Ako se upala ne liječi, može doći do puknuća slijepog crijeva...
 Foto: Istock
I nije samo jaka bol

5 upozoravajućih simptoma da možda imate upalu slijepog crijeva

12. prosinac 2017.
Crvuljak (slijepo crijevo) je mali, rudimentarni izdanak u početnom dijelu debelog crijeva, koji nema nikakvu funkciju u procesu razgradnje i eliminacije ostataka probavljene hrane u crijevu. No, ipak može izazvati probleme.

Većina ljudi je poprilično upoznata s problemima zatvora i proljeva. Možda ste jednom u životu doživjeli i trovanje hranom ili ste jednom ili dva put u životu imali želučanu virozu. Iako je upala slijepog crijeva mnogo rjeđa od gore navedenih stvari, oko 5 posto stanovništva s vremenom je ipak dobije. Ako vi spadate u ovu nesretnu grupu, probajte prepoznati simptome.

- Ako se upala ne liječi, može doći do puknuća slijepog crijeva - kažu stručnjaci. Dodaju da što se više odgađa pregled i liječenje da je veći rizik.

Ovo su neki od upozoravajućih znakova koje ne biste smjeli ignorirati.

1. Trbuh vas boli kao nikad prije

Upala slijepog crijeva obično uzrokuje jaku bol koja se proteže od trbuha do donje desne strane trbuha. Iako to ne mora značiti da će uskoro puknuti, možda ćete trebati ići na CT pregled kako biste saznali.

Neki pacijenti s upalom slijepog crijeva imaju drugačiju vrstu nelagode. Ako vas boli kada hodate, kašljete ili kada autom prelazite preko ležećeg, cijeli trbušni zid mogao bi biti upaljen.

2. Muka vam je, povraćate i nemate apetit

Možda se borite s nekom virozom i nemaju svi s upalom slijepog crijeva iste simptome. Ali ako vam je muka, povraćate i sve to popraćenom jakom boli u želucu, odite kod liječnika.

3. Trčite u kupaonicu puno više nego inače

Kod nekih ljudi, slijepo crijevo se nalazi niže u zdjelici, tako da je prilično blizu mjehuru. I kad mjehur dođe u kontakt s upaljenim slijepim crijevom, on također postaje upaljen i nadražen.

Činit će vam se kao da stalno morate na WC i prilikom mokrenja će vas boljeti. Naravno, to bi također moglo signalizirati i urinarnu infekciju, ali ako dolazi u kombinaciji s drugim simptomima na ovoj listi, može upućivati ​​na upalu slijepog crijeva.

4. Trese vas groznica

Ovo znači da negdje u vašem tijelu postoji upala. Ako je to upala slijepog crijeva, tijelo reagira otpuštanjem nekoliko kemikalija te dolazi do groznice i temperature.

Ako imate bol u trbuhu - ili ako se vaša groznica pogoršava - posavjetujte se s liječnikom.

5. Niste baš svoji

Ako ste zbunjeni ili dezorijentirani, to bi moglo značiti da se infekcija pogoršava te da se troši puno tjelesnih resursa, uključujući kisik, pa mozak ne dobiva dovoljno i ne radi normalno. Ako osim ovog imate i druge simptome, ne odgađajte pregled.

Teme
Linker
24. kolovoz 2021 09:19