SHUTTERSTOCK
o daaa

Svi mi čujemo samo ono što smo spremni čuti

Koliko puta ste slušali o nečijoj novoj sjajnoj navici i kimali glavom, bez ikakve potrebe da ju i sami isprobate

Događa li vam se ponekad da se oduševite nekim novim otkrićem ili pristupom - primjerice hranom, vježbom, plesom, nekom radionicom ili knjigom i zatim, na valu tog oduševljenja i osjećaja dobrobiti koju ste iskusili poželite sa svima podijeliti to svoje otkriće, poželite da i svi vaši prijatelji osjete tu divotu. Ali onda... neki od njih će biti voljni probati, ali mnogi će samo kimati glavom u smislu "baš mi je drago zbog tebe", ali bez ikakve želje da i sami to iskušaju. Vjerujem da su nam se svima znale dogoditi takve situacije. I čak vam onda bude i malo krivo što ste uopće podijelili nešto vama toliko važno s "gluhim ušima", zar ne?

No jeste li bili i na drugoj strani ove priče - slušali o nečijoj novoj sjajnoj navici i kimali glavom, bez ikakve potrebe da ju i sami isprobate?

Sigurna sam da ste, baš kao i ja, puno puta bila i u jednoj i u drugoj ulozi.

Moj odabir

Važno je u ovakvim situacijama shvatiti i prihvatiti činjenicu da svatko od nas čuje samo ono što je u tom životnom trenutku ili fazi spreman čuti! Ili za što je sazrio da čuje. Ili pak, što mu je potrebno da čuje. Ne može se posijati sjeme na neplodnom tlu. No to će isto tlo, kad se dogode drugačiji uvjeti (kad padne kiša primjerice - odnosno nešto se u osobi ili njezinom životu promijeni), odjednom moći prihvatiti to sjeme i zainteresirati se ga da proklija.

Pitate li se što me to potaklo da vam pišem o ovoj temi? Jedna upravo takva situacija. Nedavno sam u trgovini zdrave hrane uočila knjigu "Detoks program od A do Ž" i odlučila je kupiti. Već godinama ‘koketiram‘ s proljetnim detoksom organizma, ali nijednom ga nisam dosljedno provela. A ova knjiga nudi kompletan program prehrane za 21 dan, s receptima za svaki obrok, popisom za kupnju, preporukama što i kako pripremiti unaprijed pa čak i predviđanjima kako bih se mogla osjećati u pojedinom danu. Zvučala mi je kao detaljan i vrlo konkretan okvir kojega bih se mogla uspješno držati.

Na moju veliku radost i suprug mi se odlučio pridružiti u ovoj avanturi pa smo se odmah bacili na novi koncept prehrane. I evo me, nakon prvog uspješno savladanog tjedna, pune utisaka i otkrića.

Ovaj detoks program ima puno elemenata makrobiotičke, ali i sirove prehrane, a mene je oduševilo nekoliko stvari:

  • lakoća s kojom ga se uspijevam pridržavati, bez osjećaja gladi ili žudnje za drugim namirnicama
  • ukusni i zaista gurmanski ručkovi
  • neobične kombinacije koje ispadnu začudno dobre - kao primjerice sok od mrkve s cimetom ili crvena leća sa senfom i limunom.

Pripremajući i konzumirajući sve te biljne pripravke i kušajući nove okuse odjednom sam shvatila koliko sam se zapravo do sada jednolično hranila. Jabuka i još poneko voće plus orašasti plodovi zdrav su doručak, ali svako jutro jesti to isto možda i nije bila najbolja opcija. Kao ni (zdravi) kruh s uvijek jednim te istim humus namazima.

A ova raskoš zdravih sastojaka i kombinacija već je godinama kucala na moja vrata, ali ja bih ih samo odškrinula i zatim opet zatvorila i nastavila po svom. S makrobiotikom sam se susrela još na Feng shui akademiji, moja sestrična Sandra svako jutro priprema voćne i biljne smoothieje i oduševljena je njihovom dobrobiti, moja prijateljica Ivana već se godinama hrani veganski, priprema izuzetno ukusne obroke i osjeća se sjajno. Ali moje ‘tlo‘ je za sve te dobre stvari do sada bilo ‘suho‘ i nije bilo istinski zainteresirano. Ništa od toga me se tijekom godina nije zaista primilo, tako da to prigrlim kao nešto svoje. Na način da se i ja potpuno oduševim.

I evo, sad se dogodilo. Sada tu priču mogu ‘čuti‘. Sada razumijem. Sada me zanima. Sada mi se istinski sviđa. Sada to postaje nešto moje. Sada je to dio mog osobnog odabira i iskustva.

I s velikom radošću iščekujem svaki sljedeći maštoviti i ukusni obrok.

No, koliko god da sam oduševljena ovim programom, neću vas ovdje nagovarati da i vi to iskušate. Jer - čije uši su za to otvorene, njega ni ne treba nagovarati, a čije u ovom trenutku nisu - svaki nagovor je besmislen. Eto, to je bitna pouka ove kolumne:)

Linker
11. travanj 2024 03:34