Plate of scrambled organic eggs served with bread toasted on a griddle pan.

 SHUTTERSTOCK
bez gladovanja

Najbolji trik za kremastu kajganu s 30 g proteina koji će vas držati sitim satima

Ovo popularno jelo prirodno obiluje vitaminom B2 i vitaminom D

Kajgana ili umućena jaja omiljeni su doručak u mnogim zemljama, a fitness trenerica Amy Lee podijelila je zdravi trik koji vam jamči da svako jutro imate doručak bogat proteinima.

Iako je kajgana sama po sebi zapravo zdravo jelo, često se poslužuje uz ne baš tako zdrave dodatke. Ovo popularno jelo prirodno obiluje vitaminom B2 i vitaminom D, no često se poslužuje sa slaninom koja obiluje zasićenim mastima. Poznato je da prekomjeran unos zasićenih masti može podići razinu „lošeg” ili LDL kolesterola u krvi, a to može povećati rizik za srčane bolesti i moždani udar. No, fitness stručnjakinja Amy Lee otkrila je način kako možete bez osjećaja krivnje uživati u kremastoj kajgani, a da je ona jednako ukusna kao kad je pripremljena na nezdrav način.

Fitness stručnjakinja Amy Lee je pod korisničkim imenom @amyleeactive na TikToku podijelila svoj visoko proteinski i nisko kalorični recept za kajganu.

- Ovo je najbolji trik za zdravu kajganu s čak 30 grama proteina - rekla je dodajući da kajgana koju naručite u restoranu ima samo oko 10 do 12 grama proteina.

- Dakle, dodajte u jaja svježi kravlji sir ako se želite osjećati sito satima i pritom imati stabilnu razinu šećera u krvi. Ovaj dodatak učinit će kajganu ekstra kremastom i pjenastom i to bez dodatnih masnoća ili kalorija. Naime, jedna šalica svježeg kravljeg sira sa smanjenim udjelom masnoća sadrži oko 28 g proteina i ima samo 163 kalorije, a to će vam pomoći da ostanete duže siti bez da utrpate u sebe dodatne nepotrebne kalorije.

image

Scrambled eggs with herbs on wheat-rye crispy bread, homemade

SHUTTERSTOCK

Visoko proteinska kajgana

- Kako biste pripremili ovo baršunasto, mekano jelo od jaja, u zdjelicu stavite jaja i svježi kravlji sir te energično miješajte dok se oba sastojka posve ne spoje Zatim ih ulijte u neprianjajuću tavu i smanjite plamen na najmanje.

- Kad se jaja počinju skrućivati, lagano miješajte lopaticom po dnu i rubovima tave kako biste dobili velike, mekane valove. Pecite dok se jaja ne skrute tako da više nema tekućih dijelova, ali pazite da jaja ne ispadnu presuha. Stavite jaje na tost i odmah poslužite!

Ovaj je video dobio impresivnih 64 tisuće lajkova, a pratitelji su se požurili ostaviti svoje oduševljene komentare.

- Ja sam upotrijebio 3 jaja i 100 g svježeg kravljeg sira i moram reći da je ovo najbolji trik ikada - napisao je jedan pratitelj. Drugi je dodao: - Ovo je daleko najbolja kombinacija sastojaka! Jaja i svježi kravlji sir!. Treći je napisao da je spremio taj video i upravo napravio kajganu po tom receptu, uz dodatak paprike, luka, himalajske soli i ploški avokada. Zaključio je da je jelo fantastično. Još jedan pratitelj je unio i male izmjene u recept:

- Prvo dobro promiješajte svježi kravlji sir, zatim dodajte jaja i dobit ćete najpjenastiju kajganu ikada. Tu je i pratitelj koji je predložio da upotrijebite 1/4 šalice svježeg kravljeg sira, 1/4 šalice bjelanjaka i jedno veliko cijelo jaje. Tvrdi da je rezultat preukusan!

Linker
05. ožujak 2024 17:58