SHUTTERSTOCK
zdravlje

Što uzrokuje rak dojke? Faktori rizika koje treba znati

Iako od raka dojke obolijevaju i muškarci - jedan posto od ukupnog broja oboljelih od raka dojke odnosi se na muškarce - rizik je mnogo veći kod žena

Iako uzrok nastanka raka dojke nije još uvijek razjašnjen u potpunosti, brojni su faktori koji mogu utjecati na rizik osobe da razvoje rak dojke. Dokazano je da određeni hormonski rizici, genetika, način života i rizični faktori u okolišu povećavaju vjerojatnost raka dojke. Ali također je istina da od raka dojke obole i žene s malo ili nimalo rizika, kao i da žene s mnogo čimbenika rizika nikada ne razviju rak dojke.

Jednostavno rečeno, rak dojke događa se kada stanice dojke abnormalno rastu, a te se stanične promjene pripisuju kompliciranoj interakciji genetskih i okolišnih čimbenika. Kako se abnormalne stanice dijele, nakupljaju se u masu ili kvržicu, mogu se proširiti (metastazirati) u druge dijelove tijela, poput limfnih čvorova.Većina karcinoma dojke počinje u kanalima koji proizvode mlijeko, a ostali karcinomi dojke počinju u drugim stanicama tkiva dojke, uključujući žljezdano tkivo.

Također, istraživači procjenjuju da se između 5 i 10 posto svih karcinoma dojke javlja zbog naslijeđenih mutacija gena, koje se prenose s koljena na koljeno putem DNK. Postoje mnoge nasljedne mutacije gena koje povećavaju rizik od raka dojke (kao i raka jajnika), a dvije najpoznatije su BRCA1 i BRCA2. Pretpostavlja se jedna od 500 žena nosi mutaciju u svojim genima BRCA1 ili BRCA2, što se danas može provjeriti genetskim testiranjem. Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj je u 2019. godini zabilježeno 2999 slučajeva raka dojke.


Čimbenici rizika od raka dojke

Iako od raka dojke obolijevaju i muškarci - jedan posto od ukupnog broja oboljelih od raka dojke odnosi se na muškarce - rizik je mnogo veći kod žena. Iako su istraživači identificirali genetske i okolišne faktore koji mogu igrati ulogu, većina muškaraca nema poznati faktor rizika osim starije dobi. Mnogo se više zna o faktorima rizika kod žena.

Neki od najčešćih rizičnih faktora uključuju:


* Starost

Rizik od raka dojke raste kako žena stari, zbog čega se redoviti mamografski pregledi savjetuju svim ženama prosječnog rizika nakon navršene 40 godine života. Onima koje imaju u obitelji povijest raka, pregledi se savjetuju i u ranijoj dobi.

* Osobna i obiteljska povijest

Osobna povijest lobularnog karcinoma in situ (abnormalne stanice koje se nalaze u mliječnim žlijezdama dojke) ili atipične hiperplazije (nekancerogene promjene u stanicama dojke) povećavaju rizik od raka dojke. Osim toga, obiteljska povijest raka dojke stavlja ženu u veći rizik.

* Konzumacija alkohola

Konzumacija alkohola pridonosi povećanom riziku za nastanak mnogih bolesti, među njima je i rak dojke. Štoviše, istraživanja su povezala prekomjernu konzumaciju alkohola s čak osam sijela raka (grla, jednjaka, usta i grkljana, debelog crijeva i rektuma, jetre i dojke), a Američko društvo za rak napominje da postoje istraživanja koja kažu da bi alkohol također mogao dovesti do raka gušterače i želuca.

* Debljina

Viši indeks tjelesne mase povezan je s većim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi. Istraživanja sugeriraju da dodatne masne stanice, koje stvaraju estrogen, mogu biti odgovorne za veći rizik od raka dojke.

* Loša prehrana

Konzumiranje mesnih prerađevina i crvenog mesa, hrane bogate zasićenim mastima i šećerima smatra se poticateljem razvoja raka dojke. Savjetuje se izbjegavati namirnice koje nam štete, a povećajte unos ribe, voća i povrća te cjelovitih žitarica. Piti dovoljno vode, izbjegavati šećer, masnu hranu i zaslađena pića, jesti povrće svaki dan smatra se općim savjetom koji kod zdravih osoba može pomoći spriječiti razvoj bolesti.

* Zračenje

S bilo kojom vrstom zračenja u području prsnog koša u djetinjstvu ili mladoj odrasloj dobi, rizik od raka dojke raste. Znanstvene su studije pokazale blago povećanje rizika od pojave raka čak i pri malim dozama pa liječnici moraju odmjeriti korist i moguće rizike dijagnostičkog pregleda ili intervencijskog postupka koji uključuje korištenje rendgenskog zračenja te poduzeti mjere kojima će se doza pacijenta smanjiti.

* Menopauza

Dojke se mijenjaju kako žena prolazi kroz različita životna stanja, menstruacija, trudnoća, menopauza. Zbog smanjenja estrogena, tijekom menopauze uobičajeno je da grudi izgube oblik i postanu manje ili veće, a nisu rijetkost ni kvržice. Iako najčešće benigne, redoviti pregledi su nužni jer rizik za rak dojke raste s godinama.

* Hormonska nadomjesna terapija

Žene koje su koristile nadomjesnu terapiju, imaju veći rizik razvoja raka dojke nego žene koje ju nikad nisu koristile, pokazala su različita istraživanja. Također, duže uzimanje hormonske terapije znači i veći rizik od obolijevanja. Hormonska nadomjesna terapija se ne preporučuje ako ste imali rak dojke jer može povećati rizik od ponovnog obolijevanja, a ženama koje nemaju pozitivnu obiteljsku anamnezu na rak dojke, preporučuje se detaljno savjetovanje s liječnikom.

Linker
19. travanj 2024 06:29