FOTOGRAFIJE: MILJAN ŽIVKOVIć GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
zdravlje

Šaroliki simptomi zbunjuju liječnike - ovo su neke od bolesti koje je teško dijagnosticirati

Neke bolesti nemaju simptoma, a neke imaju toliko šarolike da je liječnicima teško odmah krenuti u pravom smjeru. Ovo su neke od bolesti koje je teže dijagnosticirati

SINDROM IRITABILNOG CRIJEVA

Ovo stanje uzrokuje bol u području trbuha i promjene u navikama u kupaonici koje traju najmanje tri mjeseca. Prije nego što postavi dijagnozu sindroma iritabilnog crijeva, liječnik će morati isključiti netoleranciju laktoze, celijakiju, bakterijske infekcije ili parazite.


UPALA SLIJEPOG CRIJEVA

Nastane kad se upali vrećica nalik prstu pričvršćena na crijeva. Može uzrokovati bol oko pupka. Bol počinje iznenada i širi se prema dolje kako se upala pogoršava. Možete imati mučninu, povraćati, imati vrućicu, zatvor ili proljev. Ne dijagnosticira se uvijek odmah jer jednaki simptomi prate i Crohnovu bolest, upalnu bolest zdjelice, crijevnu opstrukciju i kolitis.


POJAČAN ILI OSLABLJEN RAD ŠTITNJAČE

Kada štitnjača previše radi, povećava se razina hormona tiroksina (hipertireoza). Možete se osjećati nervozno, anksiozno ili razdražljivo, što može upućivati na poremećaj raspoloženja.

Liječniku opišite simptome i obratite pozornost na to jeste li izgubili na težini, osjećate li ubrzane otkucaje srca ili neobično znojenje. Ako se pak osjećate tromo i dobili ste na težini, to mogu biti znakovi da vaša štitnjača ne stvara dovoljno tiroksina (hipotireoza). Uz to vam možda jako opada kosa, promijenilo vam se pražnjenje crijeva i osjetljiviji ste na toplo i hladno. Ovi simptomi, zajedno s krvnim pretragama, mogu pomoći liječniku da razluči imate li hipertireozu ili hipotireozu.


APNEJA

Mnogi nisu ni svjesni da u snu prestaju disati, zbog čega su tijekom dana razdražljivi, s "maglom" u mozgu, suhih usana, pate od grlobolje i glavobolje. No, to mogu biti i znakovi viroze, prehlade ili drugih stanja. Apneja se može dijagnosticirati jedino polisomnografijom, pretragom na koju vas upućuje liječnik specijalist, no prije toga najčešće dosta lutate.


LAJMSKA BOLEST

To je zarazna bolest koju prenosi jelenski krpelj. Karakteristično crvenilo (erythema migrans) prvi je znak koji upućuje na bolest, ali ne javi se uvijek. Kasnije se pojavljuju glavobolja, bol u zglobovima i vrtoglavica, no to mogu izazvati i mnoga druga stanja. Znakovi bolesti možda se neće potvrditi ni krvnim testom u prvih nekoliko tjedana, pa znanstvenici traže druge načine za dijagnosticiranje lajmske borelioze jer je rano liječenje izuzetno važno za sprečavanje komplikacija.


FIBROMIALGIJA

Za nju nema testa, liječnik će najprije morati isključiti da bolno mjesto nije uzrokovano artritisom, lupusom ili nečim trećim. Ako imate problema sa spavanjem ili ne možete jasno razmišljati, liječnici će isključiti depresiju ili anksioznost. Nakon što su sigurni da ništa drugo ne uzrokuje vaše simptome i pomno ih promatraju neko vrijeme, mogu vam sa sigurnošću reći da imate fibromialgiju.


PARKINSONOVA BOLEST

Moždane stanice više ne rade onako kako bi trebale. Možda vam drhte ruke, imate ukočen vrat, probleme s ravnotežom i lice vam izgleda nekako drukčije. Ali to također mogu biti znakovi moždanog udara, ozljede glave, Alzheimerove bolesti, pa čak i stresa. Nema standardnog testa za Parkinsonovu bolest, tako da mogu proći godine dok se sa sigurnošću ne utvrdi imate li je. Slikovni testovi koji pokazuju kako vaš mozak koristi kemijski dopamin mogu olakšati dijagnosticiranje.


SINDROM KRONIČNOG UMORA

Ako ste šest mjeseci ili više stalno umorni bez jasnog razloga, valjalo bi pomisliti na sindrom kroničnog umora. Također ovaj sindrom može dovesti do upale grla, glavobolje, bolova u mišićima te problema sa spavanjem i fokusiranjem. No, to mogu biti i znakovi apneje, nesanice, problema sa štitnjačom, anemije, dijabetesa i drugih stanja. Ne postoji test za sindrom kroničnog umora, tako da liječnik mora isključiti druge bolesti prije postavljanja ove dijagnoze.


ENDOMETRIOZA

Nastaje kada tkivo endometrija (unutarnji sloj maternice) raste izvan maternice, a najčešća posljedica je neplodnost. Glavni i najčešći simptom endometrioze je zdjelična bol, koju mogu uzrokovati i ciste na jajniku ili sindrom iritabilnog crijeva. Neke žene ne osjete bol ili osjete vrlo laganu bol unatoč uznapredovaloj bolesti. Može je pratiti i bol prilikom spolnog odnosa, bol kod mokrenja, nadutost, zatvor, proljev, bolne menstruacije, što je vrlo raširena simptomatologija. Ova se bolest, ako je ne prate simptomi, dijagnosticira i do deset godina nakon njezina nastanka. Endometrioza se sa stopostotnom sigurnošću može dijagnosticirati jedino laparoskopijom uz uzimanje komadića tkiva za analizu.


OČNI TLAK

Očni tlak iznad 22 mmHg smatra se višim od normalnog, no nema simptoma. Kako živčane stanice brzo propadaju, to u konačnici dovodi do glaukoma, tihog ubojice vida. Povišeni rizik od obolijevanja imaju stariji ljudi, oni koje boluju od kroničnih bolesti poput dijabetesa te oni koji dugo uzimaju neke lijekove, primjerice kortikosteroide.

Linker
26. travanj 2024 16:24