SHUTTERSTOCK
Studija upozorava

Žene srednjih godina koje spavaju manje od pet sati u većem su riziku od srčanog i moždanog udara

U ovom su životnom razdoblju žene zbog pada razine estrogena ionako u povećanom riziku od srčanih bolesti

Znamo koliko je kvalitetan san važan i da će, ako dugoročno zanemarujemo ovu rutinu, sigurno doći do neke reperkusije po naše zdravlje. Ovu je činjenicu potvrdila i nedavno objavljena studija objavljena u znanstvenom časopisu Circulation.

Studija na ženama srednjih godina

Kroz spomenutu su studiju znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu pratili gotovo 3000 žena u dobi od 42 do 52 godine tijekom 16 godina i došli do zaključka da one koje spavaju manje od pet sati svake noći, imaju vjerojatnost da će doživjeti zatajenje srca ili moždani udar. Svake godine tijekom gotovo dva desetljeća, žene su ispunjavale ankete o svom spavanju uključujući koliko sati prosječno spavaju svake noći i smatraju li da pate od nesanice. Također su ispunile zdravstvene upitnike o aktualnim bolestima ili problemima. Analiza podataka otkrila je da su žene koje su spavale manje od pet sati dnevno, imale do 75 posto veću vjerojatnost da će patiti od niza kardiovaskularnih problema.

image
SHUTTERSTOCK

Povezanost manjka sna s visokim krvnim tlakom i rezistencijom na inzulin

Stručnjaci zaključuju da bi veza između spavanja i bolesti srca mogla biti posljedica činjenice da nedovoljno sna može povisiti krvni tlak i izazvati otpornost na inzulin, što povećava rizik od oštećenja krvnih žila. Nedostatak odgovarajućeg sna također je povećao rizik od pretilosti kod žena što također pridonosi kardiovaskularnim problemima. Zbog toga, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje njegovanje rutine sna od sedam do devet sati svake noći. Međutim, istraživanja pokazuju da čak jedna od tri odrasle osobe redovito ne uspijeva postići ovaj cilj. Među sredovječnim ženama, ankete pokazuju da ih čak oko polovica ne spava preporučenih sedam sati svake noći. U ovom su životnom razdoblju žene zbog pada razine estrogena (menopauza) ionako u povećanom riziku od srčanih bolesti. Tijekom razdoblja istraživanja zabilježeno je 200 kardiovaskularnih događaja od kojih su 23 rezultirala smrtnim ishodom. Oko 10 posto njih prijavilo je probleme s uspavljivanjem svake noći, dok je četvrtina rekla da se bude nekoliko puta tijekom noći. Ukupno 363 izvijestilo je da spava manje od pet sati svake noći u prosjeku, dok je 760 reklo da spava više od osam sati po noći. Većina žena, njih 1395 izvijestilo je da spava oko šest sati i 30 minuta svake noći u prosjeku.

Nesanica

Također, znanstvenici su proveli analizu koja je također promatrala izvješća o simptomima nesanice kao što su problemi s uspavljivanjem, buđenje nekoliko puta noću ili buđenje ranije od planiranog.

- Simptomi nesanice koji traju kod srednjih godina ili se javljaju tijekom kratkog sna, povezani su s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod žena - napisali su autori studije, predvođeni dr. Rebeccom Thurston.

Ipak, postoje i ograničenja studije jer su prijavljivani simptomi izneseni kroz vlastitu procjenu, odnosno, nisu praćeni medicinskim uređajem kao što je pametni sat. Istraživači također nisu uzeli u obzir druge čimbenike koji utječu na spavanje, uključujući vrijeme, redovitost i učinkovitost - ili količinu laganog, dubokog i REM sna koji je netko imao.

Linker
12. travanj 2024 12:19