEZ ČEGA MOŽEMO

Pitali smo je i kako to izgleda u praksi, svakodnevno na tanjuru.

- U svakodnevnoj prehrani trebali bismo imati puno više svježeg, organskog, zrelog voća, povrća i salata, a ono što bi bilo poželjno izbaciti ili barem reducirati su npr. suhomesnati proizvodi, crveno meso, mliječni proizvodi, jaja, hrana u kojoj se nalaze aditivi, pojačivači okusa i konzervansi, hrana pripremljena u dubokom ulju, gazirana pića, zaslađeni napici, alkohol - kaže Sandra i ističe još jednu čestu zamku u koju upadamo i kad smo uvjereni da jedemo zdrave namirnice.

- U prehrani često i unosimo zdrave namirnice, no loša kombinacija umanjuje njihovu korisnost. Na primjer, voće bi se uvijek trebalo kombinirati isključivo s drugim vrstama voća te zelenim, nježnim lisnatim povrćem poput salata ili lista koprive i maslačka, dok bi trebalo izbjegavati kombinaciju sa žitaricama, uljem, mliječnim proizvodima, orašastim plodovima i sjemenkama. Često nailazim na "gourmet" recepte koji ne uzimaju u obzir ove i druge smjernice pravilne kombinacije, što može rezultirati fermentacijom voća, stvaranjem alkohola i plinova te izazvati nadutost. Važno je svjesno kombinirati namirnice kako bismo maksimirali njihovu nutritivnu vrijednost i podržali optimalno funkcioniranje probavnog sustava - poručuje Sandra.

Čim se suočila s dijagnozom metastatskog raka, odmah je promijenila prehranu - prešla je na veganstvo, uključila svježe cijeđene sokove i ljekovito bilje. Svježe cijeđeni sokovi i danas imaju značajno mjesto u njezinoj prehrani. Naime, kako su pokazala brojna istraživanja i intervjui s ljudima koji su se suočili s metastatskim rakom i iscijelili, životinjski proteini povezani su s većom učestalošću raka, za kolorektalne karcinome posebno se štetnim pokazalo crveno meso, potom šećer, bijelo brašno te sve rafinirano i prerađeno. Prelazak na vegansku prehranu upotpunila je i ljekovitim biljkama. Biljke su je, kaže, oduvijek privlačile.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

LJEKOVITE BILJKE

- Biljke su izuzetno moćan izvor ljekovitosti, mnoge od njih čak su postale temelj za brojne lijekove u klasičnoj medicini. Fitoaromaterapija, kao prirodni pristup, pokazala se iznimno moćnom i učinkovitom, a tu sam moć i sama osjetila na vlastitom iskustvu. Veliki sam ljubitelj biljaka, često ih koristim na različite načine, a moje top tri su korijen iđirota, korijen maslačka i kopriva - otkriva Sandra. Dodaje da se na vlastitom primjeru uvjerila, a postoji i mnogo svjedočanstava ljudi koji su prošli to iskustvo, da holističko-integrativni pristup donosi brže i kvalitetnije rezultate jer uzima u obzir sve dimenzije koje su važne za zdravlje.

- Moj put ozdravljenja bio je integrativan, uključujući medicinske protokole i holističke metode. Upornost, želja za životom, obitelj, vjera, spremnost na promjene, rad na sebi i disciplina vratili su me na put zdravlja. Danas ne uzimam nikakve lijekove. Obitelj je bila ključna podrška, a zajednički pristup liječenju doveo je do vrlo brzih rezultata. Postala sam "cancer free" već 3,5 mjeseca od dijagnoze. Da bih dodatno iskoristila snagu biljaka u procesu ozdravljenja, educirala sam se za fitoaromaterapeuta i specijalista regenerativne detoksikacije na International School of The Healing Arts and Science - kaže Sandra.

Objasnila je i što točno misli kad kaže regenerativna detoksikacija. Što treba regenerirati, a što detoksicirati?

- Regenerativna detoksikacija je proces čišćenja tijela od toksina kako bismo omogućili regeneraciju oslabljenih i oštećenih organa. Cilj je potaknuti prirodne mehanizme regeneracije tijela, istovremeno eliminirajući štetne tvari koje mogu opteretiti sustav. Detoksikacija se fokusira na uklanjanje nakupljenih toksina, dok regeneracija ima za cilj obnovu i jačanje funkcionalnosti organa kako bi tijelo postiglo optimalno zdravlje. Holističko-integrativni pristup zdravlju kombinira klasičnu medicinu s aspektima poput zdrave prehrane, tjelovježbe, redukcije stresa, pozitivnih emocija, duhovnosti, jačanja imunosnog sustava i detoksa tijela. Ovakav pristup traži i djeluje na uzrok, a ne samo na simptome bolesti. U konačnici, čovjek nije samo tijelo već i duša i duh te je važno sagledati cjelokupnost kako bismo postigli optimalno zdravlje - kaže Sandra. Skreće pozornost na jednu vrlo važnu činjenicu:

- Danas se zna da samo pet posto vrsta raka ima genetsku povezanost, dok je preostalih 95 posto usko vezano uz način života. Ključ zdravlja često je u našim rukama. Crijevni mikrobiom, koji nazivamo i drugim mozgom, ima ključnu ulogu jer se većina imunosnih stanica nalazi u crijevima. Pitanje je jesmo li dovoljno svjesni koliko sami možemo utjecaja na svoje zdravlje - govori nam

Linker
26. travanj 2024 14:36