Postoje dobri i loši načini opuštanja, pa nije svejedno kojim ćete se poslužiti.
 Shutterstock
ZDRAVLJE

Utječe li stres doista na naše srce ili su to samo bapske priče?

03. svibanj 2019.
Srce odražava naše osjećaje podižući i snižavajući tlak. I užitak i neugoda mogu gornji tlak podignuti i do 180 mmHg ili više, no te dvije emocije ipak na različit način djeluju na srčani aparat.

U sklopu jednog istraživanja navijačima se tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu mjerio tlak i pokazalo se da je jednak kad njihova momčad da ili primi gol.


U čemu je onda razlika?

Razlika je u tome što radost podiže tlak tako što izaziva intenzivnije “pumpanje” srca, ali istovremeno i širi žile kroz koje protječe krv. S druge strane, tuga povisuje tlak sužavanjem žila.

Brojne su studije pokazale i da žene koje su po prirodi razdražljive imaju trostruko veći rizik od infarkta.

Višak adrenalina koji se luči u njihovu organizmu uzrokuje sužavanje žila te, ako u njima ima i ateroskleroznih plakova, može doći do njihova potpunog začepljenja, što uzrokuje moždani udar ili infarkt.

U svakom slučaju, očito je da stres može itekako negativno utjecati na srce te ga treba nastojati kontrolirati koliko god je to moguće, ali ne bilo kako.


ČITAJTE I:Tako se to ne radi

Mnogi se ljudi nose sa stresom nezdravim načinima opuštanja, tako da se prejedaju, prekomjerno piju alkohol ili puše, a time samo dodatno štete zdravlju općenito, naročito zdravlju srca.

Želite li poboljšati zdravlje, za kontrolu stresa trebalo bi primijeniti fizičku aktivnost, vježbe opuštanja ili meditaciju.

Redoviti preventivni pregledi i redovita kontrola krvnog tlaka, razine šećera i masnoća u krvi također su vrlo korisne mjere za održavanje srca u dobroj formi što dulje.


Više o infarktu miokarda možete pronaći u našem videu iz serijala Medicinski video leksikon u nastavku.

Teme
Linker
01. kolovoz 2022 04:56