FOTOGRAFIJE: PAWEL HOROSIEWICZ
Bolje ne može

Uz ovih 10 koraka imat ćete slastan, mastan i hrskav odojak - baš onako kako treba

Priprema se sastoji samo od nekoliko koraka, ali ako se u jednom od tih koraka pogriješi, odojak neće biti onako divno sočan i mekan iznutra te obložen zlatnom, hrskavom koricom izvana

Teško je zamisliti novogodišnji stol bez pečenog odojka. To je jelo koje se tradicionalno sprema za doček nove godine i, mada na prvu loptu izgleda da ga nije komplicirano pripremiti, zapravo je vrlo lako pogriješiti. Priprema se sastoji samo od nekoliko koraka, ali ako se u jednom od tih koraka pogriješi, odojak neće biti onako divno sočan i mekan iznutra te obložen zlatnom, hrskavom koricom izvana. Kako biste ove godine mogli ponosno iznijeti svoj odojak na stol i uživati u njemu bez da slušate prigovore baka, mama, susjeda, teki i svih ostalih koji znaju neke tajne o pripremi odojka koje vi ne znate, donosimo vam sve savjete stručnjaka za pripremu savršene pečenke.

1. Prvi i ključan korak u kojem već u startu možete pogriješiti pa sav ostali trud pada u vodu jest kupnja odgovarajućeg mesa. Kupite svježe meso od provjerenog mesara te odaberite prednju četvrtinu odojka koja ima više kostiju i sočnija je, no ako preferirate krto meso, odaberite zadnju četvrtinu buta. Je li meso svježe možete prepoznati po koži koja treba biti svijetla i mekana. Ako ima suhih, tvrdih i požutjelih dijelova, to je znak da meso nije svježe i pečenje vam neće ispasti ukusno i sočno kako želite.

2. Cijeli komad mesa dobro posolite dan ranije i ostavite u hladnjaku preko noći da sol uđe što dublje u njega. Ako meso posolite netom prije pečenja, korica će vam biti slana, a samo meso bezukusno.

3. Pečeni odojak će biti ukusniji ako je meso u trenutku kad ga stavljate peći sobne temperature. Ako stavljate jako ohlađeno meso u pećnicu, ono se neće ravnomjerno ispeći. Zbog toga meso izvadite iz hladnjaka najmanje jedan sat prije pečenja.

4. Želite li malo aromatičniji odojak kao što je običaj u talijanskoj kuhinji, meso noć prije pečenja treba marinirati u vinu ili mlijeku uz dodatak luka, celera i aromatičnog bilja, poput salvije i ružmarina.

5. Prije pečenja meso i kožu treba osušiti papirnatim kuhinjskim ručnikom.

6. Odojak premažite svinjskom masti ili istrljajte uljem, a premažite masnoćom i dno posude u kojoj ćete ga peći. Nekome je to možda jasno kao dan, ali nekome tko se možda prvi puta upušta u pečenje odojka nije zgoreg napomenuti da se meso stavlja u lim za pečenje okrenuto tako da je koža gore jer u suprotnom ništa od grickanja hrskave kožice.

7. Kad je riječ o dužini pečenja, držite se pravila da se odojak peče oko jedan sat po kilogramu i to na nižoj temperaturi, oko 120 – 130 stupnjeva. Naime, veći komadi svinjetine, kao što je to slučaj s odojkom, peku se na nižoj temperaturi dulje vrijeme jer će tako biti sočniji, a to je ono što želite, zar ne? Dakle, treba biti strpljiv i peći svoju mesnu poslasticu dugo i polako. Tijekom pečenja ne otvarajte vrata jer je cilj da u pećnici bude konstantna temperatura kako bi meso bilo ravnomjerno ispečeno.

8. Također, suzdržite se od toga da tijekom pečenja meso probadate i bockate nožem ili vilicom kako biste provjerili je li pečeno jer će u tom slučaju iz unutrašnjosti iscuriti sok i meso neće biti onako sočno kao što je cilj.

9. Pod kraj pečenja, zbog okusa, zalijte meso pivom. No, to ne znači da uzmete bocu pive i okupate u njoj odojak, već da ga samo malo poprskate pivom. Pravi majstori to rade tako da promućkaju bocu pive i onda s njom lagano poprskaju odojak. Ako vam se to čini prekomplicirano, možete ga preliti i s nekoliko žlica pive i to je sasvim dovoljno.

10. Zadnjih deset minuta pečenja pećnicu pojačajte na 200 stupnjeva kako bi kožica porumenila i postala hrskava. Želite li da kožica i ostane hrskava, pečen odojak nemojte poklapati niti pokrivati folijom jer će se upariti i kožica će izgubiti hrskavost. Ostavite meso da se hladi otkriveno.

Linker
03. travanj 2024 23:42