Grijanje može ublažiti bolove u trbuhu, pogotovo ako je njihov uzrok sindrom iritabilnog crijeva
 Getty Images/iStockphoto
Kada se javiti liječniku

A sinoć je sve bilo u redu... Što kad se ujutro probudimo s bolovima u trbuhu ili želucu

Bolovi u području abdomena nejasan su simptom i može biti teško prepoznati što ih je uzrokovalo. Sljedeći bi koraci mogli pomoći u detektiranju uzroka i svladavanju bolova

Teško je samo na temelju tipa bolova u trbuhu odrediti što bi mogao biti uzrok. No, na temelju nekih pokazatelja to je ipak moguće. A kad znamo što je uzrokovalo bolove, lakše ih je pobijediti.


Crijeva su se pokrenula

Grčeviti bolovi u donjem dijelu trbuha, a potom i hitna potreba za nuždom, mogli bi biti znakovi sindroma iritabilnog crijeva. Pražnjenje tipično donosi olakšanje i prestanak bolova, kaže Steven Fleisher, gastroenterolog i voditelj interventne endoskopije u Centru za bolesti probavnog sustava u MedStar Franklin Square Medical Centeruu Baltimoreu. Buđenje s određenim bolovima u trbuhu može biti i znak da se probavni sustav nastoji pokrenuti nakon noćnog odmora. Posjet zahodu i u tom bi slučaju trebao pomoći.


Što ste jeli jučer?

Mislite da ste se otrovali hranom? Ako ste jeli u društvu, nazovite nekog iz društva da vidite prolazi li isto. Ako je uzrok problema trovanje hranom obično će biti pogođeno više osoba.


Napravite si doručak

Nema potrebe za preskakanjem doručka ako su bolovi jedini simptom i ako vam pomisao na hranu ne izaziva gađenje. Mučnina može nastati i ako dugo niste jeli. Nakon što nešto pojedete, može vam biti lakše, kaže Jonathan Cohen, profesor medicine na NYU Langone School of Medicine. Ali neka doručak ne bude mastan i težak, pojedite hranu koja se lako probavlja.


Preskočite (barem neku) šalicu kave

Ako refluks želučane kiseline uzrokuje želučane probleme, bilo ujutro, bilo kasnije u danu, razmislite o prestanku pijenja kave ili barem smanjenju količine kave koju pijete. Kofein je dvostruka smetnja za osobe s probavnim teškoćama, kaže dr. Fleisher. Prvo, može opustiti „zatvarač” između želuca i jednjaka, čime se olakšava povratak kiseline; drugo, može potaknuti crijeva na jači rad, a to može voditi do proljeva. Pokušajte ne piti kavu tjedan dana, da vidite kao će to utjecati na vaše stanje, predlaže dr. David Greenwald, voditelj kliničke gastroenterologije i endoskopije u bolnici Mount Sinai u New Yorku. No, budući da je kofein prirodni laksativ, može biti pomoć kod zatvora i napuhnutosti.


Skočite na traku za trčanje

Vježbanje može pomoći kod nekih bolova u trbuhu, pa jutarnja tjelovježba može donijeti olakšanje, kaže dr. Fleisher. Naravno, ne uvijek – ne naprežite se primijetite li da vam pokreti pogoršavaju stanje.


Bezreceptni lijekovi

Ako je bolove, neugodu i žgaravicu uzrokovala želučana kiselina, možete uzeti bezreceptneantacide koji kratkotrajno ublažavaju simptome povećane kiselosti u želucu. Ne uzimajte ih dulje od šest dana u kontinuitetu bez konzultacija s liječnikom.

U slučaju nakupljanja plinova i nadutosti, može se uzeti sredstvo koje smanjuje nadimanje, nelagodu ili bolove uzrokovane prekomjernim plinovima, poput simetikona. Tijelo ne apsorbira simetikon, pa se ne očekuju nuspojave. No, u lakšim slučajevima pomoći može već i gazirana voda, kaže dr. Greenwald


Prirodna pomoć

Ulje paprene metvice, đumbir ili kurkuma mogu ublažiti tegobe muče li vas plinovi i napuhnutost. „Pomoći će da se želudac isprazni i potaknut će apsorpciju hrane”, kaže dr. Cohen. No, ako probleme izaziva refluks kiseline, paprena metvica će samo pogoršati situaciju, upozorava dr. Greenwald.


Toplina pomaže

Grijanje može ublažiti bolove u trbuhu, pogotovo ako je njihov uzrok sindrom iritabilnog crijeva. Razmislite o tome da umjesto obične deke, jastuka, boce s vrućom vodom ili termofora počnete upotrebljavati električni termofor ili jastuk za grijanje, praktičniji su i dokazano pomažu kod blažih kroničnih bolova izazvanih sindromom iritabilnog crijeva, kaže dr. Fleisher.


Kada se javiti liječniku

„Ako si sami ne možete pomoći, ne ustručavajte se nazvati svog liječnika – postavit će vam nekoliko pitanja, a po odgovorima će znati kako treba dalje postupati. Definitivno potražite stručnu pomoć ako su bolovi jaki, ako temeljni lijekovi ne pomažu, ako imate krvav proljev ili vidite krv u sadržaju koji ste povratili, ako vam je slabo i imate nesvjesticu”, ističe dr. Fleisher.

Linker
05. ožujak 2024 20:53