Postoje dobri i loši načini opuštanja, pa nije svejedno kojim ćete se poslužiti.
 Shutterstock
ZDRAVLJE

Utječe li stres doista na naše srce ili su to samo bapske priče?

Srce odražava naše osjećaje podižući i snižavajući tlak. I užitak i neugoda mogu gornji tlak podignuti i do 180 mmHg ili više, no te dvije emocije ipak na različit način djeluju na srčani aparat.

U sklopu jednog istraživanja navijačima se tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu mjerio tlak i pokazalo se da je jednak kad njihova momčad da ili primi gol.


U čemu je onda razlika?

Razlika je u tome što radost podiže tlak tako što izaziva intenzivnije “pumpanje” srca, ali istovremeno i širi žile kroz koje protječe krv. S druge strane, tuga povisuje tlak sužavanjem žila.

Brojne su studije pokazale i da žene koje su po prirodi razdražljive imaju trostruko veći rizik od infarkta.

Višak adrenalina koji se luči u njihovu organizmu uzrokuje sužavanje žila te, ako u njima ima i ateroskleroznih plakova, može doći do njihova potpunog začepljenja, što uzrokuje moždani udar ili infarkt.

U svakom slučaju, očito je da stres može itekako negativno utjecati na srce te ga treba nastojati kontrolirati koliko god je to moguće, ali ne bilo kako.


ČITAJTE I:



Tako se to ne radi

Mnogi se ljudi nose sa stresom nezdravim načinima opuštanja, tako da se prejedaju, prekomjerno piju alkohol ili puše, a time samo dodatno štete zdravlju općenito, naročito zdravlju srca.

Želite li poboljšati zdravlje, za kontrolu stresa trebalo bi primijeniti fizičku aktivnost, vježbe opuštanja ili meditaciju.

Redoviti preventivni pregledi i redovita kontrola krvnog tlaka, razine šećera i masnoća u krvi također su vrlo korisne mjere za održavanje srca u dobroj formi što dulje.


Više o infarktu miokarda možete pronaći u našem videu iz serijala Medicinski video leksikon u nastavku.

Linker
20. travanj 2024 21:50