Vrijeme je da se 'uvučemo' u stare traperice
 FOTOGRAFIJE: STOCK_COLORS GETTY IMAGES
Pokrenite se

Tko bi rekao?! Ovim vježbama možete potrošiti više kalorija nego trčanjem

Za samo pola sata ovih aktivnosti možete sagorjeti od 300 pa do impresivnih 614 kalorija

Kada odluče da je došao trenutak za skidanje prekobrojnih kilograma, većini kao prva tjelesna aktivnost na pamet padne trčanje. Ono je svakako učinkovito: osoba teška 70 kilograma koja trči 30 minuta brzinom od osam kilometara na sat potrošit će, prema preciznom izračunu, 298 kalorija. No, nekim ljudima trčanje ne odgovara, možda zato što im suviše opterećuje koljena i gležnjeve, možda zato što im je dosadno. Srećom, mnogo je različitih aktivnosti koje zahtijevaju i veću potrošnju energije od trčanja. Navodimo osam takvih aktivnosti i uz svaku od njih prosječnu potrošnju kalorija za osobu tešku 70 kilograma i aktivnost koja traje pola sata, osim ako nije drugačije napisano.


1. Marinci - 316 kalorija

Marinci (burpees), odnosno kombinacija čučanj–sklek–skok, jedna je od najdinamičnijih vježbi u kojima nam je opterećenje vlastito tijelo. U marincima su uključeni svi mišići, pa po minuti možete gubiti deset kalorija, ovisno o intenzitetu.


2. Vježbe na eliptičnim spravama - 335 kalorija

Vježbanje na eliptičnim spravama, poput stepera i sličnih, dobar je način za aktiviranje cijelog tijela. Pomažu oblikovanju donjeg dijela tijela (listovi, bedra, stražnjica), ali i gornjeg (ruke, leđa, prsni mišići).


3. Skokovi preko vijače - 372 kalorije

Popularna dječja igra, preskakanje vijače, ujedno je i uobičajena vježba za mnoge sportaše, primjerice, za boksače. Osim što pomažu koordinaciji pokreta, skokovi preko užeta mogu biti i odličan kardio trening. Postoji više način skakanja preko vijače, pa svatko može lako pronaći svoju omiljenu vježbu.


4. Step aerobik - 372 kalorije

Aerobik je jedna od najčešćih i najpopularnijih aktivnosti u teretanama, uz glazbu umjerenog ritma vrlo lako potiče na pokret i popravlja raspoloženje. Step aerobik (penjanje na klupicu i spuštanje s nje uz neprestani oslonac jednom nogom na podu) nije dobar samo za sagorijevanje masnoća u tijelu, nego i za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Ne stvara stres za zglobove, pa je dobra vježba i za osobe s osteopenijom ili osteoporozom.


5. Plivanje (kraul) - 409 kalorija

Plivanje je odličan način za potrošnju većeg broja kalorija, a istodobno i za prevenciju mnogih bolesti. Djelotvorna je tjelovježba koja će pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa te srčanih i krvožilnih bolesti. Naravno, odlično je i za jačanje mišića, a velika je prednost što plivajući nećete opteretiti koljena i kukove. Za navedenu potrošnju kalorija ipak treba malo žešće zaplivati kraul, ležanje na vodi, iako je iznimno ugodno, ovdje se ne broji.


6. Penjanje po stijenama - 409 kalorija

Ovo je uzbudljiv i napet način za dobru potrošnu kalorija - penjanjem po stijenama angažiraju se gotovo svi mišići u tijelu, a dobrobiti će biti i za mentalno zdravlje, jer se penjanjem po stijenama izoštrava fokus i povećava samosvjesnost. Ako su vam prirodne stijene prevelik zalogaj, rješenje mogu biti umjetne stijene u dvoranama.


7. Rukomet - 446 kalorija

Rukomet je kod nas ponovo stekao veliku popularnost, pa vas to možda navede da se i sami okušate u timskoj igri s loptom u kojoj se trči, skače i brzo reagira, što je odlično za cijelo tijelo. Ovaj je sport među onima u kojima je kalorijska potrošnja najveća, jer igrači se moraju kretati gotovo jednakim intenzitetom i s jednakom koncentriranošću kroz cijelu utakmicu.


8. Vožnja bicikla - 614 kalorija

Potrošnja kalorija u vožnji bicikla, slično kao i kod trčanja, ovisi o intenzitetu vježbanja. Učinkovito u tom smislu može biti izmjenjivanje umjerenog ritma i kratkih sprinteva. Mnogo je razloga za vožnju bicikla – korisna je za mišiće, srce i žile, a uz to je i ekološki oblik prijevoza. Pitate li se kako ćete u dnevni raspored uklopiti vožnju biciklom, rješenje se nameće samo po sebi – koristite bicikl za odlazak na posao, u školu, i na druge obaveze.


Bonus: Igra s djecom - 372 kalorije po satu

Tko kaže da morate izdvajati posebno vrijeme za vježbanje? I svakodnevne aktivnosti mogu biti efikasne: u jednom satu aktivne igre s djecom možete potrošiti kalorija kao i u pola sata aerobika.

Linker
26. travanj 2024 14:04