Shutterstock
riječ stručnjaka

Kako konzumacija jaja utječe na naš struk - ako želite smršavjeti, držite se zlatnog pravila

Jaja su izvrsna visokoproteinska opcija koju možete dodati u obroke

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, poznata je uzrečica koju su mnogi pjevušili pripremajući svoj prvi obrok u danu. Da je jaje doista izvor snage, potvrđuju i proteini kojih, ovisno o veličini jajeta, ima između četiri i šest grama. Zbog svoje svestranosti ova namirnica ni na koji način ne može dosaditi pravim ljubiteljima. Kajgana, kuhana, poširana, pomiješana s povrćem...izbor je doista nepresušan. No, pretjerana količina ove namirnice može biti loš okidač za pretile osobe, a zašto je to tako, objasnila je dijetetičarka Amy Goodson.

image
Shutterstock

Konzumacija jaja i mršavljenje

- Bilo da želite smanjiti salo na trbuhu ili salo u cijelom tijelu, jaja su izvrsna visokoproteinska opcija koju možete dodati u obroke. Jedno veliko jaje osim bogatstva proteina, sadrži samo 72 kalorije. Poznato je da su proteini zasitniji od ugljikohidrata ili masti, što može pomoći u kontroli apetita i smanjenju ukupnog unosa kalorija - kaže Goodson dodajući kako konzumacija jaja dovodi do smanjene potrebe za dodatnim grickanjem.

Može li konzumiranje previše jaja biti štetno za struk?

Ova dijetetičarka smatra da previše konzumacije bilo čega nikad nije zdravo pa tako ni jaja nisu iznimka.

- Previše jedenja bilo koje hrane, zdrave i nutritivno bogate ili ne, može biti štetno za struk. Važno je napomenuti da hrana ne deblja, već dodatne kalorije, bez obzira odakle te kalorije dolaze - naglašava Goodson i nastavlja, ako se jaja kuhaju u prevelikoj količini masnoće kao što su ulje ili maslac, ili ako se u njima uživa s visokokaloričnim prilozima poput sira, slanine ili bijelog kruha, broj kalorija obroka brzo će se povećati, a to dovodi do debljanja.

Kako pripremiti jaja kad nam je cilj mršavljenje?

Postoje brojni načini pripreme jaja koji mogu podržati ciljeve mršavljenja, a spomenuta svestranost omogućuje vam da ih jedete u bilo kojem obroku ili kao užinu.

- Jaja se mogu pripremiti na različite načine kako bi se potaknuli napori za mršavljenje. Jedna od popularnih metoda su kuhana ili poširana jaja. Metode su vrlo korisne jer eliminiraju potrebu za dodatnim masnoćama poput ulja ili maslaca. Druga je mogućnost pripremiti ih kajgana, ali s uljem u obliku spreja za kuhanje. Jaja mogu biti tvrdo kuhana i lagani međuobrok - objašnjava dijetetičarka i zaključuje da dodavanje svježeg povrća poput paprike, špinata, rajčica ili šparoga u fritaju ili omlet može povećati sadržaj vlakana, što dodatno podupire osjećaj sitosti.

U jajima možete uživati u salatama.

image
Shutterstock

Ideja za obrok

Omlet s gljivama i špinatom

Sastojci

  • Ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 120 g svježih gljiva
  • 120 g baby špinata
  • 2 jaja
  • sol, papar i začini po želji

Priprema

1. Zagrijete ulje u velikoj tavi. Dodajte gljive, špinat i malo soli te poklopite posudu dok špinat ne povene.

2. U međuvremenu razmutite jaja, dodajte sol, papar, curry ili prema želji neke druge začine.

3. Napravljenu smjesu prelijte preko gljiva i špinata i pržite do željene konzistencije vašeg obroka.

Linker
05. ožujak 2024 17:54