GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Važniji nego ikad

Ovo su tri vitamina nužna za potpuno zdravlje i jak organizam, unosite li ih dovoljno?

Upoznajte tri najvažnija vitamina za pravilnu funkciju našeg organizma i imunološkog sustava - vitamin C, D3 i B12.

Jedan od glavnih stupova dobrog imuniteta, time i dobrog zdravlja općenito, svakako je uravnotežen unos vitamina, minerala i drugih vrijednih prehrambenih tvari. U odgovarajućim količinama oni nas štite od umora, prehlade, usporavaju starenje, smanjuju rizik od obolijevanja, navodno čak i od malignih bolesti. Uz to, omogućuju tijelu da iskoristi ugljikohidrate, masnoće i bjelančevine, nužni su za normalan rast, probavu, mentalne procese i za povećanje otpornosti organizma od infekcija. Danas je u svijetu poznato 13 vrsta vitamina, od kojih su A, D, E i K topivi u mastima i skladište se u masnom tkivu organizma, dok je ostalih devet topivo u vodi i organizam ih ne skladišti već se svakodnevno moraju unositi putem hrane. Upoznajte tri najvažnija vitamina za pravilnu funkciju našeg organizma i imunološkog sustava - vitamin C, D3 i B12.

Vitamin C: Važan antioksidant i antihistaminik kojeg dobivamo iz voća i povrća

Zašto je važan: Vitamin C jedan je od najpoznatijih vitamina. Neophodan je za sintezu kolagena i pravilan rad našeg imunološkog sustava jer potiče aktivnost bijelih krvnih stanica (leukocita) koje su zaslužne za obranu našeg organizma od štetnih virusa i bakterija. Također, djeluje antioksidativno te organizmu pomaže u apsorpciji željeza, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao antihistaminik te na taj način pomaže u ublažavanju alergijskih simptoma. Igra i važnu ulogu u sprječavanju kroničnih bolesti, razvoju visokog krvnog tlaka i raznih srčanih oboljenja.

Gdje se nalazi: U najvećoj mjeri krije se u svježem voću i povrću, šipak, crni ribiz, trešnja, kivi, citrusi (limun, naranča, mandarina), lisnato zeleno povrće, paprika, kupus i rajčica samo su neki od namirnica bogatih vitaminom C.

image
GETTY IMAGES

Što ako ga imamo premalo: Nedovoljna količina vitamina C u našem organizmu može dovesti do skorbuta, odnosno bolesti pomanjkanja vitamina C. Njeni najčešći simptomi su razdražljivost, umor, depresija, bol prilikom kretanja, gubitak apetita, sporo dobivanje na tjelesnoj težini, potkožno krvarenje naročito oko folikula dlake, ispod noktiju te oko desni i zglobova.

Savjet plus: Na našem tržištu postoji veliki broj dodataka prehrani koji zadovoljavaju potrebu dnevnu dozu. Odličan izbor mogu biti i 365 Nature LIPOSOMALNI VITAMIN C kapsule. Unutar takozvanih liposomskih kapsula vitamini su zaštićeni liposomalnom membranom koja prolazi kroz probavni sustav u zaštićenom i nepromijenjenom obliku. Zahvaljujući ovakvom načinu “skladištenja” vitamini se prilikom konzumacije apsorbiraju u tankom crijevu te tako direktno odlaze u krvotok. LIPOSOMALNI VITAMIN C kapsule podižu imunološki sustav, smanjuju umor i iscrpljenost, potiču stvaranje kolagena, osiguravaju normalnu apsorpciju željeza te funkciju živčanog sustava.

image
365 Nature

Vitamin D3: Nužan za izgradnju i održavanje kostiju, a dobiva se iz sunca i namirnica životinjskog podrijetla

Zašto je važan: Vitamin D ili kalciferol jedan je od vitamina topivih u mastima te je životno važan za pravilnu funkciju našeg organizma. Najvažniji oblici vitamina iz ove skupine su vitamin D2 i D3. Vitamin D3 u našem je tijelu zaslužan za apsorpciju kalcija koji je nužan za izgradnju i održavanje kostiju. Pomaže nam u jačanju imuniteta te tako smanjuje rizik od pojave infektivnih bolesti. U novije vrijeme svjedočimo i sve većem broju znanstvenih istraživanja koja potvrđuju da bi upravo ovaj vitamin u budućnosti mogao igrati veliku ulogu u sprečavanju autoimunih bolesti jer potiče proizvodnju T-stanica.

Gdje se nalazi: Vitamin D prisutan je većinom u namirnicama životinjskog podrijetla. Najbogatiji prirodni izvor ovog vitamina svakako su bijela riba te njena ulja, žumanjak, maslac, shiitake gljive i jetra. Ovo je ujedno i jedini vitamin koji možemo sintetizirati uz pomoć sunčevih zraka.

Što ako ga imamo premalo: Prilikom nedostatka vitamina D u organizmu dolazi do snižavanja razine kalcija i fosfata što dovodi do različitih bolesti koštanog sustava poput rahitisa u djece ili osteomalacije u odraslih.

Savjet plus: Kako naša količina vitamina D ne bi isključivo ovisila o ribi i suncu potrebno je u svoju svakodnevnu prehranu uvrstiti dodatke prehrani poput 365 Nature LIPOSOMALNI VITAMIN D3 kapsula koje mogu biti odličan izvor vitamina. Zahvaljujući liposomima, ove kapsule aktivnu tvar prenose direktno u stanice organizma te osiguravaju njegovu bržu apsorpciju.

image
365 Nature

Vitamin B12: Čuva mozak i živčani sustav, a nedostatak uzrokuje anemiju i depresiju

Zašto je važan: Vitamin B12 u našem organizmu igra ključnu ulogu u pravilnoj funkciji mozga i živčanog sustava. Uz to, ovaj vitamin odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih stanica te pomaže u regulaciji DNA. Preciznije rečeno, “metabolizam” svake stanice u našem tijelu ovisi o ovom vitaminu.

Gdje se nalazi: Vitamin B12 također možemo pronaći u brojnim namirnicama, a najveća koncentracija ovog vitamina krije se u namirnicama životinjskog podrijetla poput ribe, crvenog mesa i mesa peradi, jajima i mliječnim proizvodima.

Što ako ga imamo premalo: Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati bolesti živčanog sustava, anemiju, generalnu slabosti organizma, pojačani umor, otežanu koncentraciju, bljedoću kože i sluznice, vrtoglavicu, zujanje u ušima, kratak dah, poremećaj sna, gubitak apetita i depresiju.

Savjet plus: Osim u hrani, njegovu dnevnu dozu možemo pronaći u 365 Nature LIPOSOMALNI VITAMIN B12 kapsulama. Ove kapsule razvijene na tehnologiji liposoma doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, smanjenju umor i iscrpljenosti, podupiru normalnu funkciju živčanog sustava, potiču stvaranje crvenih krvnih stanica, pravilan rad metabolizma te utječu na normalnu psihološku funkciji.

image
365 Nature

365 Nature liposomalni vitamini dostupni su u ljekarnama, svim bio&bio trgovinama, odabranim trgovinama zdrave hrane ili na web shopu www.365nature.hr.

Popust -15% na liposomalne vitamine u ljekarnama

Iskoristite popust od 15% na 365 Nature liposomalne vitamine C, D3 i B12 u kapsulama i imuno-zaštitni kompleks s ekstraktom crnog češnjaka Imuno Black Garlic. Popust ostvarite u vama najbližoj ljekarni ili specijaliziranoj prodavaonici. Promotivna akcija traje do 12.5.2021. ili do isteka zaliha.

Linker
17. travanj 2024 23:44