Pilates je usredotočen na izduživanje mišića, umjesto samo na njihovo bildanje.
 Getty Images/iStockphoto
krećemo odmah

Što će se dogoditi našem tijelu nakon samo osam tjedana pilatesa

Svakodnevno prakticiranje pilatesa donosi cijeli niz dobrobiti, a najbolje u svemu je to da ga može vježbati bilo tko i u bilo kojoj dobi.

Pilates je oblik vježbanja nalik jogi, koji uključuje niz pokreta koji za cilj imaju povećanje snage, fleksibilnosti i ravnoteže tijela te poboljšanja držanja tijela. Svakodnevno prakticiranje pilatesa donosi cijeli niz dobrobiti, a najbolje u svemu je to da ga može vježbati bilo tko i u bilo kojoj dobi. Evo na koje sve načine pilates može promijeniti nabolje vaše tijelo i vaš um, i to u samo osam tjedana.


Ravnoteža

Nakon samo nekoliko tjedana vježbanja primijetit ćete kako se vaša ravnoteža poboljšala, primjerice u izvođenju vježbi pri kojima se pokreti izvode dok stojite samo na jednoj nozi. Vjerojatno ćete se i općenito osjećati stabilniji, naročito u vježbama koje iziskuju održavanje ravnoteže. Kod pilatesa se vježbe ne temelje samo na ponavljanju već je cilj i um održavati aktivnim cijelo vrijeme.


Snaga tijela

Mišići tijela mogu se podijeliti u dvije skupine: lokalne i globalne. Mišići bliži površini tijela odgovorni su za velike i snažne pokrete i nazivaju se globalnim, dok mišići smješteni dublje u tijelu i bliže kralježnici imaju suptilnije funkcije koje stabiliziraju cijelo tijelo i nazivaju se lokalnim ili stabilizatorskim. Odgovorni su za male prilagodbe u položaju kralježnice.

Mnogi položaji u pilatesu zahtijevaju da torzo ostane miran dok pomičete udove u različitim smjerovima, što potiče razvoj ravnoteže, stabilnosti i fleksibilnosti, a s vremenom i jača cijelo tijelo. S godinama, naša tijela postaju sve ukočenija i sve manje fleksibilna. Dolazi do lošeg držanja, a time i do pojave ukočenosti vrata, glavobolje i bolova u leđima.

Pilates pomaže u održavanju fleksibilnosti zglobova i aktivira kralježnicu, što može spriječiti pojavu nepravilnog držanja i popratnih tegoba.


Fleksibilnost i isklesan izgled

Nakon osam tjedana vježbanja pilatesa osjetit ćete i poboljšanje u pokretljivosti i fleksibilnosti, postat ćete rastezljiviji naročito u području kukova. Pilates je usredotočen na izduživanje mišića, umjesto samo na njihovo bildanje. Stoga ćete se nakon nekog vremena početi osjećati višim, a zaista ćete to i biti. I viši i vitkiji jer vježbanjem pilatesa možete izgubiti suvišne kilograme.


Mentalno zdravlje

Usredotočenost na disanje prilikom vježbanja pilatesa djeluje nevjerojatno smirujuće. Dokazano je da smanjuje razinu stresa i snižava krvni tlak te olakšava uspavljivanje. Osim toga, pilates može i poboljšati vaše raspoloženje s obzirom na to da uzrokuje povećano oslobađanje endorfina.

Linker
09. travanj 2024 16:58