Jesu li mahunarke ključ dugovječnosti?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ukusne i zdrave

Skupina jeftinih namirnica koja nam može pomoći da produžimo život za čak 13 godina!

Sve više istraživanja navodi da prehrana bogata ovim namirnicama utječe na dugovječnost

Istraživanja su više puta potvrdila da zdrava prehrana može produžiti život. Konzumacija cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova umjesto crvenog i prerađenog mesa je najbolji način za produljenje životnog vijeka. Nedavno je to potvrdila i norveška studija.

Naime, znanstvenici su proučavali prehranu prosječnog Britanca. Ona je sadržavalo minimalno orašastih plodova i mahunarki, nešto malo voća i povrća, pola litre slatkog pića i 50% više mliječnih proizvoda od preporučene dnevne doze. Prehranu tog tipa ne treba kopirati.

No, studija je došla i do zanimljivog zaključka. Kad bi samo promijenili prehrambene navike i počeli jesti optimalnu hranu prema izboru istraživača (cjelovite žitarice, mahunarke i orašasti plodovi), mogli bi produžiti životni vijek za 13 godina.


Nikad nije kasno za benefite dobre prehrane

Zapravo sve više istraživanja navodi da prehrana bogata ovim namirnicama utječe na dugovječnost.

Mahunarke, cjelovite žitarice i orašasti plodovi snižavaju kolesterol i bogati su vitaminima i mineralima. Dok prehrana na zapadu sadrži velike količine prerađene hrane s visokim udjelom soli i šećera, a uključuje i puno crveno mesa i mliječnih proizvoda.

Još jedna studija je potvrdila benefite mediteranske prehrane te dokazala da za promjene u prehrani nikad nije kasno. Istraživači sa Sveučilišta u Bergenu navode da i 60-godišnjaci mogu produžiti svoj očekivani životni vijek za osam godina promjenom prehrane. Dok 80-godišnjaci mogu produžiti za tri i pol godine.

Istraživači su do tih saznanja došli uspoređujući tipičnu europsku i američku prehranu s onim što su opisali kao optimalnu prehranu za zdravlje računalnom simulacijom. Najvažniji faktora produženja životnog vijeka je konzumacija mahunarki kao što su leća, slanutak i grašak.

20-godišnjaci koji su povećali unos mahunarki s 0 grama na 200 grama na dan, mogli su povećati životni vijek za dvije i pol godine. Zašto su mahunarke tako dobre? Sadrže malo masti, puno vlakana, proteina, vitamina i minerala.

Drugi faktor produženja životnog vijeka je konzumacija 225 grama cjelovitih žitarica dnevno, kao i 25 grama orašastih plodova. Što se tiče hrane koju treba izbjegavati, znanstvenici su rekli da bismo trebali u potpunosti izbaciti crveno i prerađeno meso, koje sadrži puno masti i soli. Ova promjena može dodati oko četiri godine vašem životnom vijeku.

Zanimljivo je da su sve promjene u prehrani imale veći učinak na očekivani životni vijek muškaraca nego žena, no istraživači došli do zaključka zašto.

Zašto su mahunarke tako dobre?

Mahunarke su jeftino povrće koje pomaže u borbi protiv različitih vrsta raka. Bogate su antioksidansima te fenolima i flavonoidima, grah, grašak i leća su bitan faktor u borbi protiv raka dojke. Imaju gotovo idealan nutritivni sastav, a proteinima su bogatije i od mesa. Sadržaj masti u mahunarkama je uglavnom mali, te su one kao izvor bjelančevina i ugljikohidrata cijenjene namirnice kako među vegetarijancima tako i među osobama na redukcijskoj dijeti.



Kako izgleda uravnotežena prehrana?

  • Svaki dan jedite najmanje pet porcija raznovrsnog voća i povrća. To može biti svježe, smrznuto, sušeno i konzervirano voće i povrće
  • Ne izbjegavajte u potpunosti uglikohidrate
  • Unesite 30 grama vlakana dnevno. To možete dobiti s pet porcija voća i povrća, dva keksa od cjelovitih žitarica, dvije deblje kriške integralnog kruha i velikog pečenog krumpira s ljuskom
  • Unesite malo mliječnih proizvoda ili pronađite mliječne alternative
  • Jedite grah, mahunarke, ribu, jaja, meso i druge proteine (uključujući dvije porcije ribe svaki tjedan, od kojih jedna treba biti masna)
  • Birajte nezasićena ulja i konzumirajte ih u malim količinama
  • Pijte 6-8 čaša vode dnevno
  • Odrasli bi trebali unijeti manje od 6 grama soli
  • Žene trebaju ograničiti unos zasićenih masti na 20 grama dnevno, a muškarci na 30 grama

Linker
19. travanj 2024 17:48