SHUTTERSTOCK
Zdravo i fino

Dijetetičarka otkriva šest razloga zašto je baš ova grickalica broj jedan za skidanje sala s trbuha

Za održivi gubitak tjelesne težine bitno je usredotočiti se na cjelokupne obrasce prehrane

Dobro došli u svijet povremenih zalogaja u kojem čak i oni najdiscipliniraniji posustaju. Iako sasvim normalna i zdrava pojava, važno je pritom osvijestiti da nisu sve slastice jednake. Pa tako razne čokoladice, sladoledi i kolači pripadaju u onu najmanje poželjnu kategoriju. Ipak, ako žudite za nečim slatkim, a jednako tako želite smršaviti i stanjiti struk dijetetičarka Amy Goodson dijeli njezin broj jedan najbolji međuobrok.

Grčki jogurt

Prema ovoj dijetetičarki najbolji međuobrok u procesu skidanje sala s trbuha je zdjelica grčkog jogurta sa svježim bobičastim voćem.

- Važno je napomenuti da iako grčki jogurt s bobičastim voćem može biti koristan međuobrok za mršavljenje zbog sadržaja proteina, vlakana i hranjivih tvari, on je samo jedna komponenta uravnotežene prehrane. Za održivi gubitak tjelesne težine bitno je usredotočiti se na cjelokupne obrasce prehrane, kontrolu porcija, redovitu tjelesnu aktivnost i druge čimbenike načina života - naglašava Goodson.

Razlog za odabir grčkog jogurta i bobičastog voća kao idealnog međuobroka za ovu su dijetetičarku sljedeći:

  • Prepuno je proteina

Grčki jogurt nudi puno više proteina od običnog jogurta.

- Poznato je da su proteini zasitniji od ugljikohidrata ili masti, što znači da vam mogu pomoći da se osjećate siti dulje vrijeme. To potencijalno može dovesti do smanjenog unosa kalorija tijekom dana, što pomaže u mršavljenju - ističe.

  • Pridonosi osjećaju sitosti

Kombinacija grčkog jogurta s bobičastim voćem dodaje vlakna u međuobrok, što dodatno doprinosi sitosti.

- Vlaknima je potrebno više vremena za probavu, što pomaže produžiti osjećaj sitosti i potencijalno smanjuje ukupni unos kalorija - objašnjava Goodson.

  • Sadrži malo kalorija

U usporedbi s drugim grickalicama, grčki jogurt s bobičastim voćem ima niži broj kalorija.

- To znači da možete pojesti zadovoljavajuću porciju bez unosa prekomjernih kalorija, što je korisno za mršavljenje – kaže.

  • Bobičasto voće kao bogatstvo antioksidansa

Svježe bobičasto voće poput borovnica, kupina, jagoda i malina ne samo da ima malo kalorija, već je i bogato antioksidansima i vlaknima.

- Antioksidansi pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, koji se mogu povezati s debljanjem i komplikacijama povezanim s pretilošću - kaže Goodson.

  • Sadrži probiotike

Grčki jogurt obično je pun probiotika, koji su izvrsni za održavanje zdravog crijevnog mikrobioma i pomažu u probavi.

- Neke studije sugeriraju da bi uravnotežen crijevni mikrobiom mogao biti povezan s regulacijom težine i smanjenim rizikom od pretilosti. Međutim, potrebno je više istraživanja u ovom području kako bi se u potpunosti razumjeli uključeni mehanizmi - napominje Goodson.

  • Bogat je hranjivim tvarima

To uključuje kalcij, koji je neophodan za zdrave kosti, s vitaminima B skupine, koji pomažu u metabolizmu energije.

- Odabir grickalica bogatih hranjivim tvarima poput grčkog jogurta s bobičastim voćem može pomoći da zadovoljite svoje prehrambene potrebe dok upravljate svojom težinom - zaključuje i ohrabruje ova dijetetičarka.

Linker
25. travanj 2024 14:41