Mlijeko i mliječni proizvodi, govedina i prerađevine od ove vrste mesa te svo voće i povrće koje je gnojeno kravljim izmetom je potencijalno opasno ako krava nije bila zdrava.
 Shutterstock
Sve je moguće...

Nalazi li se jedan od glavnih okidača reume i u našem hladnjaku?

Jedemo je svaki dan, a lako je moguće da sadrži opasnu bakteriju koja ubrzava ovu bolnu bolest!

Reumatoidni artritis je teška, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U ovom poremećaju imunološki sustav napada hrskavično tkivo, kosti, a ponekad i unutarnje organe. Od zglobova su najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, ramena, koljena i gležnjevi.

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Centralnoj Floridi pokazalo je da MAP bakterija može potaknuti razvoj reumatoidnog artritisa kod ljudi koji imaju genetske predispozicije za ovu bolest.

Kako su ranija istraživanja otkrila povezanost ove bakterije i Chronove bolesti, istraživači su željeli istražiti ima li MAP veze i s reumatodinim artritisom s obzirom na to da oba stanja dijele iste predispozicije te se često liječe istim lijekovima.


Što je MAP

MAP ili podvrste Mycobacterium avium paratuberculosis je bakterija koja se, pokazala su istraživanja, može pronaći kod čak polovice goveda u Sjedinjenim Američkim Državama, a lako se može prenijeti i na ljude preko konzumacije zaraženog mlijeka i mliječnih proizvoda, goveđeg mesa i namirnica (povrće i voće) oplođenih gnojivom dobivenim od izmeta zaraženog goveda.

Znanstvenici, čija je studija objavljena u magazinu "Frontiers in Cellular and Infection Microbiology", analizirali su DNA iz uzoraka krvi 70 pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa i od 48 zdravih volontera. Kod 35 posto oboljelih osoba pronađeni su tragovi ove opasne bakterije, dok je samo 8 posto zdravih osoba u prošlosti bilo izloženo bakteriji.

Reumatoidni artritis češći je u žena, nego muškaraca. Najčešće se razvija u dobi od 30 do 60 godina, a kako starimo tako i učestalost raste. Rizik je, naravno, povećan u obiteljima s povijesti reumatoidnog artritisa.


ČITAJTE I:


Veliko otkriće

"S obzirom na to da ne znamo uzrok reumatoidnog artritisa, zapravo smo jako uzbuđeni što smo uspjeli dokazati ovu povezanost." rekla je reumatologinja, dr. Shazia Bég.

Podsjetimo, karakteristični simptomi reumatoidnog artritisa su:

  • jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata
  • otečenost i bol u zglobovima koji traju najmanje šest tjedana prije nego što se dijagnosticira reumatoidni artritis.


Izvor: plantbasednews.org



Linker
21. travanj 2024 13:47