Vrhunski liječnici odgovaraju na vaša pitanja! O Parkinsonovoj bolesti pitali smo doc. prim. dr. sc. Vladimiru Vuletić.
STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

MEDICINSKI VIDEO LEKSIKON: Parkinsonova bolest - sve što trebate znati

Doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, dr. med., predstojnica Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i predsjednica udruge 'Parkinson i mi' objašnjava što je to Parkinsonova bolest, kako se dijagnosticira, kojim simptomima prepoznaje te može li se i na koji način prevenirati.

Parkinsonova bolest je progresivno degenerativno stanje, općenito okarakterizirano drhtanjem (tremorom), usporenošću pokreta (bradikinezijom), ukočenošću, te abnormalnostima držanja tijela. U svojem najozbiljnijem obliku, povezana je sa dubokim fizičkim i mentalnim poremećajem.

Ova bolest, poput mnogih drugih, pogađa oba spola.

No, kad govorimo o simptomima treba reći da ih dijelimo na primarne i sekundarne i naglasiti kako se neće jednakim redoslijedom, intenzitetom pa čak ni pojavnošću javljati kod svih pacijenata u isto vrijeme ili uopće.

Primarni simptomi su: ukočenost, tremor (drhtanje), sporost pokreta (bradikinezija), slaba ravnoteža, problemi u kretanju (nemogućnost pregibanja udova; kratki, nespretni koraci; teškoće u skretanju; nagli smrznuti pokreti).

Sekundarni simptomi su: depresija, poremećaji u spavanju, vrtoglavica, konstipacija (zatvor), demencija, te problemi sa govorom, disanjem, gutanjem i seksualnom funkcijom.


Sve što vas zanima na jednom mjestu

Što je to Parkinsonova bolest i koga pogađa, je li nasljedna, kako je prepoznati i postaviti dijagnozu, možemo li prevenirati i izliječiti Parkinsonovu bolest te što savjetuje pacijentima i njihovim obiteljima, objašnjava doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, dr. med., predstojnica Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i predsjednica udruge 'Parkinson i mi'.



ČITAJTE I:

Linker
19. travanj 2024 13:36