SHUTTERSTOCK
Nije isto

Ne zovite susjeda! Otkrivamo kako zamijeniti prašak za pecivo sodom bikarbonom i obrnuto

Sodi će trebati pomoć kiseline, a prašak za pecivo već u sebi sadrži sodu

Bez njih danas je teško zamisliti uspješno napravljen kolač ili blistavu kupaonicu. Štoviše, u nedostatku ovih sastojaka odmah kucamo na susjedova vrata u nadi da će spasiti situaciju. Riječ je o prašku za pecivo i sodi bikarboni. Ova su dva sastojka prisutna u gotovo svakom kućanstvu i nerijetko ćemo u nedostatku, a prije nego upotrijebimo jocker susjed, prašak za pecivo zamijeniti sodom. No, je li je to baš sasvim isto? Koliko zapravo znate o ovim sastojcima? Iako se oba proizvoda čine sličnima, oni zapravo nisu isti.

Soda bikarbona

Za početak, dobro je spomenuti da sodu bikarbonu možemo koristiti u različite svrhe; od pripreme ukusnog kolača, prirodnog izbjeljivača, za čišćenje raznih predmeta, ali i prve pomoći kod žgaravice te probavnih smetnji.

Kada se koristi u pečenju, soda bikarbona djeluje kao kemijski dizač, odnosno rahli i diže tijesto. Međutim, za razliku od praška za pecivo sodi je potrebna tekućina i kiselina uz pomoć koje će doći do reakcije. Odnosno, čijom će se aktivacijom proizvesti ugljikov dioksid koji će pomoći da se tijesto digne i postane pahuljasto i lagano. Sjetite se samo reakcije koju soda postiže kada joj dodamo ocat. Stoga, da biste proizveli ovu reakciju kad je u pitanju tijesto sodi dodajte vinsku kiselinu, sok od limuna, fermentiranu mlaćenicu ili smeđi šećer. Odlično ju je koristiti u biskvitima.

Što je prašak za pecivo?

Prašak za pecivo u sebi već sadrži sodu bikarbonu izmiješanu s kiselinom u prahu. Slično kao što soda bikarbona reagira s vodom i kiselim sastojkom, kiselina u prašku za pecivo reagira sa sodom i otpušta ugljični dioksid nakon što se spoji s tekućinom. Tim postupkom u smjesi će se početi stvarati mjehurići koji dovode do dizanja. Dostupni su prašci za pecivo s jednostrukim i dvostrukim djelovanjem, iako varijante s jednostrukim djelovanjem obično koriste samo proizvođači hrane i nisu dostupni za upotrebu u kućanstvu. Dvostruko djelovanje zapravo znači dvije odvojene reakcije dizanja, početnu kada se kombinira s tekućinom na sobnoj temperaturi i drugu koja stvara plin nakon što ostavimo smjesu da odstoji. Ovaj je postupak dvostrukog dizanja dobar za one kolače koji zahtijevaju visinu.

Što kada nemamo sodu ili prašak za pecivo

Zapamtite da je soda bikarbona puno jača od praška za pecivo i kao zamjena, trebat će je puno manje u receptu.

Stoga, ako ste ostali uskraćeni za prašak za pecivo, a susjeda nema doma, posegnite za sodom bikarbonom tako da prema receptu svaku žličicu praška za pecivo zamijenite četvrtinom žličice sode i pola žličice kiseline. Ako vam pak nedostaje soda, a imate prašak za pecivo u smjesu prema receptu za svaku žličicu sode koristite četiri žičice praška za pecivo, bez dodavanja kiseline.

Linker
27. travanj 2024 07:22