SHUTTERSTOCK
nešto vam nedostaje

Crven, bijeli, žut, blijed... Jezik govori mnogo o našem zdravlju

Osobe koje pate od nedostatka željeza nerijetko imaju jezik svjetlije boje

Tijelo brzo pokazuje kada nešto nije u redu, pa tako i promjenama na jeziku.


Kao crvena jagoda

Ako je jezik sjajan i podsjeća na zrelu jagodu, moguće je da vam nedostaje vitamina B12 ili folne kiseline. Privremeno crvenilo i otekline mogu značiti da ste osjetljiviji na začinjenu i vruću hranu, ali ako stanje ne prolazi, obratite se liječniku.

Blijedi jezik

Osobe koje pate od nedostatka željeza nerijetko imaju jezik svjetlije boje i izrazito gladak. Stanje prati i bljedilo lica, a nadoknadom željeza vraća se prirodna boja lica i jezika.

Crna mrlja

Najčešće ukazuje na lošu oralnu higijenu. Pušenje i konzumiranje kave ili crnog čaja također može utjecati na boju jezika. Češće perite zube i koristite strugač za jezik.

Bijele naslage

Bijele naslage često se javljaju kod osoba sa slabim imunosnim sustavom, dijabetesom ili nekom autoimunom bolesti, a ukazuju i na bakterijsku infekciju. Uzimanje antibiotika također može uzrokovati bijeli premaz.

Geografski jezik

Žućkasti sloj ukazuje na to da se talože bakterije ili se razvijaju gljivice zbog loše oralne higijene, no može biti i znak želučanog refluksa. Kiselina ostavlja žuti premaz na pojedinim dijelovima jezika pa se to stanje stoga naziva geografski jezik.

Žarenje

Jezik vas peče, i to ne samo nakon začinjene hrane? Vjerojatno imate neodgovarajuću pastu za zube koja previše iritira jezik. Međutim, jezik također može peći i uslijed hormonskih promjena, suhih usta ili bakterijske infekcije, ali sve dok izgleda normalno, osjećaj pečenja je bezopasan.

Linker
27. travanj 2024 16:44