SHUTTERSTOCK
Super ideje

Ukusnom hranom protiv proljetnog umora: Pronašli smo odličnu zamjenu za popodnevnu kavu

Učestali zdravstveni poremećaj karakteriziraju vrlo brzo zamaranje, manjak koncentracije, stalno zijevanje i potreba za spavanjem tijekom dana


Jedva ste dočekali toplo vrijeme i visoke temperature za boravak na svježem zraku, a sada kad su napokon stigli osjećate bezvoljnost i nezainteresiranost za ikakve aktivnosti? Dok se sve oko vas budi i pokazuje znakove života, vi samo želite „uroniti” u vaš udoban krevet i nepomično ležati do svanuća drugog dana? Najčešći uzročnik ovakvog raspoloženja je stres, a prema istraživanju o percepciji stresa dr. sc. Branke Novosel, stručnjakinje za neuroedukaciju, s njim se svakodnevno suočava čak 90 posto Hrvata. Navedena studija iz 2019. pokazala je kako je mnogima upravo posao glavni okidač stresa, dok trećina Hrvata na dnevnoj razini osjećaja kao da nema kontrolu nad svojim životom, posebno sada kad svjedočimo globalnoj pandemiji i ratnim razaranjima.

Osim ovog modernog fenomena, mogući razlog razdražljivosti te osjećaja nemoći je i prolazna tegoba koja se pojavljuje samo jednom u godini te traje otprilike dva do tri tjedna. Riječ je o proljetnom umoru koji karakteriziraju vrlo brzo zamaranje, manjak koncentracije, stalno zijevanje i potreba za spavanjem tijekom dana. Navedene smetnje počinju se pojavljivati istekom zime i traju do kraja proljeća, a mnogima predstavljaju veliku muku, upravo zato što se nikako ne mogu prilagoditi duljim danima, porastu temperatura, promjeni tlaka zraka i drugim značajkama proljeća.

Dobra vijest je da se protiv proljetnog umora, ali i stresa možete uspješno boriti pomoću nekolicine kvalitetnih namirnica koje dokazano daju osjećaj odmornosti. Jaja, riba, zob i bobičasto voće samo su neki od njih, a u nastavku članka donosimo listu od šest zdravih saveznika koji će vam pomoći da se osjećate energičnije i spremnije za svakodnevne proljetne izazove.

Jaja

image
SHUTTERSTOCK

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, poznat je slogan koji najčešće vežemo za ovu izvanrednu namirnicu. Jaja su odličan izvor nutrijenata te su se kao takva prva pronašla na našem popisu namirnica koje bude iz zimskog sna. Prije svega, puna su proteina jer već jedno sadrži između četiri i šest grama bjelančevina (preporuka je 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne mase), tako da nas dugo drže sitima.

Bogata su i vitaminima B skupine koja pomažu enzimima da obavljaju svoju ulogu u procesu pretvaranja hrane u energiju, a osim toga dobar su izvor drugih hranjivih tvari poput kolina, luteina, željeza, folne kiseline, biotina te vitamina D i E skupine. Mnoga istraživanja potvrđuju tjelesne zdravstvene benefite konzumiranja ove namirnice, međutim neka dokazuju da jaja pozitivno utječu i na mentalno zdravlje. Relativno nova studija iz 2020. godine pokazala je da uzimanje hidrolizata, proteina iz bjelanjka može smanjiti psihički umor i to nakon samo dva tjedna redovitog uzimanja. Prema tome, nećete pogriješiti ako jajima započnete borbu protiv proljetnog umora.

Losos

image
SHUTTERSTOCK

Mnogi stručnjaci preporučuju konzumaciju ribe barem dva puta tjedno jer sadrži brojne vitamine i minerale važne za ljudski organizam. Prije svega, bogata je proteinima, vitaminima B i D skupine, magnezijem, kalijem i fosforom, nutrijentima izrazito blagotvornima na zdravlje. Uz to sadrži i omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos, kvalitetna plava riba bogata proteinima, natrijem, kalijem i željezom.

Studije su pokazale da nezasićene masne kiseline iz lososa pomažu u borbi protiv umora, što potvrđuje i istraživanje iz 2005. godine prema kojemu su osobe koje boluju od sindroma kroničnog umora smanjile osjećaj iscrpljenosti zahvaljujući redovitim uzimanjem omega-3 kiseline. Drugim riječima, konzumiranjem ribe i dodataka prehrani koji sadrže navedenu kiselinu, može se smanjiti razdražljivost uzrokovana proljetnim ili kroničnim umorom.

Brokula

image
SHUTTERSTOCK

U borbi protiv proljetnog umora najbolje je posegnuti za vitaminom C, često nedostupnim tijekom zimskih mjeseci zbog slabije ponude svježeg voća i povrća. U tom periodu ga uglavnom uzimamo iz limuna, kupusa i nekih drugih namirnica koje su bogate navedenim vitaminom, a osnažuju imunitet i smanjuju upale. Dolaskom proljeća raznolika prehrana postaje sve više dostupna pa samim time i izvori vitamina C koji se, zatim, mogu pronaći u špinatu, blitvi, paprikama, borovnicama, malinama i brokuli. Posljednje navedena namirnica je riznica kvalitetnih nutrijenata kao što su vlakna, vitamin K, željezo, kalij i proteini, no obiluje i vitaminom C i beta-karotenom koji dokazano jačaju imunitet i štite od gripe i prehlade, posebno u vrijeme proljeća kada se češće javljaju infekcije, najčešće dišnog sustava.

Za još učinkovitije ublažavanje osjećaja umora i iscrpljenosti, poželjno je povećati i unos prehrambenih suplemenata koji, uz vitamin C, sadrže i druge neophodne nutrijente potrebne za normalnu funkciju organizma. U tome vam može pomoći dodatak prehrani 365 Relax Active, prirodan proizvod s jedinstvenom formulom koja uključuje sinergijsku kombinaciju aktivnih tvari poput ekstrakta matičnjaka, vitamina B1, B2, B6, B12 te, na koncu liposomalnog vitamina C.

Osim toga, proizvod sadrži i pantotensku kiselinu (B5) koja doprinosi normalnim mentalnim performansama, smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom metabolizmu stvaranja energije. Također uključuje i već spomenuti tiamin (B1), B6 koji doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, posebice kod osoba koje se svakodnevno suočavaju sa stresnim situacijama. Relax Active za normalno funkcioniranje živčanog sustava i koncentraciju odličan je jer opušta, ali ne uspavljuje. Drugim riječima, dodatak prehrani pruža aktivnu relaksaciju tako da se lakše borite protiv proljetnog umora i stresa općenito, bez osjećaja pospanosti. Pakiranje sadrži 60 vegetabilnih kapsula, a dovoljne su dvije kapsule dnevno za učinkovito smanjenje napetosti.

Zob

image
SHUTTERSTOCK

Ako ne možete započeti dan bez zobenih pahuljica s ukusnim mlijekom, svježim voćem i malo maslaca od orašastih plodova, na dobrom ste putu da se izborite protiv proljetnog umora. Zahvaljujući svojim bogatim nutrijentima poput ugljikohidrata, proteina, fosfora, kalija, kalcija, željeza, cinka te vitamina B i E skupine, zob se ubraja među najzdravije žitarice u svijetu. Prema mnogim dostupnim izvorima, dokazano djeluje protiv smanjenja umora i iscrpljenosti, ima djelotvoran učinak na probavu, jača osjećaj sitosti te još k tome potiskuje apetit. Za dobivanje još više energije možete ga kombinirati s medom i grčkim jogurtom.

Bobičasto voće

image
SHUTTERSTOCK

Kada ga kombinirate sa zobenom kašom dobivate energetsku bombu koja će vas sigurno „dignuti iz mrtvih” ako osjetite simptome proljetnog umora. U bobičasto voće ubrajamo maline, kupine, borovnice, ribiz, brusnice, jagode i aroniju, a ono što je zajedničko navedenim bobicama je što sadrže flavonoide, spojeve koji djeluju protiv staničnih oštećenja. Osim toga, bogate su i vitaminima raznih skupina, ponajviše vitaminom C, K, A, B i E te se smatraju čuvarima našeg zdravlja. Moćni su saveznici protiv umora jer sadrže i mangan koji smanjuje razdražljivost i iscrpljenost te bolove u zglobovima i mišićima. Ovaj nutrijent ponajprije sadrže jagode, mnogima omiljeno voće koje itekako može pomoći kod ublažavanja simptoma proljetnog umora.

Bademi

image
SHUTTERSTOCK

I njih možete dodati u zobenu kašu, no pazite da ne pretjerate s količinom jer jedna porcija badema sadrži oko 160 kalorija. Osim što jutarnje pahuljice čine ukusnijim i hrskavijim, pružaju i osjećaj sitosti te povećavaju energiju potrebnu za dnevne obveze tijekom ostatka dana. Ovi mnogima omiljeni orašasti plodovi sadrže vitamin E, magnezij, vlakna, proteine, zdrave masti, mangan, a uz to su i odličan izvor bakra, vitamina B2 i fosfora.

Čak i ako nemate simptome proljetnog umora, bademi mogu pomoći kod ublažavanja popodnevne „fjake” koju mnogi osjećaju, posebno između 13 i 16 sati. Umjesto da popijete šalicu kave koja vas samo može dehidrirati, odlučite se za čašu vode i šaku ukusne grickalice koja vraća energiju.

365 Relax Active dodatak prehrani dostupan je u ljekarnama, bio&bio trgovinama, kao i specijaliziranim trgovinama i na Vitamini 365 web shopu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Nature 365.

Linker
25. travanj 2024 16:08