Digitalna tehnologija u službi zdravlja

 SHUTTERSTOCK
Femtech

Istražili smo najpopularnije gadgete za žensko zdravlje: I da, nude zaista čudesne mogućnosti!

U posljednjih nekoliko godina pojavilo se mnoštvo aplikacija i tehnoloških rješenja za potrebe ženskog zdravlja, uključujući praćenje menstruacije i plodnosti, trudnoće, dojenja i menopauze, ali i prevenciju ili liječenje raka


Femtech ili tehnologija za zdravlje žena naziv je za startupove i tehnološke tvrtke koje stvaraju proizvode za unapređenje zdravlja žena, a očekuje se da će to biti rastuća industrija ove godine. Žene čine polovinu stanovništva planeta, a njihove specifične zdravstvene potrebe prate i digitalna rješenja, nosivi uređaji i aplikacije koje im omogućuju poboljšanje zdravlja.

Termin femtech 2016. skovala je Ida Tin, danska poduzetnica koja je osnovala aplikaciju Clue za praćenje ciklusa i plodnosti. U posljednjih nekoliko godina pojavilo se mnoštvo aplikacija i tehnoloških rješenja za potrebe ženskog zdravlja, uključujući praćenje menstruacije i plodnosti, trudnoće, dojenja i menopauze, ali i prevenciju ili liječenje raka.


Evo nekih popularnih femtech proizvoda:

Invitae (NVTA) nudi genetske testove za mnoge bolesti, uključujući nasljedni rak, testove iz područja kardiologije, neurologije, pedijatrije, onkologije te za metaboličke poremećaje i rijetke bolesti. Također obuhvaća tretmane za "preciznu onkologiju". Platforma Stratafide može detektirati promjene DNK koje mogu pomoći liječnicima da propišu bolje tretmane za oboljele od raka, a američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) Stratafideu je dodijelila status revolucionarnog liječenja.


Myriad Genetics (MYGN) također nudi genomske testove koji mogu pomoći pacijentima i liječnicima u traženju genetskih markera, od raka dojke do depresije, artritisa i drugih bolesti. Medicinska zajednica vjeruje u moć genetskog testiranja, a Američko društvo kirurga dojke sada preporučuje genetsko testiranje za sve pacijentice s rakom dojke.


Ava je senzorna narukvica koja se nosi noću i namijenjena je ženama koje pokušavaju zatrudnjeti i žele maksimalno povećati svoje šanse za začeće, kao i za žene koje žele bolje upoznati svoje tijelo i ciklus. Mjeri devet fizioloških parametara te točno i prikladno predviđa ženinu sljedeću ovulaciju. Godinu dana je bila podvrgnuta kliničkim ispitivanjima u Sveučilišnoj bolnici u Zürichu.


Bloomlife kombinira nosive uređaje za trudnoću s analitikom podataka kako bi umirio mame i pružio liječnicima točnije podatke za ranije predviđanje i liječenje komplikacija u trudnoći. Njihov nosivi senzor lagani je flaster koji neinvazivno prati zdravstvene parametre mame i bebe tijekom cijele trudnoće (npr. pokrete fetusa, otkucaje fetalnog srca, kontrakcije, zdravlje majke).


Elvie je prva nosiva pumpa za izdajanje preko aplikacije. U 2019. godini pumpa za izdajanje Elvie našla se na TIME-ovoj listi najboljih izuma. Nudi i praćenje izvođenja Kegelovih vježbi.


Lioness proizvodi pametni vibrator s aplikacijom koja koristi biofeedback kako bi pomogla ženama da nauče više o svom tijelu.


Fempo, francuska inačica američkog Thinxa, razvio je revolucionarno donje rublje koje se nosi tijekom menstruacije i upija krv te nema potrebe za tamponima i ulošcima.


Dayeovi tamponi s dodatkom kanabisa već su hit. Razvili su tampon koji koristi CBD za pomoć u ublažavanju grčeva tijekom menstruacije kao alternativu tradicionalnim lijekovima protiv bolova. Prve tampone na svijetu za borbu protiv grčeva dizajnirali su uz pomoć liječnika i rigorozno su testirani.


Joylux nudi wellness uređaje pod nazivom vSculpt i vFit Gold, koji su prvi i jedini pametni uređaji koji koriste crveno svjetlo za poboljšanje funkcije mjehura, seksualne funkcije i suhoće rodnice, uobičajene zdravstvene probleme s kojima se žene suočavaju kako stare

Linker
20. travanj 2024 07:02